banner101

Karbon Ayak İzi Belirleniyor

Daha sağlıklı bir Bursa hedefiyle çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, karbon ayak izinin hesaplanması ve Bursa İklim Değişikliği Eylem Planı’nın hazırlanması çalışmalarına başladı.

Karbon Ayak İzi Belirleniyor
 Karbondioksit cinsinden ölçülen ve üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü olan karbon ayak izi, Bursa Büyükşehir Belediyesi için kurumsal olarak ve Bursa için kent ölçeğinde hesaplanacak. Veri temininin birincil önceliğe sahip olduğu proje çerçevesinde veri teminin yapılacağı yerel paydaşları bilgilendirmek ve Bursa İklim Değişikliği Eylem Planının katılımcı bir platformda hazırlanmasını sağlamak maksadıyla proje açılış ve eğitim toplantısı gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan Fidan, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetleri neticesinde oluşturduğu sera gazı emisyonlarının karbondioksit cinsinden belirlenerek kurumsal karbon ayak izinin belirleneceğini söyledi. Fidan, Bursa ölçeğinde konut, işyeri, otel, sanayi, tarım, okul, hastane, yol, sokak aydınlatma ve kamu binalarının elektrik tüketimleri, şehir içi ulaşımda kullanılan tüm araçların egzoz emisyonları, katı ve sıvı atık bertaraf envanteri ve tarım kaynaklı salınımlarla ilgili verilerin toplanacağını ve bu verilerden yola çıkarak Bursa ili karbon ayak izinin hesaplanacağını vurguladı.
Demir Enerji Danışmanlık firmasından Dr. Baha Kuban, iklim değişikliğinin sebepleri, iklim değişikliğinde şehirlerin ve belediyelerin rolleri, karbon ekonomisi, yapılması gereken çalışmalar ve uluslararası uygulama örnekleri hakkında bilgiler verdi.
Demir Enerji Danışmanlık firmasından Caner Demir ise sera gazı envanterinin oluşturulması sürecinde izlenecek yöntem ve uygulanacak safhalar hakkında bilgi verdi.
Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2015, 17:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0