CHP İL KADIN KOLLARI BAŞKANI OKUMUŞ: BİZ KADINLAR İÇİN EŞİTLİK MÜCADELESİ, BİR HAK MÜCADELESİDİR

CHP İL KADIN KOLLARI BAŞKANI OKUMUŞ: BİZ KADINLAR İÇİN EŞİTLİK MÜCADELESİ, BİR HAK MÜCADELESİDİR
banner98

Türk kadının seçmesi ve hayatını kaybetmesinin 89. yıl dönümünde basın açıklaması gerçekleştirmesi Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Aysel Okumuş, “Biz kadınlar için özgürlük mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünyayı oluşturmamız gerekir. Laik, demokratik ve özgür mutluluklar biz kadınların ellerinde yükselecek” dedi.

Türk kadının seçmesi ve yaşamının yaşlılığı 89. yıl içinde CHP Bursa İl Başkanlığı'nda açıklanan basın açıklamasına, CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanları, İl ve İlçe Kadın Kolları Yönetimleri, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP'li kadın adayları ve çok sayıda partili katıldı.

İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş, birçok gelişmiş ülkenin eşit yurttaşlığı yaşlı, haklı gururunu yaşadıklarını, 1935'te gerçekleşen seçimlerde kadınların aday olduğunu ve oy verdiklerini belirttiklerini söyledi:

“Büyükşehirlerde kadın ve bireylerin oy kullanma oranı birbirine çok yakındı. 17 kadın milletvekili Meclis'e girdi. Bir yıl sonraki ara seçimde kadın milletvekili sayısı 18'e çıktı. O dönem Meclis'teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu ve parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sırada yer aldı.

Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl almasına rağmen, kadınların hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya gelmesi. Parlamentolar Arası Birlik'in 2023 sonuçlarına göre dünya parlamentosunda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geri döndük. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Haziran 2023 raporuna göre; Türkiye'de kadınların siyasete katıldığı OECD'nin gerisinde kaldı. Raporda, Finlandiya'da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64,3 iken Türkiye'de bu oran yüzde 5,9'dur. Yine aynı rapora göre, Bakanlar Kurulu'nda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38. dakikada satın alınıyor. Parlamentoda kadın temsilinde Güney Kore'den sonra, Bakanlar Kurulu'nda ise Çek Cumhuriyeti'nden sonra geliyoruz.

Kadınların, ulusal ulusallerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik oranı 33'dür. Yüzde 33'ün altında bir oran, kadınların temsil edilmediği anlamına geliyor.

1934 yılından bu yana 24. Genel Seçim gerçekleşti. Toplam 11 bin 985 milletvekili Meclis'te görev yaptı. Bu vekillerin sadece 717'si kadın. 2023 genel seçimlerinde Hüda-Par ve Yeniden Refah Partisi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmesiyle, Cumhuriyet'in cinsiyetçi parlamentosu oluştu. 600 milletvekilinin sadece 119'u yani yüzde 19,83'ü kadın. 27. Dönem parlamentosunda yüzde 17,1 olan bu oran, 28. Dönemde sadece yüzde 2, 73 artabildi. Yine de kritik eşik olan yüzde 33'ü bile yakalayamadı.

“TÜRK TOPLUMU KADININ SİYASETTE DAHA FAZLA TEMSİL EDİLMESİNİ İSTİYOR”

Oysa 2022'de yapılan bir yapıya göre, Türk halkının kadının siyasette daha fazla temsil edilmesini istiyor. Verilere göre kadınların yüzde 71'i, kadınların yüzde 54'ü kadın siyasetçi sayısı artınca, Türkiye'nin gelişeceğini, daha iyi bir toplum haline geldiğini düşünüyor.

Önümüzde yerel seçimler var. 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 22'si, yani yüzde 2'si kadın. 2019 yılına göre Türkiye'deki 50.217 muhtardan sadece 1.119'u; yani yüzde 2'si kadın. Kadın belediye meclis üye oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üye oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi.

“ANA HEDEFİMİZ TAM EŞİTLİK”

Kadınların seçmesi ve özgürlüğün özgürlüğünün mücadelesinin önemli parçası. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ana hedefimiz tam özgürlüktür. Bu konuda dev bir adım atmış ve kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla Siyasi Partiler yasasında değişiklik öngören tekliflerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmuştuk. Listelerin bir kadın bir erkek şeklindeki "fermuar yöntemi" ile şart koşmuştu. Teklifimiz, AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti. Bu koşulları kararlılığımız devam ediyor. Şu anda Partimizin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine'nin sonunda kadın, sonrasında erkeklerden bir araya geliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, son üç yılda partimize yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdık. Yüzde 30'un altında olan kadın üye oranımızı yüzde 37'ye çıkardık. Kadınların siyasette daha aktif olması için faaliyetlerini sürdürüyoruz. seçimlerde kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemini çok önemsiyoruz. Tüm CHP'li belediyelerde özgürlük birimlerinin kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası kalmayı hedefliyoruz.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE ETKİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Bugünü bizler için özel kılan bir başka konu ise; YAŞAMHAK projemizin 3. yıl dönümü olması. İstanbul Sözleşmesi'nin bir maddesini hayata geçirdiğimiz projemizle, kadına yönelik gücüyle etkin bir şekilde mücadele ediyoruz.

444 82 85 şiddet hattımız üzerinden şiddet şiddetu kadın çocukları 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Projemiz kapsamında bugüne kadar binlerce kadının hayatına birebir dokunduk, dokunmaya da devam ediyoruz. Ekonomik şiddetten psikolojik şiddete, dijital şiddetten fiziksel şiddete kadar, bütün yaralı kadınları karakollarda, mahkemelerde, hastanelerde, savcılıklarda yalnız bırakmıyoruz. Sivil Toplum Kuruluşları, Barolar ve Meslek Odaları ile imzaladığımız protokoller sayesinde kadınlar ve kayıtlar desteklenir. Acil takas kadınlar, bize mobil uygulamamız üzerinden kolayca erişebiliyor.

Biz kadınlar için özgürlüğün mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünyayı oluşturmamız gerekir. Laik, demokratik ve özgür mutluluklar biz kadınların ellerinde yükselecek.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0