Brezilya petrolüne Çinliler talip

Brezilya'nın kanıtlanmış en büyük rezervine sahip Campo Libra bölgesinde, petrol çıkarma lisansı almak için 21 Eylül'de gerçekleşecek ihaleye 11 uluslararası şirket başvuruda bulundu.

Brezilya petrolüne Çinliler talip
banner98
Brezilya'nın kanıtlanmış en büyük rezervine sahip Campo Libra bölgesinde, petrol çıkarma lisansı almak için 21 Eylül'de gerçekleşecek ihaleye 11 uluslararası şirket başvuruda bulundu. Amerika ve İngiliz petrol devleri Exxon, Chevron ve BP ihaleye katılmazken, 11 şirketin 3'ünde Çin sermayesi bulunuyor.

Brezilya hükümeti, Rio de Janeiro açıklarında bulunan ve kanıtlanmış 8-12 milyar varil petrole sahip bölgede platform kurma yetkisi vermek için ihaleye çıkıyor. İhaleye 40 şirketin katılması beklenirken, sayının 11 ile sınırlı kalması hükümet için sürpriz oldu. Ülkenin enerji düzenleme kurumu ANP tarafından açıklanan başvuru listesinde üçü Çin sermayesine sahip toplam 11 uluslararası şirket yer alıyor. İhaleye katılmama sebebi olarak "iç meselelerini" bahane gösteren ABD ve İngiliz sermayeli Exxon, Chevron, BP ve BG gibi petrol devlerinin listede yer almaması ise dikkat çekiyor. Uzmanlar, son dönemde ABD ve İngiltere ile Brezilya arasında yaşanan siyasi gerginliğin ticari ilişkilere yansımış olabileceğine işaret ediyor.

Kanunlar gereği kamu şirketi Petrobras'ın yüzde 30 ortak olacağı platform, Brezilya'da şuana kadar bulunmuş en büyük rezerve sahip alana kurulacak. İhaleye katılma kararı alan şirketler şunlar: Cnooc International Limited (Çin), China National Petroleum Corporation (İspanya) e Repsol/Sinopec (Çin-İspanyol), Ecopetrol (Kolombiya), Mitsui & CO (Japonya), ONGC Videsh (Hindistan), Petrogal (Portekiz), Petrobras (Brezilya), Petronas (Malezya), Shell (İngiliz-Hollanda) e Total (Fransa).

PETROL GELİRLERİ EĞİTİM VE SAĞLIĞA AKTARILACAK

Campo Libra bölgesi için yapılacak ihaleden 30 yıl içinde 400 milyon dolar gelir bekleyen hükümet, bu kaynakları eğitim ve sağlık yatırımlarına dönüştürme kararı aldı. Libra bölgesinde bulunan petrol, dünya tüketiminin yaklaşık 3-5 aylık dilimini karşılamaya yetiyor. Günde 1 milyon varil petrol çıkartılacak bölge, son on yılda Brezilya'da gerçekleşen petrol üretimini neredeyse ikiye katlıyor.

Brezilya, günde 2,46 milyon varil petrol üretimi gerçekleştiriyor. Çoğu Rio yakınlarındaki okyanusta kurulu 72 platformdan çıkarılan petrol, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Dünya petrol üretiminin yüzde 2,7 sini gerçekleştiren ülke, listede 13. sırada yer alıyor. Rezerv açısından çok yüksek olan petrolün tamamı henüz çıkartılamıyor. İstatistikler, üretim artışına bağlı olarak 2030 yılına kadar Brezilya'nın petrol ihraç eden ülkeler listesinde ilk 5 ülke arasına girebileceğini söylüyor.
Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2013, 11:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0