Erdoğan Ertuğrul Fırkateyni'ni Unutmadı!

Başbakan Erdoğan, Japonya'nın başkenti Tokyo'da resmi programı kapsamında, konakladığı İmperial Otel'de, 1890'da Japon açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni'ndeki Türk denizcilerininden bir kısmını kurtulmasını sağlayan Japonların torunları ile bir araya geldi!

Erdoğan Ertuğrul Fırkateyni'ni Unutmadı!
banner98
Başbakan Erdoğan, Japonya'nın başkenti Tokyo'da resmi programı kapsamında, konakladığı İmperial Otel'de, 1890'da Japon açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni'ndeki Türk denizcilerininden bir kısmını kurtulmasını sağlayan Japonların torunlarıyla bir araya geldi.

Japon Parlamentosu Türk Dostluk Grubu Baskanı Kanezo Muraoka buluşma sırasında yaptığı konuşmada, Japon halkının Erdoğan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ertuğrul Fırkayteyni'nin battığı Kushimato'da yeni bir şehitlik için görüşmelerde bulunduklarını, bu anıtın yazıtını da Başbakan Şinzo Abe'nin kendi el yazısıyla yazdığını belirten Muraoka, "Biz Japonlar olarak Türklerin geçmişten bu yana gösterdikleri dostluklarını şükranla karşılıyoruz" dedi.

Toplantıya katılanlardan bir başka Japon vatandaşı da Türk halkının, bu elim olayı anımsayarak, atalarının anılması ve anlatılması karşısında büyük bir şükran duyduklarını ifade etti.

ERDOĞAN: "JAPON HALKININ BU DOSTLUĞUNU UNUTMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Başbakan Erdoğan ise yaptığı konuşmada, "buluşmanın büyük anlam taşıdığını" belirterek, 587 Türk denizcisinin hayatını kaybettiği olayın iki ülke tarihi için çok güçlü bir bağ oluşturduğunu kaydetti.

Erdoğan, 124 yıl önce yaşanan üzücü kazadan kurtulan Türk denizcilerinin imdadına Kushimato şehri ve Vakayama vilayeti sakinlerinin koştuğunu belirterek, "Bu acı hadise sırasında ve sonrasında şehrinizin insanlarının, denizcilerimize ve alilelerimize gösterdikleri bu ilgiyi, alakayı unutmamız mümkün değil. 2015 yılında 125'nci yıldönümünü anacağız bu olayın. İstiyoruz ki ona çok anlamlı hazırlıklar yapalım. Öyle hazırlıklar yapalım ki, bu Türk-Japon dostluğunu çok daha güçlendirsin. Yapılabilecek kültürel etkinliklerin, faaliyetlerin karşılıklı olarak, hatta sizlerin bu etkinliklere katkılarınızı büyükelçiliğimize bildirirseniz çok memnun oluruz" DEDİ.

"KUSHİMATO FENERİ TARİHE NOT DÜŞEN BİR SEMBOL"

Tabi burada bir şeyi hatırlamadan geçemeyeceğiz. Kushimato fenerinin bulunduğu kıyıda 124 yıl önce temelleri atılan dostluk ilişkilerinin, glecekte de ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine büyük katkıları olacak. Öyle semboller vardır ki, bunlar tarihe adeta not düşerler, ve onlar tarktrih itibariyle geleceğe yönelik temel taşlarını oluştururular. Onun için Kushimato feneri önemli" ifadelerini kullandı.

"GÖNÜL MESAFEMİZ ÇOK YAKIN"

Erdoğan, "İşte bu ilişki Türkve Japon halkları arasında şu anda mevcut. Her ne kadar uçuş mesafesi 11 saati buluyorsa da, aramızdaki gönül mesafesi çok yakın. Kushimato ve Vakayama halkı bu dostluk ilişkilerinin temelini atmış olmaları itibariyle kalblerimizde müstesna bir yer almıştır" dedi.

ERDOĞAN TOKYO CAMİSİ'NİN YERİNİ VAKFEDEN AİLEYİ UNUTMADI

Başbakan Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Tokyo'daki muhteşem caminin yerini vakfeden bu aileyi anmamak mümkün değil. O tabi kalıcı kıldı. Orası kaldığı sürece onlar da hayırla yad edilecektir. Gerek Salise Hanım, gerek Cemil Bey'in şahsında da tüm kardeşlerimize şahsım, bakan arkadaşlarım, milletvekili arkadaşlarım adına, selam, sevgi, saygılarımı gönderiyorum."

"Ayrıca Japonya Türkiye Büyükelçisi de aramızda. Kendisine de çok teşekkür ediyorum. Bu vesile ile bir konuyu da hatırlatmadan geçemeyeceğim."

"Tabi İran'da yaşanan olaylarda, Tahran'dan kurtarılmış olan oradaki tüm Japon dostlarımız, aslında bir Türk dostluğunun anlamlı bir tablosunu yaşadılar. Bunlar bizim genlerimizde olan aslında, her zaman uyguladığımız fiillerin ta kendisidir. Ama benzer yanlarımız var. Sizler Van depreminde bizim yanımızda yer aldınız. Fukuşima'da bizler her an hazır kıta gibi bekledik. Ben tekrar, selam, sevgi, saygılarımı sunuyorum."

ERDOĞAN'A KENTİN SEMBOLİK ANAHTARI TAKDİM EDİLDİ

Buluşmada, Başbakan Erdoğan'a kentin sembolik anahtarı ile İran-Irak savaşında Tahran'da mahsur kalan Japon yolcuları kurtaran THY uçağının pilotu Orhan Suyolcu'nun isminin bir parka verilmesine ilişkin meclis kararı sunuldu.

Buluşmada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da hazır bulundu.

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2014, 11:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0