Başbakan Erdoğan Ve Singapur Başbakanı Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Singapurlular'ın dünyayı gezmeyi çok sevdiğini belirterek, Türkiye'nin önemli bir destinasyon olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan Ve Singapur Başbakanı Ortak Basın Toplantısı Düzenledi
banner98
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Singapurlular'ın dünyayı gezmeyi çok sevdiğini belirterek, Türkiye'nin önemli bir destinasyon olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Long ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Erdoğan Singapur’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirerek, “Singapur’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğumuzu dile getirmek istiyorum. Türkiye’den Singapur’a 18 yıl aradan sonra ilk Başbakan olarak ziyaret gerçekleştirdiğim için ayrıca memnunum. Dost ülke Singapur’un bizi adeta evimizde misafirmişiz gibi evimizde ikamet ediyormuşuz gibi karşılamış olmalarından dolayı da ayrıca şükranlarımı belirtmek isterim. Değerli katılımcılar dönemin Cumhurbaşkanı Nathan’ın diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 40. yıl dönümüne rastlayan 2009 yılında Türkiye’yi ziyaret etmesinin akabinde ilişkilerimiz güç kazandı. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde bakan düzeyindeki ilişkilerimizde hissedilebilir bir hız söz konusu. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki şu anda ilişkilerimiz hissedilebilir derecede artıyor, gelişiyor. Dün akşam Singapur’a gerek bakan arkadaşlarım gerek yüze yakın iş adamı heyeti teknokrat, bürokratlarla birlikte geldik. Bu ziyaret yakın dost ve ortağımız Singapur ile ilişkilerimizi geliştirme vizyonumuzun arkasındaki önemi ortaya koymaktadır. Bu sabah sayın cumhurbaşkanı bizleri kabul buyurdu. Ve başbakan Sayın Lee ile hem ikili ilişkilerimiz hem de iki ülkeyi ilgilendiren konuları ele alma fırsatı bulduk. Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizde kaydedilen gelişmeleri değerlendirirken tabi özellikle geleceğe yönelik neler yapacağız ne gibi adımlar atabiliriz bunları da değerlendirme fırsatımız oldu. Değerli dostum Başbakan Sayın Lee ve değerli eşini de tabi bu arada en kısa zamanda ülkemde ağırlamaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Öğleden sonra ise meclis başkanı Sayın Halime Yakub’u ziyaret edeceğiz. Singapur’la giderek gelişen ilişkilerimiz doğrultusunda parlamentolar arasındaki temasların önemine inanıyorum. Bunu da yoğun bir şekilde geliştirmemiz gerekir diye düşünüyorum” dedi.

“SİNGAPUR, ÜRETMEK VİZYONUYLA İLHAM KAYNAĞI OLMUŞTUR”

Singapur’un son yıllarda yaşadığı ekonomik gelişimi de öven Erdoğan, “Singapur üretken ekonomik modeli, gelişmiş düzeyi ve hayat standartlarının yanı sıra kuruluşundan bu yana yaptığı vizyonuyla gerçekten bir ilham kaynağı olmuştur. Yine Singapur ASİAN, APEK gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra Trans Pasifik ortaklığı ve bölgesel kapsamlı ekonomik ortaklık gibi girişimlerde oynadığı aktif rolle bölgesinde barış ve istikrara katkı sağlamaktadır. Singapur’u küresel alanda giderek merkezi konuma yerleşen Asya Pasifik Bölgesi’ne bizim de yönelimimizde önemli bir iş ortağı olarak görüyoruz. Tabi az önce terörle mücadele konusunda anlaşmayı imzaladık. Bu bir mutabakat zaptı olarak çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü dünya barışının en önemli tehdidi ne yazık ki terördür. Buna karşı tüm ulusların ortak mücadele kararlılığını ortaya koyması gerekmektedir. Bir diğer önemli konu Türkiye ve Singapur stratejik konumlarıyla birbirleri için kendi coğrafyalarına açılan fırsat kapıları durumundadır. Esasen Türkiye ve Singapur birbirlerini tamamlayan 2 ülke konumundadır. Onun için Türk ve Singapurlu iş adamları 3. ülkelerde iş birliği yapma iradesini göstermelidir. Öğleden sonra yapılacak toplantıyı bu bakımdan çok çok önemli buluyorum. Singapurlu ve Türk iş adamları bakanlarımızla beraber bu konuda atacakları adımlarla gelecek için bugün önemli bir irade sergileyeceklerdir. Gündeme getirmek istediğim bir başka konu da Singapur merkezli şirketlerin deniz aşırı faaliyetlerinin desteklenmesinden sorumlu kuruluş IE Singapur İstanbul Temsilciliği’nin 2012 yılında açılmış olması bu açıdan önemli bir konudur. Singapur gelişmiş altyapısı, hizmet sektörü ve eğitimli nüfusuyla uzak Asya’da uluslararası finans, ticaret ve yatırımlar konusunda bölgesel bir cazibe merkezi. Ciddi sermaye birikimine sahip Singapur’dan ülkemize yönelik yatırımların artmakta olduğunu memnuniyetle gözlemliyoruz. Hali hazırda finans sektörüne odaklanan bu yatırımların önümüzdeki dönemde diğer alanlara da yayılmasını arzu ediyoruz. Özellikle ülkemizin her geçen gün artan büyük ölçekli altyapı ve enerji yatırımlarında Singapur için yararlı ortaklıklar kuracağımıza inanıyorum.

“SİNGAPURLULAR DÜNYAYI GEZMEYİ ÇOK SEVER”

Son olarak 2 ülke arasında yaşanan turizm potansiyeline değinen Erdoğan açıklamasında, “Türkiye Singapur arasındaki dış ticaret hacmi 2011 yılında 1,2 milyar dolara çıkmıştı. Daha sonra bu küresel kriz nedeniyle olmalıdır ki 650 milyon dolara kadar düşmüş bulunuyor. Ve önümüzdeki hedef inanıyorum ki artık 3 milyar dolar, 5 milyar dolar bunlar olmalıdır. Çünkü bunu başarabilecek iradeye, güce sahip iş adamlarına sahibiz. Singapur’da bizim şu anda 700 vatandaşımız yaşıyor. Bu sayı tabii ki daha da artabilir. Ve artık biz havayollarımızın karşılıklı olarak direkt uçuşlarının önünü açmalıyız diye düşünüyoruz. Geçen yıl Singapur’dan Türkiye’ye 30 bin turist geldi, bizden Singapur’a 20 bin turist geldi. Ben biliyorum ki Singapurlular dünyayı gezmeyi çok severler. Türkiye önemli bir destinasyondur. Geçen yıl 36 milyon turiste ulaştık. Singapur’un bunun içindeki yerinin daha da artması gerekmektedir. Ve havayolu şirketlerimizin Singapur İstanbul arasındaki inanıyorum ki seyirleri bundan sonra daha da artacaktır. Ve bu haklarımızın da kaynaşmasını sağlayacaktır. Ve bu itibarla Singapur’la ilişkilerimizi her alanda geliştirme kararlılığımız var. Ve bugün bunları karşılıklı değerlendirmenin mutluluğu, memnuniyeti içerisindeyiz. Tabi bunların içerisinde en önemlisi de serbest ticaret anlaşmasının bugün ön adımlarını atmış bulunuyoruz. Bakanlarımız bu çalışmayı süratle neticelendireceklerdir. Bu konuda değerli dostumla mutabık kaldık. Şimdi de bakanlarımız bunun altyapısını oluşturup önümüze getirecekler” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2014, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0