Nilüfer'in havası kontrol altında

Nilüferliler ilçedeki hava kirliliği hakkında artık bilgi sahibi olabilecek. Nilüfer Belediyesi’nin BEBKA desteğiyle kurduğu Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’ndan alınan veriler kamuoyuyla paylaşılıyor.

Nilüfer'in havası kontrol altında
banner98
 Nilüfer Belediyesi, kirlilik kaynaklarının tespit edilip önlenmesi için Hava Kalitesi İzleme İstasyonu kurdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı danışmanlığında yürütülen proje çerçevesinde istasyonun kurulacağı alan uluslararası standartlara göre tespit edildi ve en uygun yerin Nilüfer Belediyesi Halk Evi çatısı olduğu belirlendi. Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan (BEBKA) destek almaya hak kazanan projesi olan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’ndan 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren ilçedeki mevcut hava kalitesine dair veriler alınmaya başlandı.
7 aydır elde edilen veriler ve istasyonun çalışmaları hakkında Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde toplantı düzenlendi. Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu, “Hava kirliliği insan sağlığına etkilerinin yanı sıra ekosistemde tahribata yol açıyor. Bütün canlılara zarar veriyor. Öncelikle trafik ve sanayiden kaynaklanan kirliliği azaltıcı tedbirler alınması için konuyla ilgili tüm kurumların ortak hareket etmesi sağlanmalıdır. Nilüfer ve yakın çevresinde hava kirliliğine ilişkin veriler önemli bir ihtiyaçtı. Halk sağlığı açısından böyle bir meseleyi ele almak Nilüfer Belediyesi olarak sorumluluğumuzdur” diye kaydetti.
UÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayahan Pala da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2014 yılı verilerine göre Bursa’nın Türkiye’nin en kirli 4’üncü şehri olduğuna dikkat çekti.
Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün proje yürütücüsü olduğu Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’ndan alınan veriler düzenli olarak halkla paylaşılacak. Ayrıca sonuç raporları Nilüfer Belediyesi web sitesi //www.nilufer.bel.tr/ adresinde de duyurulacak.
Nilüfer’de mevcut hava kalitesini, klasik hava kirleticiler açısından tespit etmek, hava kirliliğinin ana nedenlerini belirleyip en önemli kirlilik kaynaklarını tahmin ve tespit ederek sonuçları Türkiye, Avrupa ve dünya hava kalitesi standartları ile karşılaştırmak maksadıyla kurulan istasyonla Nilüfer’de yıl içinde hangi günler ve hangi sebeplerden ötürü hava kirliliği yaşandığı da belirlenmiş olacak.
Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2015, 16:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0