Siyasi liderlere uzanan milyar dolarlık yolsuzluk soruşturması başladı

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma ile eski lider Thabo Mbeki’ye uzanan milyar dolarlık savunma sanayi yolsuzluk soruşturması başladı.

Siyasi liderlere uzanan milyar dolarlık yolsuzluk soruşturması başladı
banner98
Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma ile eski lider Thabo Mbeki’ye uzanan milyar dolarlık savunma sanayi yolsuzluk soruşturması başladı. İsveç Gripen savaş uçaklarının da listede yer aldığı milyarlarca dolarlık silah alımının görüşüleceği mahkeme soruşturma komisyonunun talebi ile 5 ay gecikmeli başlıyor.

1999’da gerçekleşen silah satışı nedeniyle Zuma’nın ekonomi danışmanı Schabir Shaik, 2005’te rüşvet suçlamasıyla 15 yıla mahkum olmuştu. Zuma’nın davası ise 2009’da devlet başkanı seçilmesi sebebiyle düşmüştü.

Güney Afrika’yı 2007’den beri yöneten Zuma’nın yanında, ülkeyi 1999-2005 yılları arasında idare eden Thabo Mbeki’nin de mahkemeye tanık olarak çağrılması bekleniyor.

MAHKEME İSTİFALARLA SARSIRILIYOR

Güney Afrika’nın gündemini yıllardır meşgul eden davanın görüşülmeye başlamasının hemen öncesinde davanın 3 hakiminden biri olan Frans Legodi istifa etti. Perşembe günü görevi bırakan Legodi, istifasını şahsi nedenlere bağladı. Hakim Legodi’nin yanında, silah ticaretini araştıran üst düzey müfettişler Norman Moabi ile Kate Painting de soruşturmanın şeffat olmadığı eleştirileri üzerine görevden ayrılmak zorunda kalmışlardı.

Güney Afrika’da ırkçı rejimin ardından savunma sanayiini yenilemek için Almanya, İtalya, İsveç, İngiltere ve Fransa firmaları ile yerli üreticilere verilen siparişte fiyatların şişirildiği anlaşılmıştı. Piyasa değeri 3 milyar dolar olan tank, denizaltı, savaş gemisi ve helikoptere 7 milyar dolar ödenmişti.
Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2013, 18:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0