banner102

Tofaş’ta rekor kıran üretime kadın eli

“3 bin yeni çalışan aldık. Bunların 500 tanesi kadın. 2017’de 450 bin adetle üretim satış ve ihracat rekorunu yenilemek istiyoruz”

Tofaş’ta rekor kıran üretime kadın eli
 “Biz Endüstri 4.0’a robopartner ile çok önceden başladık. Hiçbir şey tesadüf ya da rastlantı değil. Bizim başarımızın arkasında, planlı bir şekilde sabırla kendimizi geliştirmek yatıyor” 
- “Son 10 yılda Türk otomotiv sanayisi 6 milyar TL yatırım yaptı, bunun yarısını Tofaş gerçekleştirdi” 
- “Yenişehir test merkezini heyecanla bekliyoruz. Tamamlanması hepimizi ileriye taşıyacaktır” 
- “Kurlar nereye gidecek hep beraber göreceğiz. Euro 3,90 seviyesinde dengede durur diye düşünüyorum” 
- “Egea’nın argesinin yüzde 70’i burada yapıldı. Bu kadar başarı kazanması Tofaş’ın üretim ve ürün geliştirme açısından itibarını arttırdı. Egea’nın bereketiyle para da kazanıyoruz. Ancak itibarımız paradan kıymetli” 
- Bursa’da 10 bin kişilik istihdam ile rekor kıran, yan sanayi ile birlikte 60 bin istihdama öncülük eden Tofaş’ta 58 saniyede bir banttan araç çıkıyor, günde 1500 otomobil üretiliyor, üretilen otomobillerin dörtte üçü ihraç ediliyor

BURSA (İHA) - Tofaş Otomobil Fabrikası Ceo’su Cengiz Eroldu, 2016 yılında 3 bin yeni çalışan ile 10 bin kişilik bir aileye ulaştıklarını, Türkiye’nin 5.büyük sanayi kuruluşu olan Tofaş’ın 2016’daki 384 bin adetlik üretim rekorunu 2017 yılında 430-450 bin adetle büyüteceğini söyledi. Tofaş, Bursa’da yan sanayi ile birlikte 60 bin istihdama öncülük ediyor. Günde 1500 otomobil ihraç edilirken, son dönemde fabrikaya alınan işçilerin 500 tanesi ise kadın. Tofaş’taki kadın işçiler, dünyanın 80 ülkesine ihraç edilen Egea’nın vidalarını takıp montajını yapıyor. 
Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu, fabrikada Bursa’daki medya temsilcileri ve ekonomi muhabirleriyle bir araya geldi
2017 yılında daha da büyüyeceklerini, 400 yeni işçi alacaklarını ifade eden Cengiz Eroldu, son 10 yılda Türk otomotiv sanayisine 6 milyar liralık yatırım yapıldığını,bunun sadece yarısının Tofaş tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Yenişehir Otomotiv Test Merkezi’ni heyecanla beklediklerini ifade eden Cengiz Eroldu, “Burası otomobil sanayisini ileriye taşıyacaktır. TSE ile birlikte Otomobil Sanayicileri Derneği var. Biz OSD olarak beraberçalışıyoruz. Her zaman bizim görüşlerimiz alınıyor. İstimlak ve para aktarımı konuları uzun sürdü. Yapılacak planlar belli. Bu yıl başlayacak. Zor ama doğru bir karar. İnce eleyip sık dokuyorlar. Bir çok test sistemi lazım. Frenle başlamak istiyorlar. O da mantıklı, yol testleri ve fren testleriyle başlayacaklar. Burası otomotiv sanayisine değer katacak bir yatırım olacak” dedi.
Tofaş’ta 7 markada 951 farklı gövde tipinde 200 farklı renkte üretim yaptıklarını, üretimin yüzde 25’ini iç pazara, yüzde 75’ini dış pazara sattıklarını hatırlatan Cengiz Eroldu, “Türkiye’nin en büyük 5.sanayi kuruluşuyuz. 170 Fiat Chrysler fabrikası arasında ilk 5’te yer alıyoruz.
Endüstri 4.0'dan ilerideyiz. Robotla insanın birlikte çalışması konuşulmadan biz robopartner projesini hayata geçirdik. 2016 yılında 3 bin kişi işe alındı. 10 bin çalışan var. 400 kişi daha işe alacağız. Tofaş’ta tüm çalışanlar fabrikadaki değişim ve yeniliklere, üretime önerileriyle katkı sağlıyor. Çalışanların fikirlerine çok önem veriyoruz. Çalışanlarımızdan yılda 120 bin öneri geliyor. Arge’ye de en çok yatırımı yapan şirketlerden birisiyiz. Tofaş cirosunun yüzde 3’ünü Ar-ge’ye ayırıyor. Bir yılda patent başvurumuz yüzde 325 arttı” dedi.
Bursa’daki fabrikanın fiziki olarak tam kapasite çalıştığını, artık büyüyecek alan kalmadığını anlatan Eroldu, “Müşteri talebi oldukça Linea'yı üretmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki 2-3 yıl Egea, Doblo, Fiorino için kapasite açığımız olmayacak. Bursa’nın yeni sanayi bölgesi Teknosab’ta yer almayı düşünmüyoruz. Ancak burası çok değerli bir proje” diye konuştu.
“Egea bize ciddi itibar kazandırdı”
Egea’nın Tofaş’a çok ciddi bir itibar ve katkı sağladığını anlatan Eroldu, “Buradaki başarı tesadüf değil. Planla ve sabırla bu başarı geldi. Tofaş’ın ar-ge yolculuğu 1994 yılında barakada 10 kişiyle başladı. Ama şimdi 700 kişi ar-ge biriminde çalışıyor. Tam anlamıyla Fiat’ın ar-ge planlamasının içinde hep beraber yönettiğimiz bir sistem var. Tofaş üretim ve ihracatta 3-4. Sırayadken birinci sıraya zıpladı. Türk otomotiv sanayisinde kırılmayan rekorları kırdık. Üretim rakamını 330 binden 384 bine çıkardık. 2017 yılında bunu daha da fazla çıkaracağımızı düşünüyorum. Hedefimiz 430-450 bin bandında bir üretim gerçekleştirmek. Hiç bir şey rastlantı ve tesadüf değil. 23 senede ar-ge için yatırım yapmaya devam ediyoruz. Fiat Chresyler grubunun 164 fabrikası içinde Tofaş dahil 5 fabrika bu seviyede. Dolayısıyla 2016 yılında en yüksek üretim yapan fabrikası olduk. Herkes endüstri 4.0 konuşuyor. Türkiye'de aşırı yüzeysellik sıkıntımız var. Bir terim moda oluyor, her yerde konferans toplantılar düzenleniyor. Bir montaj bandında 5 arabanın yapılması için bandın yanında dolaşan malzemeler, insansız teknolojiler, birbirleriyle wireless konuşan sistemler var. Biz bu yatırımları yapmasaydık rekor kırılamazdı. Biz 4.0'a çok önce başladık. Başarı hikayemiz inanmak ve planlayarak geldi. Sürekli kendimizi geliştirdik. Bu açıdan Egea çok doğru iş oldu. Doğru zamanda yaptık. Bir çok faydası var. Bir taraftan otomobil ve hafif ticari ilişkisini dengeledik.Diğer yandan Amerika Meksika gibi farklı pazarlara iş yaptık” dedi.
"Egea'nın ihracattaki başarısı sektöre de can veriyor"
Tofaş’ın ekonomik durumuylada ilgili bilgi veren Eroldu, “Şirketin 900 milyon Euro’ya yakın borcu var. Bu tamamen uzun vadeli yatırım kredilerinden oluşan bir borç. Borçlanma oranlarımız yüzde 2 ve altında. Çok rekabetçi borçlanma yeteneğimiz var. Sene sonu bilançomuzda 600 milyon Euro nakit var. Borcun tamamı 5-6 sene vadeli. Finansal açıdan çok sağlam durumdayız. Borçlanma yeteneğimiz yüksek. Hem ithalatçı hem ihracatçıyız doğru. Bugün Türkiye pazarında sattıığımız ürünlerin yüzde 90ı Bursada yapılan araçlar. Yüzde 10 ithal araçlar. Egea’nın ihracattaki başarısı sektöre de can veriyor” şeklinde konuştu.
"Ocaktaki büyüme gerçekçi değil, fiyatlar yüzde 10 arttı"
Ocak ayında otomotivde yüzde 8'lik büyümenin gerçekçi olmadığını kaydeden Eroldu, “Ocakta satılan araçların tamamı 2016 model. Aralık ayı zayıf geçtiği için bütün markalar stokla girdi piyasaya. Eski stokların etkisiyle satışlar devam ediyor. Ocak sonu itibariyle 2017 fiyatları üzerinde yüzde 10'luk artış var. Kampanyalar azaldı. Yüzde 10'a yakın fiyat artışı var.
Kurlar nereye gidecek hep beraber göreceğiz. Euro 3,90 seviyesinde dengede durur” şeklinde konuştu.
Eroldu, otomotiv sektörü olarak 2017 yılında ÖTV üzerinde bir şey beklemediklerini anlatarak, “Türk maliyesinin bilançosu bence daha önemli. Onlar bu açıdan değerlendiriyorlar. Bütçenin açık vermemesi daha önemli. Maliye Bakanımız çok yakından piyasaları takip ediyor. Kısa zamanda ÖTV üzerinde bir şey olacağını beklemiyorum”diye konuştu.
Eroldu, otonotom araçların test a şamasında olduğunu, Fiat Chreysler grubunun google ile beraber çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.
Tofaş Ceo’su Eroldu, 46 yıllık seri üretim konusunda kendilerinin tecrübeli olduklarını, yerli otomotiv konusunda prototip yapılabileceğini ancak meselenin markalaşmak ve farklı konseptte üretim yapmak olduğunu sözlerine ekledi.
Rakamlarla Tofaş
Her 58 saniyede bir otomobil üretiliyor. 5 ayrı bantta 6 gün 24 saat üretim yapılıyor. Günde 1500 araç üretiliyor. Bursa’nın 13 milyar dolarlık ihracatının dörtte birini Tofaş 3,2 milyar dolar ile sırtlıyor. Her 4 araçtan birisi Bursa'da Tofaş'ta üretiliyor. Türkiye'de 300 arge merkezi var. 75 tanesi otomotiv üzerine. Bunun da yarısı Bursa’da.Tofaş’taki 10 bin çalışanın 1500 tanesi mühendis. Çalışanların 500 tanesi kadın.”
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2017, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0