‘TÜTÜNSÜZ KURUM’LAR ARTIYOR!

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, kurumlarda kapalı veya açık alan farkı gözetmeksizin tütün ve benzeri ürünlerin tüketilmemesine yönelik düzenlemeler getiren ‘Tütünsüz Kurum’ Projesi kapsamında sertifika töreni düzenledi.

 ‘TÜTÜNSÜZ KURUM’LAR ARTIYOR!
banner98
 Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Doç. Dr. Süleyman Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ‘Tütünsüz Kurum’ projesine kriterleri sağlayarak bu yıl dâhil olmayı başaran Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Bursa Defterdarlığı ve Yenişehir İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne belgeleri takdim edildi.

Panelde konuşan Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, sigarayı bırakmayı başarmış biri olduğunu dile getirdi. Ünsal, “Ancak bizler başımıza bir şey gelince anlıyoruz. Keşke daha önceden olsaydı, bir musibeti yaşadıktan sonra bıraktım ama zararın neresinden dönülürse kardır” dedi. Tütün kullanımının önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ise, “Maalesef başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkaran sigarayı ülkemizde 15 yaş üzeri 17 milyon kişinin kullandığını biliyoruz. Amacımız tütün ve tütün ürünlerinin tüketimini azaltarak, vatandaşlarımızı korumaktır” şeklinde konuştu. 

Ana Hedef Sağlığı Korumak

Bursa olarak 2023 yılında sağlık hizmetleri sunumunda öne çıkan ilk üç ilden birisi olmayı hedeflediklerinin altını çizen Dr. Akan, “Bu anlamda biz şehrimizde ilgili sağlık yatırımlarını önümüzdeki sene tamamlayacağız. Artık sıra nitelikli hizmetlere geliyor. Bursa nasıl organ bağışında büyük başarılar elde ediyorsa; kardiyovasküler cerrahide, onkolojide, fizik tedavi ve rehabilitasyonda da marka olacak. Çünkü artık nitelikli sağlık hizmetleri yönünden önemli adımlar atıyoruz. Tedaviye yönelik yapılan bu adımların yanında şüphesiz ki çağdaş sağlık hizmetlerinin temelini oluşturan koruyucu sağlık hizmetleri bizim ana hedefimizdir” diye konuştu.

Dumansız Bir Bursa

Sigarayla mücadelenin koruyucu sağlık hizmetlerinde önemli bir yer teşkil ettiğine dikkat çeken Dr. Akan, “Çünkü sigara tüm kanserlerin yüzde 30’unun nedenidir ayrıca birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. İlimizde sigara ile mücadelede özellikle de dumansız hava sahasının ihlaline geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Konuşmalarından ardından Tütünsüz Kurum sertifika törenine geçildi. ‘Tütünsüz Kurum’ olmayı hak eden kurumlara sertifikaları takdim edildi.

Bırakma Yöntemleri Anlatıldı

Tütünsüz Kurum sertifika töreninin ardından program ‘Tütün Kullanımı ve Kalp Damar Sağlığı’ isimli panelle devam etti. Konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ ve UÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anablim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Uzarslan ile UÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Yeşilbursa, katılımcılara tütün kullanımının vücuda etkileri ve bırakma yöntemleri konusunda çeşitli bilgiler aktardı.

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2018, 16:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0