Kobi'lere İhracatçı Kimliği Kazandırıyorlar

İhracata dayalı büyüme hedefi doğrultusunda Türkiye’ye rol model projelerin merkezi haline gelen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), KOBİ’lere ihracatçı kimliği kazandırıyor.

Kobi'lere İhracatçı Kimliği Kazandırıyorlar
banner98
 Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odası kimliğine sahip olan BTSO, 16 makro projesinden biri olan Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında 2014 yılı boyunca 3 kıtada gerçekleştirilen 23 fuar organizasyonuna bine yakın üyesini taşıdı. Bursa iş dünyası temsilcileri bu fuarlarda sektörleriyle ilgili yenilikleri yakından görme fırsatına sahip olurken, yeni işbirliklerine de yelken açmış oldu. Küresel Fuar Acentesi Projesi’ni farklı kılan temel unsurlardan biri de KOBİ niteliğindeki birçok firmaya ihracatçı kimliği kazandırılması oldu.
BTSO, fuar organizasyonlarının üyelerine ve kente katkısını ölçmek amacıyla yurt dışına çıkan 440 firmanın temsilcisiyle anket çalışması gerçekleştirdi. Söz konusu çalışmaya katılan firmaların 325’i, BTSO’nun fuar organizasyonu kapsamında bin 911 iş görüşmesi gerçekleştirdi. Ankete katılan firmaların 115’i ise yurt dışı fuar organizasyonuna ilk kez katıldıklarını belirtirken, bu firmaların temsilcileri de 673 iş görüşmesinde bulunduklarını belirtti.
BTSO’nun kentin ticaret hacmini artırmaya dönük bir diğer projesi olan ‘Ticari Safari’ ile yurt içinden ve yurt dışından önemli alım heyetlerini Bursa’da üyeleriyle buluşturdu. Bursa’da 2014 yılı boyunca mobilya, tarım, hayvancılık ve makine sektörlerinde düzenlenen fuarlara katılmak üzere 60’ı aşkın ülkeden Bursa’ya gelen 2 bin 100 kişi, BTSO üyeleriyle ikili iş görüşmeleri yaptı. Bu görüşmelerden de yeni ticari bağlantılar ortaya çıktı.

BURSALI İHRACATÇI SAYISI 4 BİNE DAYANDI

BTSO’nun büyümenin lokomotifi olarak gösterilen KOBİ’lerin ihracatçı bir yapıya kavuşması amacıyla gerçekleştirdiği projeler, Bursa’daki ihracatçı firmaların artış oranlarına da yansıyor. Kentte Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) kayıtlarına göre 2013 yılı sonu itibariyle 3 bin 612 olan ihracatçı sayısı, 2014 yılı sonunda yüzde 8,5 artışla 3 bin 919’a ulaştı. Bursa’nın ihracatı ise 2014 yılında 12 milyar 749 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ihracat pazarlarında ekonomik ve siyasal açıdan yaşanan tüm zorluklara karşın ihracatçı sayısının artmasının önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin 2023 yılında 60 bin civarında olan ihracatçı sayısını 100 bine çıkarmayı amaçladığını hatırlatan Başkan Burkay, “Ülkemizin ihracatında ikinci sırada bulunan Bursa’da da yeni ihracatçıların çıkması büyük önem taşımaktadır. Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu olarak bizler de ‘Küresel Fuar Acentesi’ ve ‘Ticari Safari’ projelerimizle Bursalı KOBİ’lerimize ihracatın yolunu açıyoruz. Birçok işadamı düzenlediğimiz fuar organizasyonu ile ilk kez yurt dışına çıkarak dünyadaki yenilikleri ve işbirliklerini araştırma fırsatı buldu. Bursa’ya getirdiğimiz alım heyetleriyle de kentimizin ticaret hacmini artırmaya çalışmaktayız. Kentimizin ve ülkemizin kalkınma hamlesinde aktif rol oynayan üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2015, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0