banner101

New York Times Obama'yı Uyardı!

Suriye’nin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı iddialarının ardından ABD ve İngiltere donanmalarının Akdeniz’de artan hareketliliğine rağmen, ABD Başkanı Barack Obama henüz kamuoyunu Suriye’ye olası bir askeri müdahalenin meşrutiyeti tartışılıyor.

New York Times Obama'yı Uyardı!
Suriye’nin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı iddialarının ardından ABD ve İngiltere donanmalarının Akdeniz’de artan hareketliliğine rağmen, ABD Başkanı Barack Obama henüz kamuoyunu Suriye’ye olası bir askeri müdahalenin meşruiyeti ve işlevselliği konusunda tatmin edemedi.

Amerikan The New York Times gazetesi Editöryel Yönetim Kurulu’nun, Suriye’ye olası askeri müdahale konusuna ayırdığı makalede, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığına ilişkin delillerin yeterli olmadığı iddia edildi.

Gazete yönetimi, “Beşar Esed yönetiminin kimyasal silah kullandığına ilişkin deliller nerede? Amerikan, İngiliz, Fransız ve Türk yetkililer açık bir şekilde Esed rejimini suçluyorlar ancak rejimin kimyasal silahların kontrolünü kaybettiğine ya da muhalefetin bu tür bir silaha erişim sağladığına ilişkin her hangi bir gösterge de bulunmuyor.” ifadesini kullandı.

Gazete, Obama yönetimine elindeki delilleri ivedilikle kamuoyuyla paylaşması çağrısında bulunarak, Bush yönetiminin Irak’a ‘olmayan kitle imha silahları’ dolayısıyla saldırdığını anımsattı. Ayrıca Suriye’yle ilgili kimyasal silah iddialarının kanıtlanmasının dolayısıyla önem kazandığı uyarısında bulundu.

New York Times gazetesi yönetimi, BM müfettişlerinin raporunun mutlaka beklenmesi gerektiğini ve Suriye yönetiminin isyancıların geçen hafta 3 kez kimyasal silah kullandığına ilişkin iddialarının da araştırılmasını istedi.

Gazete yönetimi ayrıca, kimyasal silah kullanımın savaş suçu olması dolayısıyla BM Güvenlik Konseyi’nde bu konunun tartışılması gereken ilk ortam olması gerektiğini anımsattı.

Gazete, Obama’nın Güvenlik Konseyi’nin desteğini almasının düşük bir olasılık olduğunu belirttikten sonra, Obama’nın Suriye’ye askeri müdahalenin yasal zeminini oluşturma konusunda başarısız olduğunu, NATO’nun ve Arap Birliği’nin de desteğini alamadığını yazdı.

Suriye’ye askeri müdahalenin sadece ABD, Fransa, İngiltere ve Türkiye tarafından desteklenmesinin de Esed rejimine propaganda avantajı sağlayacağı belirtilen makalede, Obama’nın askeri bir müdahale konusunda geçmişte Başkanlık yetkilerinin kısıtlanması söylemleriyle çeliştiği ve Kongre’den bu konuda yetki isteyeceğine ilişkin bir işaret vermemesinin de şaşırtıcı olduğu vurgulandı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0