Otistik Çocuklar Serada Ürün Yetiştiriyor

Bursa'da otistik çocuklara özel eğitim veren bir uygulama merkezi sera kurarak, otistik çocukların kas gelişimi ve ikili etkileşiminin gelişmesine katkı sağlıyor.

 Otistik Çocuklar Serada Ürün Yetiştiriyor
banner98
 Bursa'da otistik çocuklara özel eğitim veren bir uygulama merkezinde oluşturulan sera sayesinde, otistik çocukların kas gelişimi ve ikili etkileşiminin gelişmesine katkı sağlanıyor. 

Serada kendi sebze ve meyvelerini yetiştiren çocuklar, topladıkları ürünlerle salata yapmayı da öğreniyorlar. Merkezin Müdür Yardımcısı Erdem Değirmen, "Otistik çocuklar uzun süre aynı ortamda duramıyorlar. Çocuklarımız sınıflardan çıkıp toprakla buluşuyorlar. Sera, dikkatlerini yeniden toplamalarını sağlıyor" dedi. 

Türkiye'nin en fazla öğrenci sayısına sahip özel okulu olan Baha Cemal Zağara Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi, eğitim verdiği 218 otistik çocuk için özel sera kurdu. İki yıl önce otistik çocukların eğitimlerine destek sağlamak için açılan 180 metrekarelik serada yaz kış sebze, meyve yetiştiriliyor. Otistik çocuklar kendi elleriyle ektikleri ürünleri öğretmenlerinin yardımı ile topluyor. Sınıf ortamından çıkıp toprakla buluşan çocuklar dokunma, duyma, koku duyularını, kaslarını ve ikili iletişimlerini geliştiriyorlar. Çocuklar bazen de topladıkları domates, salatalıkları arkadaşları ile birlikte yıkayarak, mutfakta salata hazırlamayı öğreniyorlar. 

Toprakla oynamanın çocukları rahatlattığını ifade eden Merkezin Müdür Yardımcısı Erdem Değirmen, "Çocuklarımız, yetiştirdikleri sebze ve meyvelerin isimlerini de öğreniyorlar. Hem ektikleri ürünlerin büyümesi, hem de toplayıp arkadaşlarıyla birlikte yemeleri, onları çok rahatlatıyor. Seranın bizim çocuklarımızın üzerinde büyük bir etkisi var. Otistik çocuklar uzun süre aynı ortamda duramıyorlar. Sera dikkatlerini yeniden toparlamalarını sağlıyor" diye konuştu. 

Yaz ve kış sebzelerini ektikleri serada elma bahçelerinin de bulunduğunu belirten Değirmen, "Yazın domates, biber, salatalık, kavun, karpuz, kışın da marul, maydanoz, soğan gibi sebzeler üretiyoruz. Henüz pazarlama aşamasına geçmedik. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gerekli izinleri sağlama aşamasındayız. Bir iki yıl içinde çocuklarımız da burada ekip, topladıkları ürünlerde belli bir miktar kazanabilecek. Ailelerine de katkıda bulunmuş olacaklar" diye konuştu. Merkezde otistik çocukların eğitimi için seranın dışında trafik uygulama pisti, müzik sınıfı, seramik, dokuma, ahşap, galoş atölyeleri, yüzme havuzu da bulunuyor.
Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2013, 12:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0