banner101

Mahrukatçıların Bedava Kömür İsyanı

Toplam kömür tüketiminin 60 bin ton olduğunu, bunun 50 bin tonunu devletin vatandaşa yardım olarak dağıttığını öne süren mahrukatçılar, teknolojinin ve kömür yardımlarının esnafı bitirdiğini söyledi.

Mahrukatçıların Bedava Kömür İsyanı
 Bursa Mahrukatçılar ve Benzerleri Odası Başkanı İbrahim Kurt, kömür ve odun fiyatlarının son 4-5 yıldan beri değişmediğini ifade ederek, “Şu anda kömürün tonu 500 lira, odunun tonu ise 350 lira. Geçen yıla göre fiyatlar aynı. Aşağı yukarı 3-4 yıldan bu yana fiyatlarda değişiklik olmuyor. İşlerimiz çok durgun. Şu anda devletin kaymakamlık ve belediyeler aracılığıyla dağıttığı kömür yardımı bizleri çok mağdur ediyor. Biz kömür yardımına karşı değiliz ancak bu kömürler hak edenlere verilsin, hak etmeyenlere verilmesin. Doğalgazlı eve kömür veriliyorsa bu oy avcılığıdır. Maddi durumları iyi olan insanlara kömür verilmez, gerçekten ihtiyacı olanlara kömür yardımı verilir” dedi.
Kömür yardımı yapılırken bu işten ekmek yiyen esnafı düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Kurt, “Bunun takibinin yapılması gerekiyor. Benim esnafın her geçen gün eriyor. Bugün Bursa’da 90 tane mahrukatçı kaldı. Bizler evimize ekmek götürüyoruz. Devlet bizlerden alsın, kömürü, bizlerin kanalıyla dağıtsın. Bursa’da hava kirliliği yaşanıyor, akşam 5’ten sonra sokakta durulmuyor. Devletin dağıttığı kömürün kükürt oranı yüksek, kalorisi düşük. Ben bunu yıllardır söylüyorum. Bunu kendilerine de ispat ettik. Ama kimse bu konu üzerine gitmek istemiyor” diye konuştu.

DEVLET BURSA’DA 50 BİN TON KÖMÜR DAĞITIYOR

Bursa’nın kömür tüketiminin yıllık 60 bin ton olduğunu, devletin ise 50 bin ton kömür yardımı yaptığını öne süren Kurt, şunları kaydetti:
“Bursa’da doğalgaz yokken 6 bin 800 ton kömür yardımı yapıldı. Bursa merkezinde doğalgaza geçtikten sonra 21 bin ton kömür dağıtılmış. Bursa genelinde devlet toplam 50 bin ton kömür yardımı yapıyor, Bursa genelinde kömür kullanımı 60 bin ton. Kalan 10 bin ton esnafa kalıyor. Bursa genelinde 200 esnaf var, adam başı 50 ton kömür düşer. Bu esnaf nasıl evine ekmek götürsün.”


TEKNOLOJİ DE MAHRUKATÇILARI VURDU

Bursa mahrukatçı esnaflarından Mustafa Anaç, odun ve kömürde satışlar durgun olduğu için önceki yıllara göre fiyatların aynı olduğunu belirterek, “Kaymakamlık ve belediyelerin yapmış olduğu kömür yardımları bizleri çok etkiledi. Bu yüzden satış hiç yok diyebiliriz. Şu anda teknolojinin getirmiş olduğu ufo ve elektrikli ısıtıcılar bizleri çok etkiliyor. Çünkü havalar artık mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Eskiden Bursa’da kış sert geçerdi. İnsanlar elektrikli ısıtıcılarla ısınamazdı. MecburEN odun, kömür yakarlardı. Ancak son 5 yıldan buyana havalar ılık geçiyor” diye konuştu.
Bursa mahrukatçı esnaflarından Salih Genç ise, kaymakamlık ve belediyeler tarafından yapılan kömür yardımları ile teknolojinin getirdiği ısıtıcıların satışları ciddi anlamda etkilediğini, satışların tamamen durduğunu söyledi.
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2014, 12:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0