banner102

Gemlik Körfezinde Su Altındaki Hayat Fotoğraflandı

Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile ‘’Gemlik körfezinin su altı hayatı’’ gözler önüne serildi.

Gemlik Körfezinde Su Altındaki Hayat Fotoğraflandı
 Gemlik körfezinde su altındaki hayatı anlatan kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışı Atatepe Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Programa Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile çok sayıda davetli katıldı. Kitabı hazırlayan Tahsin Ceylan, başta Gemlik olmak üzere Kurşunlu, Mudanya, Güzelyalı, Narlı ve Kumla’da araştırma yaptıklarını ifade etti. Fotoğrafların büyük bölümünün ilk 20 metrede çekildiğinin altını çizen Ceylan, ‘’Dalışlarımızda ilk 10 metrelik alan yeşil alg ile kaplı. Kirlilik, ortamda bulunan azot ve fosfordan kaynaklanıyor. Akdeniz havzası sayılan Marmara denizinde de tehlikede olan tür sayısı 67’dir. Burada asıl düşünmemiz gereken Marmara denizi ile alakalı ne yapılabilir? Marmara denizinin kaderi Karadeniz’e bağlı. Karadeniz’de de HES’ler artık canlılara zarar veriyor. Üç yıldır Türkiye kıyılarında hamsi çıkmıyor. Marmara ve Karadeniz’de deniz koruma alanı yok” dedi.
‘’GEMLİK’TE ARITMA TESİSLERİ YETERSİZ’’
Gemlik’te arıtma tesislerinin yetersiz odlunun altını çizen Ceylan, “Bilhassa Karsak deresinden kirli sular denize akıyor. Gemlik körfezini kurtarmamız gerekiyor. Marmara denizinde mesken, endüstriyel, ve zirai ilaçlardan dolayı azot ve fosfor miktarı oldukça fazla. Gemlik’te derine indiğimizde, Akdeniz kökenli sularla karşılaştık. Deniz hıyarları, yumuşak mercanlar derinde karşılaştığımız diğer türlerdi. Dünyada bulunan oksijenin yüzde 70’i denizlerden sağlanıyor, denizlerimizi korumak zorundayız’’ dedi.
Vali Karaloğlu ise, ‘’Bursa’da yaşayanlar bile Bursa’nun su şehri olduğunun farkında değil. Bursa deyince akıla deniz gelmiyor. Öncelikle bunu aşmamız gerekiyor. Bu konuda sınıfta kaldık. Bu çalışma ile Gemlik körfezine borcumuzu ödemeye başlıyoruz. Önemli olan artık denizleri kirletmemektir. Önceden denizleri temizlemek maddi olarak mümkün değildi. Son 10 yılda yaşanan büyüme sonrasında, Ülkemiz artık denizlerini temizleyebilecek. Bugünden sonra önemli olan kirletmemek, sonrasında da önceki kirliliği temizlemektir. Büyükşehir tarafından yapılan çalışmalar sonrasında artık Gemlik Körfezi kirlenmeyecek. Orhangazi Karsak vasıtasıyla kirletiyordu, bu mesele halledildi, gereken arıtmalar yapıldı. Kirlilik yine de sona ermedi. Çünkü Karsak deresini çevrede bulunan zeytin işletmeleri de atıkları ile kirletiyor. Bunun da önüne geçmemiz gerekir’’ şeklinde konuştu.
Konuşmalar sonrasında kurdele kesilerek Gemlik körfezinde deniz altından çekilen fotoğrafları içeren sergi açıldı. Sergi sonrasında da Tahsin Ceylan fotoğraflardan oluşan kitabı imzaladı.
Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2016, 16:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0