İnegöl’de Festival Coşkusu Başladı

İnegöl Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Kültür Sanat Festivali, Cumartesi günü yapılan kortej yürüyüşü ve ardından gerçekleştirilen gala gösterileriyle start aldı. 21 Temmuz Cumartesi akşamına kadar devam edecek festivale yurt dışından katılan 8 ülkenin halk dansları ekipleri, İnegöllülere unutulmaz bir festival yaşatacak. Festival kapsamında bir hafta boyunca konserler ve çadır etkinlikleri de devam edecek.

İnegöl’de Festival Coşkusu Başladı
banner98

İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen 31. Uluslararası Kültür Sanat Festivali Cumartesi günü 18.30’da gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile start aldı. Festival için davet üzerine yurt dışından İnegöl’e gelen; Bosna Hersek, Gürcistan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova Makedonya, Kostarika ve Kuzey Osetya halk dansları ekipleri ile birlikte İnegöl’de kendi kültürlerini, örf ve adetlerini sürdürmek üzere çalışmalar yapan; Ahıska Türkleri Kültür Derneği, Bal-Göç Kültür Derneği, Bayburtlular Kültür Derneği, Ertuğrulgazi Kültür Derneği, Kafkas Folklor ve Kültür Derneği, Manavlar Kültür Derneği, Romanlar Kültür Derneği, Rumeli Kültür Derneği ve Şavşat Kültür Derneği’nin halk dansları ekipleri, İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun da katılımıyla İnegöl AVM önünden başlayıp Kültür Parkta son bulan kortej yürüyüşünde İnegöllüleri selamladı. Atatürk Bulvarı ve Park Caddesi üzerinden Kültür Parka ulaşan halk dansları ekibini kortej boyunca ilçe protokolü de yalnız bırakmadı.

VATANDAŞLAR DA FESTİVAL COŞKUSUNA ORTAK OLDU
İnegöl Tarihi Mehteri öncülüğünde gerçekleştirilen kortejde, ilçe halkı da festival coşkusuna ortak oldu. Renkli görüntülerin yaşandığı kortej vatandaşların da katılımıyla yoğun bir kalabalıkla gerçekleştirildi.

MUHTEŞEM GALA
Kortej yürüyüşü ile başlayan festival coşkusu, akşam 21.00’da Kültür Park içerisinde bulunan Açık Hava Gösteri Merkezi’nde (AGM) gerçekleştirilen festival galasıyla devam etti. Gala Gecesi, AGM’yi dolduran vatandaşların yoğun tezahüratları ve alkışları eşliğinde yurt dışından gelen konuk ekipler ile yerel kültür derneklerinin halk dansları ekiplerinin tanıtılmasıyla başladı. İlçe halkının yoğun katılım gösterdiği gala gecesi, büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

1988’DEN BU YANA…
Tüm ekipler sahneye davet edilip ilçe halkına sunulduktan sonra, Belediye Başkanı Alper Taban, kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Başkan Taban, “Bugün çok heyecanlıyız. Her biri birbirinden kıymetli misafirlerimiz var. Hepsi kendi kültürleriyle, yöresel kıyafetleriyle ve gülümseyen yüzleriyle şehrimize geldiler. Biliyorsunuz her yıl gerçekleştirdiğimiz, 1988 yılından bu yana düzenli bir şekilde yaptığımız kültür sanat festivallerini geliştirerek devam ediyoruz. Bu sene 31’incisini gerçekleştiriyoruz. Bu güzelliği bizlere yaşatan tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz. Bildiğiniz gibi şehrimizde 81 vilayetin tamamından, Balkanlardan, Kafkaslardan mukim olan, burada yaşamını sürdüren vatandaşlarımız var. Allah’a hamd ediyorum esenlik ve huzur içerisinde yaşamlarımızı sürdürüyoruz. Bugün yine farklı coğrafyalardan misafirlerimiz aramızda. Kuzey Osetya’dan, Kazakistan’dan, Kosova’dan, Bosna Hersek’ten, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Gürcistan’dan, Makedonya ve Kostarika’dan çok kıymetli misafirlerimiz var. Yine tüm kardeş belediyelerimizin kıymetli delegasyonlarını davet ettik. İnşallah onlar da şehrimize gelmeye başlayacaklar. Şuanda da aramızda Tahtamukay Belediye Başkanımız, Milletvekilimiz var” dedi.

KÜLTÜR ŞENLİĞİ
“İnşallah bu festivalle beraber coşkunun doruk noktaya ulaştığı, çok güzel bir hafta geçireceğiz, kültür şenliği gerçekleştireceğiz” sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Taban, “Bugün 18.30’da İnegöl’ümüzün bir değeri olan Mehterimizle kortej yürüyüşümüzü misafirlerimiz, delegasyonumuz, protokol üyelerimiz ve vatandaşlarımızla birlikte gerçekleştirdik. Ve bu akşam da gala gösterileri ile festivalimizin startını veriyoruz” ifadelerinde bulundu.

BÜYÜK BİR EMEĞİN MEYVESİ
Festivalin uzun bir hazırlık maratonu olduğunu ve aynı zamanda şehrimizin değerli kurumlarının da sponsorluğunda gerçekleştirildiğini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Taban, “Bu festivalin arkasında aslında uzun uğraşların verildiği bir hazırlık var. Ben burada emeği geçen meclis üyelerimize ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bir de bu festivalin bütçesi var. İşin büyük bölümünü; Çilek, Özdilek, İSKO, Ticaret ve Sanayi Odamız, Serra, Küçükçalık, Mobiliyum AVM, İnegöl AVM, Fresha, İMOTİM, Uludağ, Cihangir Hastanesi ve CP sponsorluğunda hallediyoruz. Ve bir de tabi Kültür Bakanlığımızın da burada destekleri var. Ben sponsorlarımıza da teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.

FESTİVALE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK BAYRAMI ARASI
Başkan Taban, konuşmasının sonunda 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının 2’nci yıl dönümünde 15 Temmuz 2018 Pazar günü kutlanacak Demokrasi ve Milli Birlik Bayramı etkinliklerine de değinerek şöyle devam etti: “2016 yılı Temmuz ayında biliyorsunuz hain bir darbe kalkışması yaşadık. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Bayramı ilan edilen bu gün kapsamında yarın akşam festivalimize ara veriyoruz. Misafirlerimizi de bu programlarımıza ortak etmek üzere davet ediyoruz. Ben tüm hemşerilerimizi de yarın akşam (15 Temmuz Pazar) 15 Temmuz Demokrasi Meydanında olmaya davet ediyorum. 15 Temmuz’u hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız.”

BU GÜZELLİKLERİN SÜRMESİ ADINA ÇALIŞACAĞIZ
Alper Taban’ın ardından AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel sahneye davet edildi. AGM’yi dolduran vatandaşlara hitaben kısa bir selamlama konuşması yapan Milletvekili Gürel, “Bildiğiniz üzere 27. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinde geçtiğimiz hafta yoğun bir programla çalışmalarımızı başlattık. Bu sebeple aranızda çok fazla bulunamadım ancak takip ediyorum. Belediye Başkanımızın katkılarıyla yürütülen bu festival gerçekten coşkulu bir şekilde geçiyor. 1988 yılından bu yana devam eden bu festivallerde, farklı coğrafyalardan gelen dostlarımızla birlik ve beraberliğimiz artıyor. İnşallah bizler de bu güzelliklerin sürmesi adına çalışmaya devam edeceğiz. İnegöl’ü kabına sığmayan kentten daha da ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. İyi eğlenceler diliyorum” ifadelerinde bulundu.

İNEGÖL BU YAZI DOLU DOLU GEÇİRECEK
Gala gecesinde ilçe halkına hitap etmek üzere sahneye gelen son isim ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş oldu. 14 yıl boyunca bu festivalin açılış konuşmasını kendisinin yaptığını kaydeden Aktaş, “14 yıl ben burada bu festivalin başlangıç konuşmasını yaptım. Bu akşam da Bursa’da programımız erken bitince festivale uğrayıp sizlere selam vermek istedik. Festivalimiz hayırlı uğurlu olsun. Yine dolu dolu programlar hazırlanmış. İnşallah İnegöl bu yazı yine dolu dolu geçirecek. Ancak şunu unutmayalım, yarın akşam 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının 2’nci yıl dönümü. Bursa’da da, İnegöl’de de, farklı ilçelerimizde de yine sabahlara kadar süren programlar olacak. Hepinizi meydanlara beklediğimizi ifade ediyorum” dedi.

İNEGÖL RENKLİ BİR ÇİÇEK BAHÇESİ
İnegöl’ün çok renkli bir çiçek bahçesi olduğunun da altını çizerek birlik beraberlik mesajları veren Başkan Aktaş, “Çok güzel bir şehir. Farklı etnik yapılardan onlarca insan bu şehirde huzur içerisinde yaşıyor. Eğer biz Türkiye olarak dimdik ayaktaysak, birbirimize olan saygımızdan, bağlılığımızdan ve renklilikten dolayıdır. Allah muhafaza bunu bir üstünlük meselesi yapmaya kalkar birbirimize düşersek, Irak’ta, Suriye’de, diğer ülkelerde olduğu gibi perişan oluruz. Allah o günleri göstermesin. Bu programın da ana gayesi budur. Dostluğumuzu ve kardeşliğimizi, beraberliğimizi arttırmaktır. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sponsorlarımız var. Her yıl onların katkılarıyla bu festival yapılıyor. Onlara da çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

EKİPLER İLK GÖSTERİLERİNİ YAPTI
Konuşmaların ardından festivalin Galası gerçekleştirildi. Yurt dışından gelen tüm ekipler ve yerel kültür derneklerinin halk dansları ekipleri 3’er dakikalık gösterilerini İnegöllüler için sahneledi. 18 farklı halk dansları ekibinin gösterisini coşkuyla izleyen ilçe halkı, ayrıca festivalin bir diğer ayağı olan çadır etkinliklerine de yoğun katılım gösterdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0