banner102

İşvereni memnun eden bu yasa iş kazalarını arttıracak

TMMOB Makina Mühendisleri odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, iş kazalarını azaltmaya yönelik hazırlanan torba yasa içerisindeki 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasının iş kazalarını azaltmayacağını, aksine arttıracağını öne sürdü.

İşvereni memnun eden bu yasa iş kazalarını arttıracak
 TMMOB Makina Mühendisleri odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Türkiye’de son yıllarda artan iş kazaları ve sonucundaki ölümler nedeniyle iktidarın bazı yasalarda değişikliğe gittiğini belirterek, “Torba yasa çerçevesinde bugün 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası, iş kazalarını önlemeye yönelik olmadığı ve her defasında bir takım değişikliklere gittiği, şuanda yapılan değişikliklerin de bunun bir benzeri olduğu, aslında iş kazalarını önleyemeyeceğine dair tespitlerimiz var. Torba yasaya baktığımız zaman iş güvenliği kurallarına, hukukuna, yasasına uyma yükümlülüğü sadece işçiye yüklenmiş, işveren ise sorumluluktan muaf tutulmuştur” dedi.
“İŞVEREN AF, İŞÇİYE CEZA GETİREN YASA”
Torba yasada şimdiye kadar yükümlülüklerini yerine getirmemiş işverene karşı kesilen para cezalarının affedildiğine işaret eden Mart, “İşçiler ise, iş akitleri sona erdirme gerekçesi üretilmesi oldukça anlamlı. Yani cezaya uğrayan işverenler affediliyor, işçilere de kurallara uymadığı gerekçesiyle işten doğrudan atılma durumuyla karşı karşıya. Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde sorumluluğun yükleneceği uzman konusundaki maddeye göre, çok tehlikeli işyerlerinde uzman yok anlamına geliyor. Çok tehlikeli işyerlerinde uzman olmadığı için, bir alt sınıf belgeli olan iş güvenliği uzmanlarının çok tehlikeli işyerlerinde uzmanlık yapabileceğini gösteriyor. Bu çok ciddi ve sıkıntılı bir durumdur” şeklinde konuştu.
“İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI GÖREVİ DEĞERSİZLEŞTİRİLİYOR”
İş güvenliği uzmanı görevinin değersizleştirildiğini de kaydeden Mart, “Torba yasada imar ve yapı denetim yasasında teklif edilen değişiklik ile şantiye şeflerine ve yapı denetim elemanına iş güvenliği uzmanlığı görevi veriliyor. Yani şantiye şefi görevini yürütecek olan aynı zamanda iş güvenliği uzmanı şartı da getiriliyor. Böylelikle o şantiyede ayrıca bir iş güvenliği uzmanının istihdam edilmemesinin yolu açılıyor. Şantiye şefliği aslında bir mimarlık ve mühendislik hizmetidir. Eğitim almış insanların bu işi yapması gerekiyor. Ama torba yasa ile birlikte bu görev şantiye şefliği, dolayısıyla iş güvenliği uzmanlığı da tekniker ve teknik öğretmenlere açılmış oluyor. Bu da bu görevin değersizleştirilmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
“BU YASA İŞ KAZALARINI AZALTMAZ, ARTARAK DEVAM ETTİRİR”
Yapılan bu değişikliklerin mevcut sıkıntıları çözmeyeceğini ifade eden Mart, “Bu değişiklikler, sorunları çözmez, arttırır. Bu torba yasanın derhal gündemden çekilmesini, iptal edilmesini, bunun yerine tüm tarafların, meslek odalarının, işçi örgütlerinin, hükümetin ve kamunun katılacağı ortaklaşa hazırlanacak bir yasayla konunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Biz şuanda yapılan değişikliklerin, özellikle 2014 yılında yaşanan iş kazalarını azaltacak nitelikte olmadığını düşünüyoruz. Bu yasa işvereni kayırmaca ve iş güvenliği konusunun daha da serbestleştirmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz. Bu yasa iş kazalarını azaltmaz, artarak devam ettirir” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2014, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0