Yıldırım'da Eczacılara Yönelik 'Akılcı İlaç Kullanımı' Eğitimi Düzenlendi

Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü, Yıldırım ilçesinde çalışan serbest eczacılara yönelik ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ konusunda farkındalık eğitimi düzenledi.

Yıldırım'da Eczacılara Yönelik 'Akılcı İlaç Kullanımı' Eğitimi Düzenlendi
banner98
Eğitime, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci ve ilçede görev yapan serbest eczacılar katıldı. Antibiyotik kullanımında ilacı gereken zamanda ve gerektiği miktarda kullanmanın önemine dikkat çeken Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımının önüne geçmek için hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve eczacıların işbirliği içerisinde olmalarının, antibiyotik kullanma oranlarının düşürülmesi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci, “Tüm dünyada, özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde ilaçların yarısından fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Hipertansiyon ve diyabet gibi toplumda sık görülen hastalıklarda bile ilaçların düzenli kullanımı, yapılan çalışmalarla yüzde 40-45 seviyelerinde seyretmektedir. Bu olumsuz durum hastalık ve ölüm oranlarında artışa, ilaçların yan etki riskinin artmasına, kaynakların yanlış tüketilmesiyle acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek direncin de azalmasına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar Antibiyotik Konusunda Bilinçlendirilmeli

Eczacılara yönelik yapılan yasal düzenlemeler ile reçetesiz antibiyotik kullanımının önüne geçildiğini belirten Dr. Ekinci, “ Buna rağmen hasta vatandaşlarımız ısrarla reçetesiz antibiyotik alma girişiminde bulunmaktadır. Yıldırım ilçemizde sağlık kuruluşlarının 3 katı kadar eczane bulunmakta, vatandaşlarımız randevu almadan, sıra beklemeden eczacılara ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilmektedir. Eczacılarımızdan isteğimiz, bu hizmeti verirken akılcı ilaç kullanımı ve gereksiz antibiyotik kullanımı konusunu göz önünde bulundurmaları ve vatandaşları bilgilendirerek hekimlerine yönlendirmeleridir” şeklinde konuştu. Eğitimde, Dr. Belkıs Akkale ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ ve Doç. Dr. Murat Tutanç ‘Mikrobiyota’ konulu sunum gerçekleştirirken, son olarak ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ konusunda Bursa’da yapılan çalışmalar aktarıldı. 
Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2017, 18:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0