banner102

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Cari Açığa Ve Enflasyona Yarayacak

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, petrol fiyatlarında yüzde 30’a varan düşüşün 2015 yılında enflasyon ve cari açıkta önemli bir iyileşme olacağı beklentisini arttığını ifade etti.

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Cari Açığa Ve Enflasyona Yarayacak
 BTSO, ekonomi gündeminde Kasım ayında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. G-20 zirvesinin özellikle dünya ekonomisinde vasat büyüme endişelerinin 2015 yılında da süreceğini ortaya çıkardığını kaydeden Burkay, "Dünya ekonomisinde ABD, İngiltere, Kanada, Kore gibi ülkeler daha hızlı büyürken Avrupa Birliği ve Japonya’da durağanlık, gelişen ülkelerde ise yavaşlama öne çıkmaktadır. Emtia fiyatlarındaki gerileme Rusya, Brezilya, Endonezya gibi gelişen ülkeleri olumsuz etkilemektedir. Bu üç ülkede de Kasım ayında Merkez Bankaları faiz artırmak zorunda kalmıştır" dedi.
Kasım ayında jeopolitik riskler artarak sürdüğüne dikkat çeken Başkan Burkay, "Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı çatışmalar yoğunlaşmıştır. Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeler ise Batı ile Rusya ilişkilerini daha gergin hale getirmiştir. Bununla birlikte jeopolitik risklerin mali fiyatlamalar üzerindeki etkisi sınırlı kalmaya devam etmektedir. Dünya ticareti ise ekonomik yavaşlama, küresel mali piyasalardaki dalgalanmalar ve jeopolitik riskler ile Kasım ayında da zayıf kalmaya devam etmiştir" diye kaydetti.
Kasım ayında Türkiye ekonomisinde iktisadi faaliyetlerde ılımlı toparlanma ve büyüme sürmekte olduğunu belirten Burkay, Türkiye ekonomisi yüzde 3,0 ile 3,5 aralığında bir büyümeye devam etmekte olduğunu söyledi. Açıklanan veriler içinde dış ticaret ve cari açıkta iyileşmenin devam ettiğini ifade eden Burkay, "Enflasyonda katılık devam ederken, işsizlik oranı da yeniden iki haneli rakamlara yükselerek yüzde 10,1’e çıkmıştır. Türkiye ekonomisi açısından olumlu ve önemli bir gelişme petrol fiyatlarındaki gerileme ile ortaya çıkmaktadır. Petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 30’a varan gerileme ile 2015 yılında enflasyon ve cari açıkta önemli bir iyileşme olacağı beklentisi artmıştır. Bu gelişme Türkiye’yi diğer gelişen ülkeler içinde pozitif ayrıştırmaktadır. Bu koşullar altında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası sıkı para politikasını Kasım ayı içinde de sürdürmüş ve faiz oranlarında değişikliğe gitmemiştir. Merkez Bankası enflasyon görünümünün yeni yılın başından itibaren iyileşeceğini öngörmektedir. Cari açıktaki iyileşme de Merkez Bankası’nın hedeflerini kolaylaştırmaktadır" dedi.

BURSA’DA 10 AYDA 1650 ŞİRKET KURULDU

Kasım ayı içinde özellikle reel kesimin motivasyonunu artıran bir gelişmenin hükümetin açıkladığı yapısal reform programlar olduğunu ifade eden Burkay, "Dokuz alanda açıklanan yapısal reformlar içinde yüksek katma değerli ve ileri teknoloji yoğunlukla üretim, aramalı girdilerinin Türkiye’de üretilmesi ve enerji verimliliği gibi alanlardaki yapısal reform programlarının Bursa’nın dönüşüm hedefleri ile de uyumludur. Bursa, Ocak-Ekim döneminde Türkiye ihracatından aldığı yüzde 8,51’lik pay ile ikinci sıradaki yerini korumuştur. Bursa’nın ihracatı söz konusu dönemde 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bursa’da yılın ilk 10 ayında 1652 şirket kurulurken 298 şirket kapandı" diye konuştu.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın ülke ekonomisinin dışarı açılan kapısı bulunduğunu belirterek, “Ülkemizde ve dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, Bursa’daki firmalarımızı da doğrudan etkiliyor. Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odası olarak üyelerimizin faaliyetlerinde ve yatırım planlarında yol gösterici nitelik taşıyan çalışmalarımızı önümüzdeki aylarda da sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2014, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0