banner102

Uludağ'da Ağaç Kesimine Tepki!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden teleferik hattı çalışmaları sırasında kesilen ağaçlar çevrecileri ayağa kaldırdı.

Uludağ'da Ağaç Kesimine Tepki!
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden teleferik hattı çalışmaları sırasında kesilen ağaçlar çevrecileri ayağa kaldırdı.
Taksim Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesimi sonrasında yaşanan olayların ardından, bir ağaç eylemi de Bursa Uludağ’da yapıldı.

Bursa ile Uludağ arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak yeni teleferik hattının inşaatı sürerken ağaç kesimi sorun oldu. Önceki günlerde hattın direk ve ekipmanları helikopter destekli monte edilirken Sarıalan bölgesinden başlanan ağaç kesimi çevrecilerin tepkisini çekti. Tamamlandığında, 8 bin 874 metrelik uzunluğu ile aktarmasız şekilde çalışan dünyanın en uzun teleferik hattı olacak Bursa teleferik hattı, Uludağ üzerinde ise şiddetli rüzgarda tehlike olacağı gerekçesi ile ağaç kesilerek dikilmeye başlandı.

Uludağ oteller bölgesine götürülen yeni teleferik hattı çalışmaları sırasında ağaçların kesilmesi DOĞADER başta olmak üzere çevrecileri ayağa kaldırdı. Teleferiğin ilk planlandığı gibi ağaç kesilmeden üstten götürülmesini isteyen çevreciler, ağaç kesiminin durdurmak için Uludağ’a akın etti. Ağaçlara sarılarak kesimi durdurmak için Uludağ’a çıkan çevreciler karşın bugün kesimin durdurulduğu görüldü.

Uludağ Sarıalan bölgesine araçları ile gelen DOĞADER üyeleri ve çevreciler, buradan ağaç kesiminin yapıldığı alanı takip ederek, son noktaya kadar yürüdü. Burada ağaç kesiminin durdurulduğunu gören çevreciler, basın açıklaması ardından tulum eşliğinde halaylar çekip ağaç kesimini protesto etti. Ayrıca, ağaçlara sarılan çevreciler, ağaçların kesilmeden teleferiğin götürülmesini istedi. “Ayrıca, Uludağ bizimdir bizim olacak” şeklinde slogan atan eylemciler akşama kadar Uludağ’da bulunup olası ağaç kesimini engelleye çalışacak.

TELEFERİK İÇİN 4 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Burada basın açıklaması yapan DOĞADER Başkanı Murat Demir, 9 yıldır Uludağ’ın milli park olarak kalması için çalıştıklarını belirterek, “Burada 4 bin civarında ağaç kesilecek. Bugün buraya geleceğimizi bildikleri için çalışmayı durdurmuşlar. Biz buraya çalışmayı durdurmaya geldik. Ağaçlarla kucaklaşmaya geldik, ağaçlara sarılıp çalışma yaptırmayacaktık. Bunu bildikleri için çalışmaya ara vermişler. On yaşından aşağı ağaçları ise belirtmemişler.” dedi.


"DÜNYADAKİ YÜZDE 6 MİLLİ PARK ORANI BİZDE YÜZDE 1"

DOĞADER Uludağ alan sorumlusu Caner Gökbayrak ise yaptığı açıklamada, “Bugün Uludağ Milli Parkı'nda süren ağaç katliamını durdurmaya yönelik bir girişim olarak geldik. Milli parklar diğer ormanlık ve doğal alanlardan farklı bir niteliği vardır. Bu nedenle de milli park olarak ilan edilmiştir. Dünyada yüzde 6 oranında olan milli park oranı ülkemizde ise yalnızca yüzde 1.’dir. Buna rağmen biz milli parklarımızı koruyamıyoruz. İşte bu gün bunlardan biri burada teleferik hattının geçmesi için kesilen ağaç kesiminde görüyoruz.” dedi.

Projenin ilk zamanlarda ağaç kesimini görüldüğünü anlatan Caner Gökbayrak, “Ancak çevre kuruluşlarının tepkileri ile buradaki ağaçların kesilmeyecek şekilde projelendirildi. Bu proje daha sonra çeşitli el değiştirdi ama şu anda yabancı bir firma tarafından yapılıyor. Ancak proje devam ederken birden bire plan değişikliği ve ardından kesimler başladı. Biz aslında bunun için kesimler gerçekleştirilmeden önce başvuru yaptık ve red cevabı aldık.” şeklinde konuştu.

Milli parklar kanununun buna engel olduğunu anlatan Gökbayrak, “Bu proje ile Bursa halkı kandırıldı. Bu proje ile teleferik yüksek direkler üzerinden ağaçlar kesilmeden geçirilecekti. Ancak o planın dışına çıkıldı. Gerekçe de şu gösteriliyor; bu alanın rüzgarlı olduğu öne sürülüyor ve bunun da tehlikeli olacağı öne sürülüyor. Bu tamamen asılsız, çünkü bu yeni teleferik güçlü rüzgarlara ve lodosa karşı yapılmıştı. Her türlü hava şartlarına çalışacak bir proje idi. Buraya gelene kadar her türlü hava koşullarından geçen bu teleferik burada mı rüzgardan etkilenecek” şeklinde sordu.

Bugün Uludağ’a, ağaç kesimini engellemek için geldiklerini anlatan Uludağ alan sorumlusu Caner Gökbayrak, “Bizler burada bulanan vatandaşlar, çevreyi, doğayı, ağa sevenler olarak ağaçların önüne set olacağız ve kesimleri durdurana kadar elimizder geleni yapacağız. Uludağ bir milli parktır ve milli park olarak kalacaktır. Evet teleferik milli park için en temiz bir çözümdür ama bu şekilde değil. Planlanan biçimde olmadığı çini biz karşı olacağız ve bu karşı duruşumuzu gere k yasal, gerekse eylemlerimizle göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

Projenin pahalı geleceği kaygısı ile yerden ağaç keserek ilerlediğini anlatan Caner Gökbayrak, direklerin helikopter ile taşınıp dikilmesi gibi nedenlerin bu değişime neden olabileceğini söyledi.

Ayrıca, gezi olayları sırasında 5 Haziran Çevre Günü'nde milli parkları da içine alan bir kanun tasarısının gündemde olduğunu bildiren Uludağ alan sorumlusu Caner Gökbayrak, şu iddiada bulundu: “5 Haziran Çevre Günü'nde bunun kanunlaşması planlanıyordu ama taksim gezi olayları patlak verince bu geri çekildi. Çünkü Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu diye adlandırılan bu kanun milli parkları tamamen ortadan kaldırıyor ve her türlü iş ve işleme açıyor. Bu konuda da çalışmalarımızı yürütüyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2013, 18:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0