Afrika, yeni savaşın eşiğinde

Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne askeri operasyon yapmaya hazırlanıyor. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, bölünme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne Fransa'nın 1000 asker göndereceğini bildirdi.Fransız...

Afrika, yeni savaşın eşiğinde
banner98
Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne askeri operasyon yapmaya hazırlanıyor. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, bölünme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne Fransa'nın 1000 asker göndereceğini bildirdi.

Fransız Le Monde gazetesinin Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, Fransa'nın Orta Afika ülkesine müdahalede kararlı olduğu vurgulandı. Müdahale tarihinin henüz netleşmediği operasyonun 'sınırlı' olacağı kaydedildi. Operasyonun amacının ise ülkedeki düzeni yeniden sağlamak ve insani koşulların artırılması olacağı ifade edildi. Ayrıca Savunma Bakanlığı yetkilisi operasyonun, sert ve hedefe yönelik olacağının altını çizdi.

Fransa, Birleşmiş Milletler nezdinde de girişimlerini hızlandırırken, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yeniden düzeni sağlamak için acil müdahale gerektiği kaydedildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, uluslararası kamuoyunu ülkedeki kaosa son vermek için harekete geçmeye davet etti. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise ülkede düzenin sağlanmaması durumunda terörün yayılma riskinin olduğunu ifade etti. Fransız Bakan, ülkenin durumunu özetlerken, silahlı çeteler ve eşkiyaların ülkede kol gezdiğini belirterek bir buçuk milyon insanın aç olduğunu söyledi. Fabius ayrıca, ülkenin soykırımın kıyısında olduğunun da altını çizdi.

Ocak 2013 tarihinde de bir başka Afrika ülkesi Mali'ye askeri operasyon gerçekleştiren Fransa'nın Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik amacının ne olacağına yönelik soru işaretleri artarken, Laurent Fabius, Mali'deki durumla Orta Afrika Cumhuriyeti'nin karıştırılmaması gerektiğini kaydetti. Fabius, geçen ay Başkent Bangui'ye gerçekleştirdiği ziyaretde, "Mali'de bizim gerçekleştirdiğimiz ülkeyi terörden temizlemekti. Burada ise ülkenin yeniden inşaası var.'' ifadelerini kullandı. Fransız eski Bakan Bruno Le Maire ise Orta Afrika'ya yapılacak operasyonu eleştirerek Afrika'da yeni bir cephe açmanın iyi bir fikir olmayacağını ifade etti. Le Maire, Fransa'nın dikkatini Mali'deki operasyonda toplaması gerektiğini de vurgulayarak, Mali'de radikal islama karşı mücadelenin Fransa'nun ulusal çıkarına olacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Aralık ayınnın ilk haftasında yapacağı toplantıda Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yapılacak operasyonu görüşmesi bekleniyor.

Fransa, eski sömürgesi Orta Afrika Cumhuriye'tinde halen, kendi vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve Bangui havalanının kontrolü için 400 asker bulunduruyor.
Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2013, 18:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0