Milletvekili Safi: Nazarbayev, Türk dünyasının lideri ve aksakalıdır

Kazakistan’ın başkenti Astana’da "Kazakistan’ın İlk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Kazakistan’da Parlamentarizmin Gelişmesindeki Rolü" konulu konferans düzenleniyor.

Milletvekili Safi: Nazarbayev, Türk dünyasının lideri ve aksakalıdır
banner98
Kazakistan’ın başkenti Astana’da "Kazakistan’ın İlk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Kazakistan’da Parlamentarizmin Gelişmesindeki Rolü" konulu konferans düzenleniyor. Konferansa katılan İstanbul milletvekili ve Türkiye - Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili Dr. İsmail Safi, "Devletin mimarı olan Nursultan Nazarbayev, sadece Kazakistan’ın değil, tüm Türk dünyasının lideri ve aksakalıdır." dedi.

Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin başkanlığında düzenlene konferansa Türkiye, Almanya, Macaristan, Rusya ve Kırgızistan'dan temsilciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Nigmatulin, Kazakistan’ın bağımsızlığının ilan etmesinden başlayarak ülkenin demokratik alanda önemli adımlar atmasında ilk cumhurbaşkanı Nazarbayev’in rolünün büyük olduğunu söyledi. Ülkesine ve halkına hizmet eden lider için halk meclisinin 14 Aralık 2011’de aldığı karar ile Kazakistan’ın İlk Cumhurbaşkanı Günü olarak ilan edildiğini kaydeden Nigmatulin, bu günün resmi tatil ilan edilmesiyle tarih önünde gelecek nesillere önemli bir miras bıraktıklarını söyledi.

Kazakistan’ın Nazarbayev liderliğinde bölgesel ve uluslararası arenada etkinliğinin arttığını hatırlatan Nigmatulin, Kazakistan’ın ev sahipliğinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Asya Kış Oyunları gibi önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Konferansa Türkiye’den katılan İstanbul milletvekili ve Türkiye-Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili Dr. İsmail Safi, Kazakistan’ın bağımsızlığını 15 dakika gibi kısa bir zamanda tanıyan ilk ülke olan Türkiye’nin dünya tarihinde bir ilke imza attığını söyledi. 1991 yılında bağımsızlığını elde eden Kazakistan'ın, geçen bu sürede çok büyük mesafeler katettiğini, bugün Kazakistan’ın sadece Türk dünyasının değil tüm dünyanın “parlayan yıldızı” olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurgulayan Safi, "Bugün Kazakistan, sağlam temellere oturmuş, ekonomisi hızla gelişen, dünyada itibar sahibi olan ve bağımsızlığının 22. yılında elde ettiği üstün başarılarla haklı olarak gurur duyan bir devlettir. Bu devletin mimarı olan Nursultan Nazarbayev, sadece Kazakistan’ın değil, tüm Türk dünyasının lideri ve aksakalıdır. "dedi.

Kazakistan ve Türkiye'nin 2009 yılında imzaladığı Stratejik Ortaklık Anlaşmasi ile ilişkilerin daha da ayrı bir önem kazandığını vurgulayan Safi, "İki devlet sadece birbirleri ile olan ilişkilerde değil diğer bölgesel konularda da beraber hareket etmektedir. Bunun en güzel örneği 1992 yılında BM Genel Kurulu 47. Toplantısı'nda Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından önerilen ve günümüzde de tam teşekküllü olarak faaliyet gösteren Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (AİGK)’na verdiğimiz tam destektir. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Kazakistan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) ve TÜRKSOY gibi önemli oluşum ve etkinliklerde de ülkemiz Kazakistan’ın yanında olmuştur." ifadelerini kullandı.

Konferansa katılan yabancı parlamenterler ise yaptıkları konuşmalarda Kazakistan’ın 20 yıl gibi kısa bir zamanda demokratik alanda büyük gelişmeler katettiğini ve bunda en büyük rolün Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e ait olduğunu vurguladı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0