Suriye’yi Delilleri Yok Etmekle Suçladı!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye rejimini kimyasal silah delillerini yok etmekle suçladı.

 Suriye’yi Delilleri Yok Etmekle Suçladı!
banner98
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye rejimini kimyasal silah delillerini yok etmekle suçladı. Birleşmiş Milletler (BM) araştırmacılarının 5 gün boyunca bölgeye alınmadığına vurgu yapan Kerry, rejimin bundan sonra verdiği izine ilişkin "güvenilir olması için çok geç" ifadelerini kullandı.

Sözlerine Suriye’de geçtiğimiz hafta görülenlerin tüm dünyayı şoke ettiğini belirtelerek başlayan Kerry, ayırt etmeden sivillerin katledilmesi, kadın, çocuk ve masum insanların öldürülmesini ‘ahlaki olarak iğrençlik’ olarak tanımladı.

Önceki akşam bazı ülkerin dışişleri bakanları ile durumun önemine binaen yaptığı konuşma sonrası videoları izlediğini ifade eden Kerry, “Bunu kelimelerle ifade etmek zor. İnsanlar acı çekiyor. Önümüzde yere seriliyorlar. Etrafları kaosla çeviriliyken, bir adam ölü çocuklarını kucaklıyor, ağıt yakıyor. Bir baba olarak bu resmi kendi zihnimde hayal edemiyorum” şekline konuştu.

Suriye'den gelen görüntüleri ve bu yönde yapılan açıklamaları "gerçek ve ikna edici" bulan Kerry, “Kurbanların sayısı, yaralılara ve ölenlere ait bulgular, bölgedeki Sınır Tanımayan Doktorlar ve Suriye İnsan Hakları Komisyonu gibi insani organizasyonların ilk elden açıklamaları. Bunların hepsi güçlü bir şekilde gösteriyor ki bu resimlerde bize çığlık atan herşey gerçek. Suriye’de kimyasal silah kullanıldı” ifadelerini kullandı.

"HEPİMİZ GÖRGÜ TANIĞI OLDUK"

Kimyasal silah saldırısı hakkında ek bilgilere sahip olduklarını, bu bilgilerin müttefiklerle değerlendirildiğini ve tekrar gözden geçirildiğini dile getiren Kerry, mevcut bilgilerin önümüzdeki günlerde paylaşılacağını vurguladı. Kerry, “Bunun ötesinde biliyoruz ki Suriye rejimi bu kimyasal silahları himaye etmeye devam ediyor. Biliyoruz ki Suriye rejimi bunu roketlerle yapabilme kapasitesine sahip. Biliyoruz ki rejim saldırının geçtiği çeşitli yerlerden muhalifleri temizlemeye kararlıydı. Ve biz, hepimiz kendi gözlerimizle görgü tanığı olduk” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler araştırmasının kimyasal silahları kimin kullandığını değil, sadece bu silahların kullanılıp kullanılmadığını ortaya çıkaracağını vurgulayan Kerry, dünya adına bu kararın açık olduğunu söyledi. Kerry, “Suriye rejimi BM araştırmacılarının onları temize çıkaracağı iddia edilen bölgeye erişimine 5 gün boyunca izin vermedi. Bölgeye daha fazla saldırı yaptı; bombaladı; delilleri sistematik bir şekilde yok etti. Bu, gizleyecek bir şeyi olmayan bir hükümetin davranışı değil. Bu, dünyaya kimyasal silah kullanmadığını kanıtlamak isteyen bir rejimin hareketi değil” dedi.

"OBAMA LİDERLERLE YAKIN TEMASTA OLACAK"

ABD Başkanı Barack Obama’nın ABD’nin önemli müttefik ülkelerinin liderleriyle yakın temasta olacağını dile getiren Kerry, Obama’nın kimyasal silahların ayırt edilmeden kullanılmasıyla ilgili nasıl cevap verileceği konusunda eldeki bilgiye dayalı bir karar alacağını duyurdu. Kerry, “Başkan Barack Obama dünyanın en iğrenç silahlarını dünyanın en korunmasız insanlara karşı kullananların hesap verme zorunluluğu olduğuna inanıyor. Bugün hiçbir şey bundan ciddi değildir” ifadelerini kullandı.

Kerry, konuşmasında ayrıca Suriye Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmeye de değindi. Kerry, Suriye rejiminden bombalamayı sürdürmek yerine şeffaflık ve hiçbir kısıtlama olmadan erişim imkanı verilmesi talebinde bulunduğunu sözlerine ekledi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0