banner101

Çin'den AY İstilası!

Uzaya Rusya ve ABD’den sonra insan gönderen üçüncü ülke olan Çin, Ay’a da uzay aracı indiren üçüncü ülke olmak istiyor.

Çin'den AY İstilası!
Uzaya Rusya ve ABD’den sonra insan gönderen üçüncü ülke olan Çin, Ay’a da uzay aracı indiren üçüncü ülke olmak istiyor. Çin, bu kapsamda ülkenin ilk Ay keşif aracı Yütu'yu kapsayan Chang'e-3 uzay aracını fırlatıyor. Bunun başarılı olması durumunda, Çin, 2020’ye kadar bir uzay istasyonu kurma ve Ay’a bir insan gönderme amacına yönelik çok önemli bir adım atılmış olacak. Bu adım aynı zamanda Çin’i, ABD ve Rusya’nın ardından Ay’a yumuşak iniş yapan uzay aracına sahip üçüncü ülke yapacak.

2 Aralık günü yerel saatle 01.30'da (TSİ bugün 19:30) ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden Changzheng-3B (Uzun Yürüyüş) tipi roketle fırlatılacak Chang'e-3, bir Ay aracı ve ismini Çin mitolojisinden alan Yütu ( Yeşim Tavşan) Ay gezi aracından oluşuyor. Fırlatılış Çin’in devlet televizyonu CCTV’den de canlı yayınlanacak.

Çin medyasına göre, fırlatmak için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Çinli yetkililer, Ay’daki zengin minerallerden de yararlanmak istiyor. Bu misyonun başarılı olması halinde Çin, Mars’a uzay aracı yollama gibi yeni hedeflere ağırlık verecek.

AY’DA 3 AY KALACAK

"Yütu’’ iyilik, saflık ve çevikliliğin sembolü manasında kullanılıyor ve görünümü ve çağrışımı Ay gezici aracıyla özdeş olarak yorumlanıyor. Çin kültüründe Yütu, Çin’in uzay misyonuna adını veren Ay tanrıçası Chang'e’nın evcil beyaz tavşanı olarak da biliniyor. Çin efsanesine göre, Chang’e, sihirli hap yuttuktan sonra yanına evcil hayvanını aldı ve Tanrıça olduğu Ay’a doğru uçtu. O tarihten buyana da Ay’da beyaz yeşim tavşanıyla birlikte yaşadı.

Çinli yetkililer, Yütu’nun ayrıca Çin’in uzayı barışçıl kullanımını yansıttığını da söylüyor.

Dünya genelinde "Tansuo" (keşif) ve " Lanyue " (Ay’ı yakalamak) popüler isimlerinin de bulunduğu oylamada 3,4 milyondan fazla kişiden 650 bini Yütu ismini seçti. Bir başka popüler isim de Çin'in uzay programının babası olarak kabul edilen bilim adamı " Qian Xuesen " idi.

YENİ BULUŞLARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR

140 kilogram ağırlığındaki Yütu’nun iki kanadı ve altı tekerleği var. Yütu aynı zamanda Ay’daki büyük sıcaklık değişimlerine dayanabilen yüksek verimli ve entegre bir robot konumunda da bulunuyor. Yütu’nun tasarımcısı Şanghay Havacılık ve Uzay Sistemleri Mühendisliği Araştırma Enstitüsü, söz konusu araç ile birçok teknolojik buluşlar yaptığını iddia ediyor. Çin ordusuyla bağlantılı olan Çin Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketi’nin bir ünitesi olan Şanghay merkezli söz konusu enstitü, aracın "bağımsız’’ navigasyon sistemi ve tekerleklerinin Ay’ın toz yüzeyini kavrama gibi ileri teknolojisine işaret ediyor. Aracın ayrıca 30 dereceye kadar eğimli tırmanma ve saatte 200 metreye kadar gezinti yapacağını belirtiyor.

14 Aralık’ta Ay’ın yüzeyine iniş yapacak ve üç ay boyunca 5 kilometrekarelik bir alanda elde ettiği araştırma verilerini doğrudan Dünya’ya iletecek Yütu, Chang'e-3’ün bir parçası. Bu misyon, Çin’in yörünge, iniş ve dünyaya geri dönüşü içeren Ay keşfinin ikinci ayağı olacak.

Ay’a en son 1976’da bir Rus uzay aracı inmişti. Çin, şimdi ABD ve Rusya’dan sonra bunu başaran üçüncü ülke olmak istiyor.

Öte uyandan Çin’in bu misyonunun, Mars’a ilk uzay misyonunu gerçekleştirecek ve Asya’nın bunu gerçekleştirecek ilk ülkesi olacak Hindistan ile aynı zamana denk gelmesi de dikkat çekti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0