Kumyaka zeytin tesisine Bürüksel'den ziyaret

IPARD programı Türkiye sorumlusu Iwona Lisztwan, Mudanya’nın Kumyaka Mahallesi’nde hibe programıyla hayata geçirilen salamura zeytin tesisi inşaatını ziyaret etti.

Kumyaka zeytin tesisine Bürüksel'den ziyaret
banner98
 Mudanya’da 2010 yılında kurulan Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin IPARD hibe programınca onaylanan projesinde sona gelindi. 1 milyon 350 bin liraya mal olan yıllık 350 ton kapasiteli salamura zeytin tesisini inceleyen IPARD programı Türkiye sorumlusu Lisztwan’a, Tarım Bakanlığı’ndan Tarım Reformu Genel Müdürü Mehmet Aydın Belge ile Ömer Özel ile Bursa Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu (TKDK)’ndan Mahmut Güngör, İbrahim Karabulut ve Kerem Oğuz refakat etti. Aynı zamanda Kumyaka Mahallesi Muhtarı olan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramiz Batmaz tarafından İskolya Kafe’de ağırlanan heyet, daha sonra muhtarlık binasında proje koordinatörü Tijen Yener’den bilgi aldı.
Daha sonra yüzde 75’i AB hibesi, yüzde 25’i ise Türkiye Cumhuriyeti katkısıyla finanse edilen tesisi inceleyen Iwona Lisztwan, Ankara’daki İzleme Komitesi toplantısı için Türkiye’ye geldiğini, farklı uygulamaları yerinde görmek için Bursa’da bulunduğunu söyledi. Kumyaka’daki bu çalışma sayesinde kooperatifçiliğin de gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Lisztwan, bu tür kaliteli projeleri Türkiye’de daha fazla görmek istediklerini belirterek, “Buradaki projenin kişiye yönelik değil, topluma ve bir gruba yönelik olmasından çok etkilendim” dedi.
Kumyaka Muhtarı Ramiz Batmaz da, yıllık 350 ton kapasiteli olacak tesisin temmuz ayı sonunda gelecek ekipmanlarla hayata geçeceğini, zeytin salamura işleminin yanı sıra paketleme, ambalajlamanın da bu tesiste yapılacağını kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2015, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0