MODEKS 2014 Kapılarını Açtı!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Almanya ve İtalya gibi ülkelerin yüksek kaliteli mobilyanın kilogramını 12 dolardan sattığını, Türkiye’de ise bu rakamın 4 dolar seviyesinde olduğunu belirterek, “Dünya modasına yön veren Milano ve Kopenhag gibi mobilyada AR-GE ve tasarım merkezi olmalıyız” dedi.

MODEKS 2014 Kapılarını Açtı!
banner98
BTSO’nun desteğiyle Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2. Mobilya, Dekorasyon ve Aksesuarları Fuarı (MODEKS 2014) kapılarını açtı. Fuarın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, mobilya sektörünün 65 bine yakın işletme ve yaklaşık 250 bin kişiye sağladığı istihdamla Türkiye ekonomisinin en önemli alanlarından birisi olduğunu ifade etti.
Sektörün yerli üretim özelliği, ihracat potansiyeli ve net ihracatçı olması açısından da stratejik değere sahip olduğuna dikkat çeken Burkay, “2013’ü 2,2 milyar dolar düzeyinde ihracatla kapatan mobilya sektörü, Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda 10 milyar dolarlık bir hedef belirledi. Bursa, 490 milyon doları geçen ihracatıyla da İstanbul’dan sonra ikinci ihracatçı il. Bursalı mobilya üreticilerinin ve ihracatçılarının bu rakamın daha da üzerine çıkacak potansiyeli var” dedi.
Mobilyada KDV’nin yüzde 18 olmasının şu an sektörün yaşadığı en büyük sıkıntılarından biri olduğuna dikkat çeken Burkay, şöyle devam etti:
“Bu oranın yüzde 8’e çekilmesi iç pazarda sektöre ivme kazandıracak. Ayrıca yurt dışına gönderilen ürünlerin hacim ve ağırlıklarının nakliye açısından ekstra maliyet oluşturması da başka ürünlerin hacim ve ağırlıklarının nakliye açısından ekstra maliyet oluşturması da başka bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada ihracat ve yurt dışı fuarlara katılımda navlun desteği sağlaması da problemi ortadan kaldıracak. Ticaret ve sanayi alanında en çok yoğunlaşmamız gereken nokta ise katma değeri yüksek üretime ağırlık vermemizdir.”
"AVRUPADA 12 DOLAR, TÜRKİYE’DE 4 DOLAR"
Almanya ve İtalya gibi ülkelerin yüksek kalitedeki mobilyanın kilogramını 12 dolara sattığını, Türkiye’de ise bu rakamın 4 dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Burkay, “Ülke olarak kilogram fiyatını yükseltecek üretim ve pazarlama politikalarını ortak akılla doğru bir şekilde belirlemeliyiz. Üretim merkezi niteliğimizi bir adım daha ileriye taşıyıp, dünya modasına yön veren Milano ve Kopenhag gibi mobilyada bir AR-GE ve tasarım merkezi olmalıyız. Bu yüzden gücümüzü iyi kullanmalıyız” dedi.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa'nın artık bir fuar merkezi olması gerektiğini belirterek, “Sektörel fuarlar sadece kendi sektörüne değil, kentlere de katkı sağlıyor. Bu fuarlarla İnegöl başta olmak üzere Bursa, sadece ahşapta değil, mobilyanın tekstilinde, döşemelik kumaşta ve mobilyanın tamamlayıcısı olan ev tekstilinde de çok önemli bir merkez. Sektörel fuarları önemsiyoruz. BTSO ile birlikte fuarların geleceğini tartışıyoruz. Bursa’yı fuar kentine nasıl dönüştürürüz diye konuşuyoruz. Önümüzdeki günlerde üretim merkezinin yanı sıra fuarlar merkezi de olmalıdır” dedi.
TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, MODEKS 2014 fuarının 5-9 Mart 2014 tarihleri arasında ziyaret edilebileceğini belirterek,  40 bine yakın ziyaretçi hedeflediklerini söyledi.  Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç de mobilya sektörünün 2012 yılında yaptığı ihracatla tam 6 basamak birden yükselerek 21. sıradan 11. sıraya yükseldiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, MODEKS 2014 fuarının açılış kurdelesini kesti. Vali Karaloğlu, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ve protokol üyeleri, fuarda incelemelerde bulunarak, firmaların stantlarını ziyaret ettiler.
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 17:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0