banner101

Fotoğraflarla Üsküp Bursa Benzerliği

Fotoğraflarla Üsküp Bursa Benzerliği

Fotoğraflarla Üsküp Bursa Benzerliği
 - BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN BASTIRILAN VE DAHA ÖNCE MAKEDONYA’NIN BAŞKENTİ ÜSKÜP’TE TANITIMI YAPILAN ÜSKÜP HATIRASI İSİMLİ ESERİN BURSA’DA DA TANITIMI YAPILIRKEN, İKİ KENTİN FİZİKİ OLARAK BİRBİRİNE NE KADAR BENZEDİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SEREN ESKİ FOTOĞRAFLARDAN OLUŞAN SERGİ DE ZİYARETE AÇILDI.

- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE, TÜM BALKAN COĞRAFYASININ BURSA’DAN GİDEN KOMUTANLAR TARAFINDAN FETHEDİLDİĞİNİ HATIRLATARAK, O BÖLGEDEKİ ECDAT EMANETLERİNİN AYAĞA KALDIRILMASI NOKTASINDA DA BÜYÜK HASSASİYET GÖSTERDİKLERİNİ BELİRTTİ.
- MAKEDONYA KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜSTEŞARI BEHİCÜDDİN ŞEHABİ DE DÜNYADA BİRÇOK KARDEŞ KENT OLDUĞUNU HATIRLATARAK, “ANCAK BURSA – ÜSKÜP KARDEŞLİĞİNİN HEM MANEVİ BOYUTU HEM DE BENZERLİK BOYUTU VAR. İKİ AYRI KENT, BİR ŞEHİR OLARAK DİKKATİ ÇEKİYOR” DEDİ.

BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan ve daha önce Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te tanıtımı yapılan Üsküp Hatırası isimli eserin Bursa’da da tanıtımı yapılırken, iki kentin fiziki olarak birbirine ne kadar benzediğini gözler önüne seren eski fotoğraflardan oluşan sergi de ziyarete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tüm Balkan coğrafyasının Bursa’dan giden komutanlar tarafından fethedildiğini hatırlatarak, o bölgedeki ecdat emanetlerinin ayağa kaldırılması noktasında da büyük hassasiyet gösterdiklerini belirtti. Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi de dünyada birçok kardeş kent olduğunu hatırlatarak, “Ancak Bursa – Üsküp kardeşliğinin hem manevi boyutu hem de benzerlik boyutu var. İki ayrı kent, bir şehir olarak dikkati çekiyor” dedi.

Makedonya’nın 150 yıllık tarihi fotoğraflarla gün yüzüne çıkaran Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi ve Daniela Nikolova tarafından hazırlanıp, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan Üsküp Hatırası isimli eserin tanıtımı İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde yapıldı. Aynı zamanda Makedonya Kültür Bakanlığı arşivlerinden derlenen eski Üsküp fotoğraflarından oluşan serginin de açıldığı etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi, Makedonya Kültür Bakanlığı heyeti ile çok sayıda davetli katıldı.

Balkanlardaki yatırılar sürecek
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’daki tarihi mirası ayağa kaldırma çalışmaları devam ederken, göreve geldikleri ilk günden beri Balkanlardaki ecdat emanetleri konusuna da büyük hassasiyet gösterdiklerini hatırlattı. Bu hedef doğrultusunda halen Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi ile 13 yıldır işbirliği halinde çalıştıklarını dile getiren Başkan Altepe, “Üsküp’ü fetheden komutan Paşa Yiğit Bey Türbesi, Gazi baba Türbesi, Arasta Camii başta olmak üzere birçok eseri gün yüzüne çıkardık. Somut eserlerin yanı sıra sünnet, kandil, aşure etkinlikleri gibi Bursa’da ne yapıyorsak hepsini orada da hayata geçiriyoruz. Biz kardeşliğimizi, dostluğumu göstermek için o bölgedeyiz. Balkanlardaki yatırımlarımız bundan sonra da sürecek” dedi.

İki ayrı kent, bir şehir 
Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi de dünyada birçok kardeş kent olduğunu hatırlatarak, “Ancak Bursa – Üsküp kardeşliğinin hem manevi boyutu hem de benzerlik boyutu var. İki ayrı kent, bir şehir olarak dikkati çekiyor” dedi. Osmanlı’nın 1912’de Anadolu’ya geçişinden 100 yıl sonra Osmanlı eserlerini muhafaza etmek, örf ve adetleri ayakta tutmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin gösterdiği hassasiyetin takdire değer olduğunun altınızı çizen Şehabi, “Türkiye Cumhuriyeti gerek TİKA ile gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü ve gerekse Diyanetle Balkanlarda önemli çalışmalar yapıyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki Üsküp’te en önde gelen kurum Bursa Büyükşehir Belediyesi. Üsküp’te 8 eserin restorasyonu tamamlandı ve kültürel etkinlikler aralıksız sürüyor. Ben bu gösterdikleri hassasiyet nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kitabın yazarlarından Daniela Nikolova da hem Üsküp hem de Bursa’daki hanlar, çarşılar, camiler ve bedestenlerin büyük benzerlikler gösterdiğini belirterek, hazırladıkları eserin basılmasını sağlayan Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
Konuşmaların ardından fotoğraf sergisinin açılışı yapılırken, Başkan Altepe ve Müsteşar Behüciddin Şehabi fotoğrafları tek tek inceledi.

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2017, 17:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0