Marketler, Lokantalara Toptan ET Satışı Yapacak

Veteriner Hekim Tülay Samsa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı yeni değişiklikle marketlerin lokantalara toptan et satışı yapabileceğini söyledi.Bursa Perakendeciler Derneği (PERDER), İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü...

Marketler, Lokantalara Toptan ET Satışı Yapacak
banner98
Veteriner Hekim Tülay Samsa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı yeni değişiklikle marketlerin lokantalara toptan et satışı yapabileceğini söyledi.
Bursa Perakendeciler Derneği (PERDER), İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği çerçevesinde gerçekleştirdiği eğitim kapsamında üyelerini Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişiklik hususunda bilgilendirdi. Geçtiğimiz şubat ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bazı değişiklikler yaptığı Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği, kasaplar kadar yerel marketçilerin de son günlerde üzerinde hassasiyetle durduğu önemli konuların başında yerini alıyor. Tebliğdeki son değişiklerle birlikte perakendecilerin hangi şartlarda nasıl ve ne şekilde et satışı, gerçekleştirebilecekleri ilgili üyelerini bilinçlendirmeyi amaçlayan Bursa PERDER, yeni değişikliğe yerel perakendeci üyelerinin daha çabuk adapte olabilmesi için Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile eğitim işbirliğine gitti. Veteriner Hekim Tülay Samsa ile Burak Balaban’ın Bursa PERDER Üyeleri’ne Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün konferans salonunda verdiği eğitim seminerine, Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, Gıda ve Yem Şube Müdürü Erdal Kuzucu da katıldı.

"MARKETLER, LOKANTALARA TOPTAN ET SATIŞI YAPABİLECEK"

Önceki tebliğde son tüketiciye toptan et satış yapılamadığına dikkat çeken Veteriner Hekim Tülay Samsa, “Tebliğde yapılan yeni değişiklik ile artık ‘kayıtlı’ yani et parçalama ve saklama koşullarına haiz kasap ve marketler, bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde faaliyet gösteren kurum yemekhanelerine, lokanta, dönerci, kebapçı ve buna benzer diğer perakendecilere haftada en fazla 2 bin 500 kilogram et ve kıyma satabilecek” dedi.

"YEMEK ÜRETEN İŞLETMELERİN ET SATIŞI ARTIK YASAK"

Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı ve kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacağının altını çizen Samsa, “Fakat tebliğde kasap, süpermarket, perakende işletmelerde tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımlarını hazırlayabilecek. Bu işletmeler, parça kanatlı etlerin dökme olarak satışı yasaklanırken; hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek ve ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunabilecek. Yeni düzenleme ile artık lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satmasını da yasaklamıştır" diye konuştu.

"YÜZDE 100 DANA ETİ GİBİ İFADELER, ÜRÜNÜN ÜZERİNDE KULLANILMAYACAK"


1 Temmuz itibari ile perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam, köfte gibi et ürünleri üretilemeyeceğini belirten Samsa, “Bundan sonra kasap, market ve benzeri perakende işletmelerde fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek. Aynı şekilde bu işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılamayacak. Önceki tebliğde sucuk, salam gibi ürünlerde farklı et karışımlarının kullanılmasını yasaklayan bakanlık, et ürünlerine ait etiketlerde yer alan ‘Yüzde 100 dana eti’ gibi ifadelerinin kullanımını da yasaklamaktadır. Böylece ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere ‘yüzde 100 dana eti ya da yüzde 100 göğüs eti’ gibi ifadeler veya logolar kullanılamayacak. Ayrıca tebliğde ad, renk ve puntolara standart getirilerek sucuk ve kangal sucuk ifadeleri yer almayacak” şeklinde konuştu.
Perakendeci üyelerinin her zaman kalite ve hizmet standartlarını artırmayı hedeflediklerini ifade eden Kılıç ise, “Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz eğitim semineriyle üyelerimizin hem tebliğde yapılan değişiklikleri iş yerlerinde bir an önce sağlamalarını hem de tebliğ sonrası yapılacak denetlemelerde cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamalarını amaçladık. Eğitim işbirliğinden ötürü Bursa PERDER olarak, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teşekkür ediyoruz” dedi.
Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2015, 15:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0