‘Neden toplatıldı?’ (ÖZEL HABER)

Oda ısıtıcısı, dörtlü priz, gece lambası ve elektrikli ızgara gibi 18 ürünün toplatılması kararı Bursa’da da yankı buldu.

‘Neden toplatıldı?’ (ÖZEL HABER)
banner98
 Özel HABER: Filiz KAHRAMAN

Neden toplatıldı?’

Oda ısıtıcısı, dörtlü priz, gece lambası ve elektrikli ızgara gibi 18 ürünün toplatılması kararı Bursa’da da yankı buldu. Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, toplatılma nedenlerinin bilinmediğine dikkati çekerek konuyu takip edeceklerini açıkladı.

Oda ısıtıcısı, dörtlü priz, gece lambası ve elektrikli ızgara gibi çeşitli ürünlerin toplatılması kararı meslek odalarını harekete geçirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, denetlenen 13 bin 211 marka ve model sanayi ürününden bin 131’ini uygunsuz bularak bir kısmını toplatması kararını değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, uygulamayla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı. Çınar, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın internet sayfasında yayımlanan ve haklarında piyasaya arz yasağı, toplatma ve bertaraf kararı verilen ürünler arasında, oda ısıtıcıları, dörtlü priz, gece lambası, elektrikli ızgara gibi çeşitli ürünler bulunuyor. Bu ürünler hakkında bakanlığın piyasaya arz yasağı, toplatma ve bertaraf kararı nedenlerini tam olarak bilinmiyor” açıklamasını yaptı.

BAKANLIĞA SORACAĞIZ’

Elektrikli cihazların kullanımına dikkati çeken Remzi Çınar, “Öncelikle kullanıcıların elektriksel tehlikelerden izole edilmesi, bu amaçla cihazların mevcut yasa ve yönetmeliklere uygun imal edilmesi gerekliliği bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. Firmaların üretimde yasal prosedür dışına çıkmış olabileceği ihtimalini değerlendiren Çınar, “Üretim izni dışında bakanlığın gerçekleştirdiği işlemlere neden olarak uygun olmayan nitelikte ve yasal mevzuatın dışında uygulamalar görülmüş olabilir. Bu noktada bakanlıktan toplanma ile ilgili bilgi soracağız ve kamuoyunu aydınlatacağız” dedi.

ALINACAK ÖNLEMLER ÖNEMLİ’

Elektrikli ev aletlerinin kazalara neden olmaması için alınacak önlemlerden de bahseden Remzi Çınar, “Aletlerin sapları yalıtkan olmalı. Topraklama yapılmalı. Çift yalıtkanla el aletleri kullanılmalı. Yalıtkan, esnek besleme kabloları kullanılmalı. Cihaz imalatında kullanılan tüm elektriksel ekipmanlar, standartlara uygun nitelikte olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2013, 16:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0