RİSKLİ GEBE VE LOHUSA İZLEM TİMLERİ OLUŞTURULDU

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, riskli gebelerin ve lohusaların tespit edilmesi amacıyla “Riskli Gebe - Lohusa İzlem Timleri” oluşturdu.

RİSKLİ GEBE VE LOHUSA İZLEM TİMLERİ OLUŞTURULDU
banner98

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, il bazındaki riskli gebe ve lohusaların tespit edilmesi ve bu kişilerin düzenli takiplerinin sağlanması amacıyla 17 ilçe sağlık müdürlüğünde bir doktor, iki ebe hemşireden oluşan izlem timleri kuruyor. Yıldırım Sağlıklı Hayat Merkezi’nde izlem timlerine yönelik olarak düzenlenen eğitime katılan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, anne ve bebek ölüm oranlarının bir ülkenin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli kriterlerden birisi olduğunu belirterek, “Riskli gebe ve lohusaların sahada yapılan çalışmalarla sıkı takip altına alınması, ölüm oranlarının en az seviyelere indirilmesi hatta önlenmesi açısından büyük önem arz ediyor” dedi.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 400 annenin gebelik, doğum ve sonrasındaki komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade eden Dr. Akan, “Bursa, bölgenin merkezi ve sağlık üst bölgesi olması sebebiyle riskli gebelerin sevk edildiği son noktadır. Buna rağmen yüz binde 2,32 oran ile anne ölüm oranlarında Türkiye ortalamasının altında yer alıyor. Fakat bizim bu oranları daha da aşağılara çekmemiz gerekiyor. Bu sebeple ilimizde riskli gebe ve lohusaların tespit edilmesi, düzenli olarak takiplerinin sağlanması, bu kişilerin aile sağlığı merkezleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları arasında koordinasyonunu sağlamak amacıyla 17 ilçe sağlık müdürlüğümüzde ‘Riskli Gebe ve Lohusa İzlem Timi’ oluşturduk. Bu çalışmanın ülkemize de örnek olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Aile Sağlığı Merkezi ve Hastane Koordineli Çalışacak

Aile sağlığı merkezlerinin, bölgesinde bulunan riskli gebe ve lohusaları tespit ederek izlem timlerine bildireceklerini belirten Dr. Akan, “ Düzenlenen değerlendirme formu ile riskli olduğu tespit edilen gebe ve lohusalar sıkı takip altında tutulacak. Bu kişilere izlem timleri tarafından gebelik ve lohusalık süreci boyunca bilgilendirmeler yapılacak, hastanelere sevk edilerek doğum kontrol uzmanlarına yönlendirilmesi ya da gebe bilgilendirme sınıflarında eğitim almaları sağlanacaktır. Tüm bu çalışmalarla anne ve bebek ölüm oranlarını minimum seviyelere indirmeyi ve anne-bebek ölümlerini önlemede daha başarılı bir il haline gelmeyi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2018, 14:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0