Sedat Yalçın’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü değerlendirmesi

"Engelliliği bir kader olarak görmeyen, bu alandaki her adımı cesaretle atan ak parti, engellilikle ilgili son dönemde yaptığı açılımlarla büyük bir farkındalık oluşturmuştur"

Sedat Yalçın’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü değerlendirmesi
banner98
AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, engellilerle ilgili toplumsal farkındalığı önemli çalışmalarla artıran AK Parti iktidarının, bu bakışı 2023 vizyonuna da yansıttığını söyleyerek, “Alt yapı düzenlemeleriyle, iç ve dış mekân tasarımlarıyla engelli dostu ortamlar, engelli dostu şehirler kurulacak.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında engelliler unutulmayacak ve mimari düzenlemeler öncelikle onlar gözetilerek oluşturulacak. Engellilerimizin toplumsal yaşamın kıyısında değil tam içinde yer alabilmeleri için her türlü kolaylık sağlanacak” dedi.

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir değerlendirme yaptı. Yalçın, “Engelliliği bir kader olarak görmeyen, bu alandaki her adımı cesaretle atan AK Parti, engellilikle ilgili son dönemde yaptığı açılımlarla büyük bir farkındalık oluşturmuştur” dedi. AK Parti’nin öncelikli çözüm alanlarından biri olarak engelliliği gördüğünün altını çizen AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, “Bu alandaki sorunların çözümü için AK Parti devrim niteliğinde birçok ilke imza atmıştır” diye konuştu.
Yalçın, şöyle devam etti:
"İKTİDARIMIZDA TÜRKİYE BİRÇOK ÜLKEYİ GERİDE BIRAKTI…"
"AK Parti’nin engelli vatandaşları hayatın her alanında görmek isteyen politikaları zaman kaybetmeden hayata geçirildi. Uygulanan bu politikalarla Türkiye, birçok ülkenin önüne geçmiştir. Gelişmiş ülkeler ekonomik krizleri bahane ederek dezavantajlı gruplara sunduğu imkânları kısıtlarken, AK Parti merkezi bütçeden bu alana ayırdığı payı her yıl biraz daha artmıştır. AK Parti teşkilatları olarak biz de engelliler için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadık. Engelli vatandaşlarımızın kendi kendilerine yetebilmeleri, bilgi ve kültür düzeylerini yükseltmeleri, bir meslek sahibi olup bu meslekte iş edinmeleri ve diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurup toplumun her alanına katabilmeleri için Genel Merkez, il ve ilçe teşkilatlarımız olarak gayretle çalıştık."


ENGELLİLER KANUNU…
11 yıllık döneminde hiçbir iktidara nasip olmayacak güzel ve hayırlı hizmetlere imza atıldığına dikkat çeken Sedat Yalçın, şunları söyledi:
“İlk kez Engelliler Kanunu’nu çıkarmak bize nasip oldu. 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin ilgili diğer mevzuat ile birlikte yaklaşık bin 500 maddelik bir Engelliler Hukuku oluşturuldu. Engellilik alanındaki bu olumlu gelişmeler 2010 yılında anayasal düzeye taşındı ve anayasanın 10’uncu maddesinde yapılan değişiklikle engelliler için alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağı hükmü getirildi. Engelli hakları açısından dünyada örnek teşkil edecek derecede detaylı hak ve imkânlar sağlanmış olsa da, bu hakları yine yeterli görmüyor ve daha da iyisini oluşturmak adına engelli kardeşlerimize yönelik kanunlarımızı, mevzuatımızı yeniden düzenliyoruz.”
Engelliler için bir yandan şehirlerin, kamu binalarının, kamuya açık yerlerin ve toplu taşıma araçlarının uygun hale getirerek onların yaşamlarını kolaylaştırmak, diğer yandan da tüm engellilerin eğitimi ve çalışabilir durumda olanlarının istihdamını sağlamak amacında olduklarını söyleyen AK Parti Bursa il Başkanı Sedat Yalçın, engelliler için çağdaş bakım modelleri ile kuruluş ve hizmetleri yaygınlaştırma çalışmalarının büyük bir titizlikle sürdürüldüğüne dikkat çekti.

ENGELLİ İSTİHDAMINDA BÜYÜK ARTIŞ…
AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, engelli istihdamına yönelik olarak bugüne kadar yapılmış çalışmalardan yansıyan bazı rakamlar da verdi:
“Kamudaki engelli sayısı 2002’de 6 bin 434 iken, 2013’te bu rakam 30 bine yaklaştı. Kamuda boş olan engelli kontenjanları hızla dolduruluyor. Özel sektörde engellilerin istihdamında; 2002 yılında 10 bin 226’daydık. 2013’e gelindiğinde 40 bini aştık. Özel sektöre bu konuyla ile ilgili teşvik çalışmalarımız sürüyor."

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ…
Engelli vatandaşlar için geliştirilen Evde Sağlık Hizmeti’nin çok önemsedikleri bir uygulama olduğunu da aktaran Yalçın, “Kurumsal bakımdan ev ortamında bakıma yönelik çalışmalar sürüyor. ‘Umut Evleri Projesi’ ve ‘Engelsiz Yaşam Merkezleri Projeleri’ başlatıldı. Ayrıca özel ve resmi bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin hizmet standartları da yükseldi, yükseliyor. Özel eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine bütçeden ayrılan pay özellikle son 5 yılda 30 kat arttı. SHÇK 300 bini evde, 10 bini ise resmi ve özel kurumlarda olmak üzere toplam 310 bin kişiye bakım ücreti ödemekte. Bursa için bu rakam 14 bini aşmış durumda” dedi.


TOPLUMUN YÜZDE 12’Sİ…
Yalçın, Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin, yani yaklaşık 8,5 milyon kişinin engelli olduğunun tahmin edildiğini söylerken, AK Parti hükümeti döneminde engelliler için yapılan çalışmalardan engelli ve ailelerinin büyük memnuniyet duyduklarını da dile getirdi. Önümüzdeki dönemde istihdam, erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik gibi sorunlar için çaba sarf edileceğini ve 2023 hedeflerinde yaşlı kreşleri ve engelli vatandaşların taşıt kullanmadan ulaşacağı rehabilitasyon merkezlerinin açılması bulunduğunu anımsatan Yalçın, değerlendirmesini şu sözlerle tamamladı:
“Alt yapı düzenlemeleriyle, iç ve dış mekân tasarımlarıyla engelli dostu ortamlar, engelli dostu şehirler kurulacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarında engelliler unutulmayacak ve mimari düzenlemeler öncelikle onlar gözetilerek oluşturulacak. Engellilerimizin toplumsal yaşamın kıyısında değil tam içinde yer alabilmeleri için her türlü kolaylık sağlanacak. Bu görüşlerle Dünya Engelliler Günü’nde tüm engelli vatandaşlarımı en samimi duygularımla selamlıyorum.”
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2013, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0