banner102

İMO’dan Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği’ne Eleştiri

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, 27 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği’ni değerlendirdi. İMO Bursa Şubesi Başkanı Albayrak, “Bursa’ya 40 numara ayakkabıyı çıkar 39 numara ayakkabı giy demek. Bu durumda hemşehrilerimize gelecekte sıkıntı yaratacaktır” dedi.

İMO’dan Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği’ne Eleştiri
Adeta kılı kırk yararak bir yönetmelik çıkartılırken, paralelinde 3194 sayılı İmar Kanununa geçici bir madde eklenerek İMAR BARIŞI adı altında tamamı kaçak olan 13.5 milyon birim yapıya af çıkarılması tam bir tezattır” diyen İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak’ın açıklaması şöyle:

 

Yaklaşık bir yıl tartışılan ve hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilen Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği 27.05.2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor.

 

Büyük bir titizlikle hazırlanan yönetmelikte başından beri çekincemiz olan bazı alanlarda değişiklik yapma hakkı Büyükşehir Belediyesinin elinden alındı. Özelikle Emsal Alanı hesabı ile ilgili kriterler Tip Yönetmeliğe uygun hale getirilmek zorunda bırakıldı.

 

Yıllardır Büyükşehir Belediyeleri kendi yönetmeliklerini yapma yetkisiyle donatıldıklarından Şehrin tarihi, kültürel ve doğal yapısını gözeterek hazırladıkları yönetmeliklerle şehri imar ederek geliştirme çabası içerisinde oldular. Özellikle Bursa da Şehir içi imar planlarının %90-95 gerçekleşmiş olan bölgelerde  kalan parsellere yeni yönetmelik şartlarını uygulamak emsal alanı bazında hak kayıplarına sebep olacağından haksız sonuçlar doğuracaktır.

 

Kısaca Bursa’ya “40 numara ayakkabıyı çıkar 39 numara ayakkabı giy” demek olacaktır. Bu durum da hemşehrilerimize gelecekte sıkıntı yaratacaktır.

 

Gerçekten titizlikle hazırlanmış bu yönetmelik; yapılaşması gerçekleşmemiş planlama bölgelerinde doğru sonuçlar verebilir. Ama yukarıda da belirttiğim gibi yapılaşması %95 gerçekleşmiş planlarda haksızlıklara sebep olacaktır.

Adeta kılı kırk yararak; çıkma boyunun 10 cm si için bir hafta tartışılarak, su basman kotu +1.00 mi olsun + 1.20 mi olsun diye tartışıldığı bir yönetmelik çıkartılırken; paralelinde 3194 sayılı imar kanununa geçici bir madde eklenerek “İMAR BARIŞI” adı altında tamamı kaçak olan 13.5 milyon birim yapıya af çıkarılması tam bir tezattır.

 

Çok düşük bir bedel karşılığında kaçak binalara af çıkartılırken; elektrik panosunun 50 cm kaydırılması sebebiyle kullanma izni alamamış bina var. Bundan dolayı ceza almış yapı denetim firması var. Meslekten men cezası alan meslektaşlarımız var.

 

Su basman kotunun 10 cm yüksek yapılması, kolon ebatlarının 3 cm küçük ya da büyük yapılması  cezalandırılma sebebi iken; hiç bir bedel ödemeyen, SGK primi ödemeyen, planı projesi olmayan, imar planı olmayan, “üstelik binanın depreme dayanıklılığını mal sahibinin beyanına bırakan” bir sistemle Ülkemiz nereye kadar gidebilecektir?

 

Kentsel dönüşüm sistemini en az 25-30 yıl geriye atacağını düşündüğümüz bu imar barışı tamamı kaçak olan binalara “Kat Mülkiyeti” kurma hakkı tanırken Bursa Büyükşehir Yönetmeliğinin bu konu ile ilgili maddesini aynen aşağıda görüşlerinize sunuyorum.

 

MADDE 21 – (3) Emsal hesabına dâhil edilmeyen alanlar, proje değişikliği ile imar planındaki veya bu Yönetmelikle belirlenen emsal değerini aşacak şekilde emsal hesabına konu alan haline getirilemez, müstakil bağımsız bölüm haline dönüştürülemez ve kat mülkiyeti tesis edilemez.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2018, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0