Melodilerle aşkın en “deli“ hali

Bursa’nın önemli simgelerinden biri olan ve ‘deli’ namıyla anılan Ayten Şenaşık’ın tiyatroya uyarlanan aşk hikayesinin anlatıldığı oyunun müzikleri Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla ‘Bir deli aşk hikayesi’ adlı CD’de toplandı.

Melodilerle aşkın en “deli“ hali
banner98
Bursa’nın önemli simgelerinden biri olan ve ‘deli’ namıyla anılan Ayten Şenaşık’ın tiyatroya uyarlanan aşk hikayesinin anlatıldığı oyunun müzikleri Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla ‘Bir deli aşk hikayesi’ adlı CD’de toplandı. Başkan Altepe, kentin kültürel değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için önemli çalışmalara imza attıklarını hatırlatarak, Bursa’nın yakın tarihinde önemli bir iz bırakan Deli Ayten’in yaşadığı dramatik aşk hikayesini de bir sanat eseri olarak kent kültürüne kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bursa’nın yakın tarihine önemli bir iz bırakan, çarşı bölgesi başta olmak üzere birçok Bursalının anılarında yer edilen Deli Ayten, Kamberler Parkı’na heykelinin dikilmesinin ardından şimdi de bir tiyatro eseriyle hayat buluyor. Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Bursa Kültür Sanat Derneği (BKSD) tarafından tiyatro sahnesine uyarlanan Ayten Şenaşık’ın hayatının anlatıldığı ‘Ayten: Bir Deli Aşk Hikayesi’ adlı oyunun galası öncesinde, oyunun müziklerinin yer aldığı CD Gölpark’ta düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan, CD’yi hazırlayan Ayten Şenaşık’ın kardeşi, ünlü bestekâr Bayram Şenpınar ile oyunun yazarı Arda Mat ve oyunda rol alan tiyatrocular katıldı.

Delicesine bir aşk hikayesi
Büyükşehir Belediyesi olarak kent kültürüne yönelik yaptıkları çalışmalarla dünyaya örnek gösterildiklerinin altını çizen Başkan Recep Altepe, Deli Ayten olarak bilinen Ayten Şenaşık’ın da kentin yakın tarihinde önemli bir bıraktığını hatırlattı. Başta çarşı esnafı olmak üzere bir çok vatandaşın anılarında yer bulan Deli Ayten’in, özünde biraz da olsa Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı gibi kadim bir aşk hikayesinin kahramanı olduğunu dile getiren Başkan Altepe, Deli Ayten’in evinin de bulunduğu Kamberler Parkı’na yaptırdıkları heykelin ardından, bu delicesine aşk hikayesini daha geniş kitlelere duyurmak için hazırlanan tiyatro oyununa da destek verdiklerini vurguladı. Deli Ayten’in Cümbüş Hasan’a olan aşkının dramatik bir şekilde anlatıldığı oyunun müziklerinin hazırlanmasında Ayten Şenaşık’ın kardeşi ünlü besteci Bayram Şenpınar’ın görev aldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Kent kültürüne kazandırdığımız bu CD’nin yanında önümüzdeki aylarda belgesel çekimi ve 2014’te de bir sinema filmi çekilmesi planlanıyor. Tiyatro oyunu ise farklı illerdeki turnenin yanı sıra Balkanlar ve Avrupa ülkelerinde de sahnelenecek. Bursa’nın merkezinde yaşanan bu aşk hikayesi dünyaya tanıtılacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Oyunun yazarı Arda Mat da hem CD’nin basılmasına hem de tiyatro eserine sağladıkları katkılar nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
Askerlik dönüşü sanatını icra etmek için İstanbul’a giden ve ünlü sanatçıların neredeyse tamamına besteler veren Deli Ayten’in kardeşi ünlü bestekar Bayram Şenpınar ise bu projenin yıllar sonra memleketine dönmesi için önemli bir vesile olduğunu belirterek, kardeşinin hayatının tanıtılmasına verdikleri katkı nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Basın toplantısının ardından Çalgı Mektebi Roman Orkestrası, CD’de yer alan eserlerden oluşan mini bir konser verdi.

Ayten Şenaşık
1953 yılında fakir bir Roman ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen ve 3 yaşında menenjit hastalığı geçiren Ayten Şenaşık, 13-14 yaşlarında sevdalandığı Cümbüş Hasan´la ailesinin karşı çıkmasına rağmen, büyük uğraşlar sonucunda evlenebilmiş. 1.5 yıl süren evlilik, Cümbüş Hasan´ın evi terk etmesiyle son bulmuş ve Ayten, kocasının meyhane masalarında hayatını kaybetmesiyle akıl dengesini kaybetmiş. Cümbüş Hasan´ın kendisine hediye ettiği eşyalarla Bursa çarşılarında dolaşan ve iyice halka mal olan Deli Ayten, 12 Mart 1992 günü Kızyakup Mahallesi’ndeki evinde ölü bulundu.
Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2013, 16:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0