Tarihi İnkaya Çınarının Çevresi Yenilendi !

Osmangazi Belediyesi, tarihi mirasın yaşatılması çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

Tarihi İnkaya Çınarının Çevresi Yenilendi !
banner98
Osmanlı'nın kuruluşundan günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tarihi İnkaya çınarı çevre düzenlemesi ve meydan projesi tamamlanarak hizmete açıldı.
600 yıllık tarihi İnkaya çınarının çevresi ile İnkaya köyünün yolları, Osmangazi Belediyesi tarafından yeniden düzenlenerek tarihi dokusuna uygun bir görünüme kavuşturuldu. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi çınar ve İnkaya köyünde yapılan çevre düzenleme çalışmalarının açılışına AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Osmangazi İlçe Başkanı Cihat Çini, İnkaya Köyü sakinleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa’nın tarihi mirasını korumak, yaşatmak ve yeniden gün yüzüne çıkartmak adına son 5 yılda yürüttükleri çalışmalarla 145 tarihi eseri yeniden ayağa kaldırdıklarını söyledi. İnkaya çınarının, Osmanlı’dan günümüze gelen en eski ve yaşayan çınarlarından biri olduğunu, 35 metrelik boyu ve 9.2 metrelik çevresiyle asırlardır tarihe şahitlik ettiğini belirten Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak, tarihi mirasımıza sahip çıkmak adına bir çok örnek çalışmaya imza attık. Yaptığımız bu çalışmalarla yeniden hayat bulan tarihi mekanlar yaşayan birer merkez oldu. Tophane sırtlarında Bursa’yı süsleyen Sümbüllü Bahçe Konağı ve Surüstü Konağı, Orhan Gazi’den günümüze gelen Nilüfer Köylü Pazarı, ticaretin kalbi Hanlar Bölgesi, Ertaş-Bakırcılar Çarşısı başta olmak üzere tarihin izini taşıyan her yere elimiz değdi. Osmangazi’ye, tarihi dokusu korunmuş, modern ve özgün mimarisi olan, günümüz fonksiyonlarına uygun ve ihtiyaçlara cevap veren yeni mekanlar kazandırdık” dedi.
Dündar, “Ecdadımızın söylediği gibi, ‘Bir çınarın toprak altındaki kökleri ne ise, bir milletin de tarihi odur. Tarihini iyi bilen bir millet, kökü sağlam çınar gibidir’. İşte biz de hem tarihimizi, hem de tarihin canlı tanığı çınarımızı koruyoruz. Gölgesinde nice nesillerin yetiştiği 600 yıllık tarihi İnkaya çınarımızı geleceğe taşımak için çalışıyoruz” dedi.
Başkan Mustafa Dündar, Osmanlı’dan günümüze gelen en eski ve en sağlıklı çınarlardan biri olan İnkaya çınarının 35 metrelik boyu ve 9.2 metrelik çevresiyle asırlardır tarihe şahitlik etiğini söyledi. Dündar, “İnkaya’yı baştan sona yeniledik. Tarihi çınarın da içinde yer aldığı İnkaya Meydanı’nın zeminini bölgemizin tarihi dokusunu ortaya çıkartacak şekilde düzenledik. Çınarın altındaki alanı, suyu rahatlıkla emip beslenebilsin diye geçirgen özelliğe sahip özel taşlarla kapladık. Ziyaretçilerimize Uludağ’ın eşsiz suyundan tatma imkanı sunan bir de çeşme yaptık. Doğal su kaynağının meydana girişi ile suyun aktığı kanalları yeniledik. Köylülerimizin el işlerini ve tarla mahsullerini sattıkları tezgahları yenileyerek, bölgenin atmosferine uygun bir hale getirdik. Gerek araç trafiğinin gerekse yaya trafiğinin olduğu tüm yolları yeniledik. Mahallemize, Osmangazi’mize ve Bursa’mıza hayırlı olsun” dedi.
Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2014, 16:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0