"İnsan Hayatı Bu Kadar Ucuz Olmamalı"

Bursa'da okul yolunda sınıf arkadaşıyla birlikte ölen kızları için verilen 88 bin liralık tazminatı değerlendiren öğretmen çift, bu tazminatı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolunda harcayacaklarını söyledi.

banner98
 Edinilen bilgiye göre kaza, 25 Kasım 2010'da merkez Nilüfer ilçesi İzmir yolu üzerinde meydana geldi. Fatih Lisesi Fen Bölümü 2'nci sınıfta okuyan Didem Zeynep Çakar ve Ezgi Nil Topuz, gece boyu sınava çalışıp okullarına gitmek için evden çıktı. İzmir yolu üzerinde yolun karşısına geçmek isteyen iki arkadaşa, G.Ç. idaresindeki 16 GD 730 plakalı minibüs çarptı. Liseli kızlardan geriye, okula giderken asansör kameralarında yaptıkları son makyajın görüntüleri kaldı. Açılan ceza davasında sanık sürücüye toplam 5.5 yıl hapis cezası verildi.


Cezayı az bulup Yargıtay'a temyize giden aileler, ölen kızları için 10'ar bin lirası maddi, 250 biner lirası da manevi toplam 520 bin liralık tazminat davası açtı. 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Ezgi Nil Topuz'un ölümünün ardından sigorta şirketi tarafından annesi Zeynep Topuz'a 11 bin 892, babası Saffet Topuz'a ise 6 bin 843 lira olmak üzere toplam 18 bin 735 lira destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesine hükmetti.

HER BİR CANA 70 BİN LİRA TAZMİNAT

Bu arada mahkeme Çakar ve Topuz ailelerine manevi olarak, araç sahibi ile sürücünün toplam 70'er bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.
Ezgi Nil Topuz'un öğretmenlik yapan babası Saffet ve annesi Zeynep Topuz verilen 88 bin liralıt tazminat davasını değerlendirdi. Gözyaşlarını güçlüklü tutan gözü yaşlı anne Zeynep Topuz, küçük kızı Zeynep'ten 6 yıl önce de büyük kızını trafik kazasında kaybettiğini ifade ederek, bunun dayanılmaz bir acı olduğunu söyledi.

Fotoğraflarıyla süslediği evinde, kızı için verilen kararı gözyaşları içinde anlatan anne Zeynep Topuz, "Sürücü çok ceza alsa kişisel olarak sevinmezdim. Ama bu toplum adına herkesi ilgilendiren önemli bir karar olacaktı. Bizim mücadelemiz bunun içindi. Araca bindiğiniz zaman gaza, frene basarken sağa sola dönerken bunlar aklınıza gelirdi ama verilen 5 yıl hapis cezası, komik değil ama çok üzücü. Bu kaldırılamayacak kadar ağar. Ben büyük kızım için kaç yıldır yanıyorum. Ardından küçük kızımı kaybettim. Bu kaldırılabilir bir süreç değil. Biz neyin bedelini ödüyoruz bilmiyorum. Ağır şeyler yaşıyoruz" dedi.

"İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ OLMAMALI"

Son iki davanın ardından hastanelik olduğu için duruşmalara gitmemeye başladığını ifade eden Zeynep Topuz, "Kızımın ölümün ardından bana ve babasına verdiği acı için bir bedel biçilmiş. Beklenen şey para değil ama bu kadar ucuz olmamalı. İnsan hayatı, hiç bir insanın yaşamı bu kadar ucuz olmamalı" diye konuştu.

"ALACAĞIMIZ TAZMİNATI AİHM YOLUNDA HARCAYACAĞIZ"

Daha önce büyük kızının da trafik kazası sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan anne Zeynep Topuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onun ölümünün ardından da mücadele ettik. Ardından Sinem'i kaybettik. Mücadelemizi tüm gençler için sürdürdük. Bu çocuklar ölmesin istedik. Basit çözümlenebilir olaylardan dolayı ölmesin. Bundan sonraki sürecin tamamlanması gerekiyor. Aldığımız tazminatın büyük bir çoğunluğunu da AİHM'ne gitmek için kullanacağız. Çünkü orası da ciddi bir rakam istiyor. Kızımın kaybından, onun yokluğundan gelecek paranın bizim açımızdan kullanılması mümkün değil. Onun adını yaşatmak için AİHM'e gideceğiz"

"KARAR, ÖDÜL GİBİYDİ"

Baba Saffet Topuz ise verilen hapis cezası ve tazminat davasının olayın ciddiyetinin yeterince anlaşılmadığının bir göstergesi olduğunu ifade ederek, "Bu kanunlarımız karşısında insan hayatının yeterince değerli olmadığını gösteriyor. Başka bir anlam yok. Çünkü ceza davasında 2 kişi ölmüş, 5 yıl hapis veriliyor. Karar ödül gibi, alkolle ilgili trafik suçlarında ciddi cezalar var. Ama insan öldüğünde bu cezalar yok" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2013, 16:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0