banner101

Kara Elmas Sezonu 500 Liradan Açtı

İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, kömür sezonunun bu yıl yerli kömürün tonu 500 lira, ithalin ise 550-600 lira arasında başladığını söyledi.Kömür fiyatlarının bu yıl da değişmediğini, geçen yılla aynı devam...

Kara Elmas Sezonu 500 Liradan Açtı
İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, kömür sezonunun bu yıl yerli kömürün tonu 500 lira, ithalin ise 550-600 lira arasında başladığını söyledi.
Kömür fiyatlarının bu yıl da değişmediğini, geçen yılla aynı devam ettiğini ifade eden Turan, “Dolar ne kadar artsa da bizim fiyatlarımızda oynama olmadı. İthal kömürün torbası 15 lira. Yerli kömürün torbası ise 12,5 lira. Tonu 500 liraya geliyor. Kömür çeşitleri çok. Kömür alacaklara yönelik ödeme kolaylıkları yapıyoruz. Müşterilere peşin fiyatına 6 taksit imkanı sunuyoruz” dedi.
TÜKETİCİLERE UYARI
Yaz aylarında taban yapan kömür satışlarının, sezona yerli de tonu 500 liradan başladığını, vatandaşların kış ayına hazırlık yaptığı şu günlerde, fiyatların uygun olduğunu belirten Turan, vatandaşlara kömür alımlarında bir takım uyarılarda bulunarak, kömür alımı yapacak vatandaşların ‘Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi’ olmayan esnaflardan alışveriş yapmamalarını tavsiye etti. Yerli ve kaliteli kömür tercihinde bulunacak tüketicilerin, Soma ve Odaköy torba kömürlerini kullanmalarını Tunçbilek, Keles gibi kükürt oranı yüksek markaları almamalarını öneren Turan, “Tüpgaz bayii, çimento, tuğla, kum, bakkal, market, manav ve benzeri iş yerlerinde perakende kömür satışı yapıldığını duyuyoruz. Söz konusu yerlerde kömür satışı yapmak yasaktır. Yasağa uymayanlar hakkında Belediye Zabıta ekiplerince cezai işlem uygulandığını da hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.
BACA TEMİZLİKLERİNE DİKKAT
Kış sezonuna girilen şu günlerde, bacaların bir an önce temizlenmesi gerektiğini aksi takdirde, kış aylarında baca tıkanmaları sonucunda oluşacak baca yangınları ve ayrıca karbonmonoksit gazının yol açtığı zehirlenmelerin yaşanabileceğini bildiren Turan, İnegöl halkının, baca temizliği konusunun üzerinde fazla durmadığını belirterek, temizliği yapılmayan bacalarda, kış sezonunda soba ve kaloriferlerin yakılmasıyla birlikte yangın tehlikelerinin yaşanabileceğini, bacanın iyi çekmemesi ile işyerinin veya evin içine sızan karbonmonoksit gazının, insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ve hatta ölümlere neden olabileceğini ifade etti. Baca bağlantısının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması ve yanlış kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, bacalar ile sobaların standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı özellikle alçak basınçlı havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında, karbon monoksit zehirlenmelerinin artabileceğini ileri süren Turan, “Vatandaşlarımız aynı zamanda kömür alımı yaparken mutlaka kaliteli, yüksek kalorili ve kükürt oranı yüzde 2’nin altında olan kömürleri tercih etmelidirler. Oysa, bazı kişiler 5 TL düşük olan ve içerisinde ne tür maddelerin bulunduğu bilinmeyen kömürleri tercih ediyorlar. Bu tür kömürlerin kullanması hem vatandaşların kendi sağlıkları açısından, hem de hava kirliliğine neden olması açısından zararlıdır. Bazı kaloriferli binalarda ise tüketiciler açık olarak satılan kömürleri tercih ediyorlar. Oysa, açıkta olan nereden geldiği bilinmeyen, hangi özellikleri ihtiva ettiği belli olmayan kömürleri satan veya alan kişilere cezai işlemler uygulanır. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için buna dikkat etmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2014, 14:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0