Suriye Konusunda İlerleme Sağlayamadılar!

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye Konusunda İlerleme Sağlayamadılar!
banner98
Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında liderler Suriye krizinin çözümü için bir an önce Cenevre’de ikinci bir uluslararası konferansın toplanması ve halkın iradesi ile siyasi yönetimin oluşması konusunda mutabakata vardı. Ancak liderler, Suriye’de Beşşar Esed’in geçiş hükümetinde kalması ve diğer başlıklarla ilgili ilerleme sağlayamadı.

Suriye lideri Beşşar Esed’le uzun aradan sonra ilk kez bir telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan Putin, “Kendisi de ülkede yaşanan insani durumdan endişeli ve buna dikkat ediyor. Burada sorumlu kim? Farklı değerlendirmeler olabilir. Hiç kimse bölgede aşırılıkçı grupların faaliyet gösterdiğini ve varlığını inkar edemez. Masum insanların dramlarını unutmamalıyız. Çok ayrıntılı bir şekilde konuyu ele aldık. Başbakan da bu yöndeki endişeleri paylaşıyor. Barışın sağlanması konusunda hedeflerimiz aynı. Uygun olabilecek çözümleri bulmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu da insani durumla ilgili…” dedi.

ESED, LAHEY’DE YARGILANMALI

Suriye konusunda St.Petersburg’dan tüm dünyaya seslenmek istediğini kaydeden Başbakan Erdoğan da, “Kimyasal silahlarla bin 500 kişi öldürüldü. Konvansiyonel silahlarla 150 bin. Sonucu ölüm olan her işlem, her atılan adım suçtur. Uçaklarla, helikopterle, tanklarla sivil halk öldürülmüştür. Suriye rejimin bunun birinci derece sorumlusu. Karşıda aşırılıkçı gruplar da sorumlu. Uzun ve kısa menzilli silah olabilir. Rejim hiçbir ayrım yapmaksızın yakmıştır, yıkmıştır. Bunlar konvansiyonel silahlarla olmuştur. Lahey’da adalet divanında yargılanması gereken bir durum. BM Güvenlik Konseyi bunun takipçisi olması gerekiyor. Maalesef BM Güvenlik Konseyi hala hemfikir değil…” ifadelerini kullandı.

Suriye’den 2 milyonun üzerinde insanın kaçtığını, komşularının sıkıntı çektiğini belirten Erdoğan, “Cenevre-2’yi başından bu yana destekliyoruz. İlk toplantıdan sonuç alınamadı. Temenni ederiz ki netice alalım. Kaybedecek vakit yok. Kaybedilen vakit, Suriye’deki rejime vakit kazandırılıyor. Suriye halkının önünü açalım ve kendi iradeleri ile yöneticilerini seçsinler…” dedi.

Zaman kaybetmeme ve Suriye halkının kendi yöneticilerini seçme konusunda hemfikir olduklarını kaydeden Putin de, “Konferans en yakın zamanda toplanmalı. Rusya, Suriye hükümetini ikna konusunda çalışmalarını tamamladı. Muhalefetin iknası ile ilgili de partnerlerimiz destek vermeli. Biz yine de Suriye muhalefeti ile Moskova’da görüşmek için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Rus lider son dönemde Mısır, Suudi Arabistan, İran ve Suriye liderleri ile telefon görüşmesi yaptığını hatırlattı.

2020’DE 100 MİLYAR DOLAR HEDEF

Expo 2020’de Yeketerinburg ve İzmir’in rekabet halinde olmasını değerlendiren liderler esprili konuşmalar yaptı.

Expo 2020’de Yekaterinburg’un en güzel seçenek olduğunu ifade eden Putin, “Bunun dışında İzmir’den daha iyisi yok. Düşünüyorum ki sayın başbakan tam tersini söyleyecek.” dedi. Erdoğan da cevaben, “Ben de Putin’le aynı fikirdeyim. En çok korktuğum ikisi birden çıkarsa ne olacak? Hem Yekaterinburg hem de İzmir’in çıkması ilginç olur…” ifadelerini kullandı.

ÜDİK zirvesinde ekonomik, siyasi ve kültürel alanda yaşanan ilişkileri ele aldıklarını değerlendiren liderler 2020 için 100 milyar dolar toplam ticaret hedefi belirlediklerini söyledi. Putin, Rusya’da inşaat firmalarının 50 milyar dolarlık projeyi zamanında ve kaliteli bir şekilde tamamladıklarına dikkat çekti.

Rusya’nın Mersin Akkuyu ile ilgili vergi imtiyazı istediği ifade edilirken, doğalgaz boru hatları ve ticari alandaki ilişkiler masaya yatırıldı.

Enerji, gümrük ve devlet ajansları arasında 5 ayrı anlaşma imzalayan liderler 5.ÜDİK zirvesinin Türkiye’de yapılması konusunda mutabakata vardı.

Yoğun esprilerle geçen basın toplantısına girerken, Erdoğan'ın Putin'i omuzundan dokunarak geri çağırması da kameralara yansıdı. Liderler bir müddet sonra salona girerek toplantıyı gerçekleştirdi.
Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2013, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0