banner101

Kimyasal Saldırı Raporunu Yayınladı!

Beyaz Saray yönetimi, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’de yapılan kimyasal silah saldılarının arkasında Esed rejiminin olduğuna emin oldukları şeklindeki açıklamalarının ardından bölgeden alınan istihbari bilgileri içeren bir rapor yayınladı.

Kimyasal Saldırı Raporunu Yayınladı!
Beyaz Saray yönetimi, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’de yapılan kimyasal silah saldılarının arkasında Esed rejiminin olduğuna emin oldukları şeklindeki açıklamalarının ardından bölgeden alınan istihbari bilgileri içeren bir rapor yayınladı.

Kimyasal saldırı hakkında genel bilgiler, arka plan, hazırlık ve saldırı süreci olarak 4 aşamadan oluşan raporda, ABD hükümetinin 21 Ağustos’ta gerçekleşen kimyasal silah saldırısını Esed rejiminin yaptığından emin olduğu vurgulanıyor. Bazı gizli bilgilerin paylaşılmadığı raporda buna sebep olarak, “Kaynak ve metotların korunması adına tüm istihbari bilgileri kamuoyu ile paylaşmıyoruz. Gizli bilgiler Kongre üyeleri ve önemli müttefiklerle paylaşıldı” ifadesi kullanılıyor.

"TÜM KAYNAKLAR REJİM’İ İŞARET EDİYOR"

Rapora göre, birçok bağımsız kaynaklardan elde edilen bilgiler, 21 Ağustos’ta Şam yakınlarında kimyasal silah saldırısı gerçekleştiğini ortaya koyuyor. ABD istihbari bilgilerinin yanında, sağlık ekiplerinin raporları, videolar, görgü tanıkları, gazeteciler, bölgesel kuruluşlardan ve en az Şam’a bağlı 12 farklı bölgede sosyal medyaya yansıyanlar kaynak olarak gösteriliyor.

ARKA PLAN

ABD istihbari birimlerinin belirlemelerine göre, kimyasal silah programını Suriye Savunma Bakanlığı’na bağlı Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırmalar Merkezi (SSRC) yürütüyor. Bu kimyasal silah programının üst düzey karar vericisi olarak Beşşar Esed gösteriliyor. Bununla birlikte Suriye rejiminin hardal gazı, sarin ve VX olmak üzere farklı çeşitlerde kimyasal silahları stoklamaya devam ettiği ifade ediliyor.

Rejim için stratejik öneme sahip bölgelerde kimyasal silahın daha önce de kullanıldığı belirtiliyor. Birçok görsel kanıtlar ve Suriyeli yetkililerin kimyasal silah saldırı planlarına yönelik haberler ve bazı kişilerden alınan laboratuar analizlerine dayanılarak bu saldırıyı muhaliflerin değil, Esed rejiminin gerçekleştirdiği vurgulanıyor.

HAZIRLIK

SSRC dahil kimyasal silah programında çalışan ve saldırıdan önce cephaneleri hazırlayan bazı personelleri belirlemede yol gösterici istihbari bilgiler elde edilmiş. Saldırıdan 3 gün öncesine dair toplanılan insan görüntüleri, sinyaller ve coğrafi istihbarat verilerinin rejim tarafından yapılan kimyasal silah saldırısı hazırlıklarını ortaya çıkardığı ifade ediliyor. Bu hazırlıkların 18 Ağustos tarihinde Şam’ın doğusundaki Adra bölgesinde gerçekleştiği bilgisine yer verliyor.

Ayrıca bölgedeki istihbari kaynakların muhaliflerin böyle bir hazırlık içinde olduğunu ortaya koyacak bir bilgi vermediği ifade ediliyor.

SALDIRI

ABD’nin elindeki birçok istihbari görüntü rejimin 21 Ağustos sabahı Şam yakınlarında roket ve ağır silahlı saldırı yaptığını gösteriyor. Uydudan alınan bilgilerle bölgeden gelen kimyasal saldırı haberlerinin aynı bölgeyi gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Ayrıca yine istihbari bilgilere göre roketlerin rejimin elinde bulunan bölgelerden fırlatıldığının belirlendiği ifade ediliyor. Roketlerin belirlenen fırlatılma saatinden 90 dakika sonra sosyal medyada saldırı hakkında görüntüler dolaşmaya başladığına dikkat çekiliyor.

Beyaz Saray yönetimi kimyasal saldırıya ilişkin bir de harita yayınladı. Haritada muhaliflerin elinde olan bölgeler turkuaz, Esed rejimine ait bölgeler turuncu renkte gösteriliyor. 21 Ağustos saldırısının yapıldığı bölge isimlerinin ise sarı kutucuk içine alındığı görülüyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0