Pekin'de yanan araç : 5 ölü, 38 yaralı

Çin’in başkenti Pekin’in kalbi konumundaki Tiananmen Meydanı’nda kalabalığa daldıktan sonra yanan araç olayında 5 kişinin öldüğü, 38 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Pekin'de yanan araç : 5 ölü, 38 yaralı
banner98
Çin’in başkenti Pekin’in kalbi konumundaki Tiananmen Meydanı’nda kalabalığa daldıktan sonra yanan araç olayında 5 kişinin öldüğü, 38 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Resmi Xinhua ajansı, daha önce ölü sayısının 3, yaralı sayısının 11 olduğu olayla ilgili geçtiği son haberinde fazla detay vermezken, ölü sayısının 5, yaralı sayısının ise 38 olduğunu bildirdi. Xinhua, olayın yaşandığı 12.05 sularında geçtiği ilk haberinde, motorlu bir aracın Tiananmen Meydanı’nda yer alan ve Mao’nun resminin bulunduğu Yasak Şehir’in giriş kapısında kalabalığa daldığı ve ateş aldığını duyurmuştu. Ölenlerden 3’ünün kalabalığa dalan aracın içindeki sürücü ve iki yolcu olduğu, ölen diğer iki kişinin ise biri Çinli, diğeri de Filipinli turistler olduğu ifade edildi. Yaralananlar arasında yabancıların da olduğu belirtildi.

Sosyal medyaya sızan görüntü ve fotoğraflar çok sıkı korunan meydandaki polis hareketliliğini gözler önüne serdi. Olay yerine itfaiye ve ambulanslar gönderildi. Barikatlar arasında yanan aracın etrafı polis tarafından görünmeyecek şekilde demir levhalarla çevrilirken, basın mensuplarının görüntü almasına müsaade edilmedi. Akşam saatlerinde yanan ve infilak ettiği söylenen aracın enkazının kaldırıldığı görüldü.

Sosyal medyada yer alan görüntü ve fotoğrafların, devlet medyasında verilmemesi dikkat çekti. Olayı da ilk duyuran sosyal medya oldu. Olayla ilgili sosyal medyadaki bazı foto ve görüntülerin de silindiği ifade edildi.
Olayın bir terör saldırısı yada kaza mı olduğu konusunda bir açıklama yapılmadı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, olayın ayrıntılarını bilmediğini söyleyerek, başka yorum yapmadı. Yetkililer, olayla ilgili araştırmanın sürdüğünü ifade etti.

Hong Kong medyası da olayın ardından polisin, meydanı tahliye ettiğini, meydanı ve İmparatorluk Sarayı olarak bilinen Yasak Şehir'i birbirinden ayıran cadde ile meydanın altından geçen metronun Tiananmen duraklarını trafiğe kapattığını duyurdu.

Bu arada olay yerine giden bazı yabancı medya mensupları polis tarafından kısa süreli olarak göz altında tutuldu ya da kameralarındaki görüntüler silindi.

1989 yılında öğrencilerin demokrasi için gösteriler yaptığı ve kanlı biten olaylara şahitlik yapan ve çok hassas olan Tiananmen Meydanı, aralarında meclis binası, liderlerin konutlarının olduğu Zhongnanhai ve Yasak Şehir gibi mekânların merkezinde yer alıyor ve çok sıkı korunuyor.

TİANANMEN MEYDANI’NDAKİ OLAYLAR

Çinliler için özel bir öneme sahip Tiananmen Medydanı’nda zaman zaman değişik olaylar oluyor. Binlerce kamera, üniformalı ve sivil polisiler tarafından korunan meydanda 2011 yılında bir adam Mao'nun portresine yakın bir yerde ‘’hukuki ihtilaf’’ olduğu söylemiyle kendisini ateşe vermişti.

2009 yılında ise üç kişi meydan yakınında kalabalık bir kavşakta, ''kişisel mağduriyetlerin sonucu’’ arabada kendilerini ateşe vermişti.

Yaşadıkları mağduriyetleri duyurmak isteyen halk, Tiananmen meydanında yer alan ve yabancı basının da yoğun ilgi gösterdiği Çin meclisinin yıllık olağan toplantılarını fırsat biliyor. Önceki yıllarda ferdi olarak elbisesinin içinden çıkardığı afişlerle seslerini duyuranlar hemen gözaltına alınıp götürülüyordu. Ancak bu tür gösterilerin, güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarılması sonucu çok az yaşandığı kaydediliyor.

Özellikle bayram günlerinde olası bir olayın yaşanmaması için yabancı turistler hariç meydanı ziyarete gelenlerin eşyaları polis tarafından aranıyor.
Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2013, 22:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0