Efendioğlu: ‘Şamar oğlanına döndük!’

Başköy’deki mermer ocağının suları kirlettiği iddiasına madencilerden tepki geldi. MADSİAD Başkanı Efendioğlu, “Başka madenciler yüzünden şamar oğlanına döndük” dedi.

Efendioğlu: ‘Şamar oğlanına döndük!’
banner98
 Madencilik, en çok tartışılan sektörlerden biri olmaya devam ediyor. Çevreye zarar verdiği gerekçesiyle faaliyetleri eleştirilen madenciler, dertlerini vatandaşa anlatamamaktan yakınıyor. Maden Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu, “Biz de masum değiliz. Ancak Bursa halkına kendimizi anlatana kadar şamar oğlanına döndük” diye konuştu.
“BİZ DE MASUM DEĞİLİZ”

Çevreye duyarlı sivil toplum örgütlerinin ve halkın çevreye zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıktığı ve çoğu yargı sürecinde olan maden ocakları gündemin ilk sıralarından inmiyor. Son günlerde Orhaneli’ne bağlı Başköy’de suların kirlendiği iddiasıyla mermer ocağına gösterilen tepkiyi değerlendiren MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, “Çevre için yatırım yapmamış, kazandığını cebine atmış madenciler yüzünden şamar oğlanına döndük. Bu anlamda biz de masum değiliz” diye konuştu.
“KÖYLÜLER DOĞRULARI ANLATSIN”


Bursa’nın sektördeki konumuna da dikkati çeken Erol Efendioğlu, “Biz Diyarbakır’daki madenciler gibi değiliz. Temiz madencilik yapılacaksa önce Bursalı madenciye görev düşüyor. Arıtma tesisinin kurulması çok önemli” dedi. Başköy’de mermer ocağının suları zehirlediği iddiasını da yalanlayan Efendioğlu, köylüye yüklendi. Efendioğlu, “Burada olayları doğru anlatmak gerekiyor. Başköy’de doğadan gelen alüminyum suda zaten var. Su kenarlarında hayvan ağılları var. Dışkılar topraktan suya karışıyor. Aşırı yağıştan su bulanıyor. Biz köye arıtma tesisi kuralım dedik. İstemediler. Maden ocağında çalışanlar tepki göstermiyor. Çalışmayanlar tepkili. Anlayacağınız menfaat var” ifadelerini kullandı.
“EN KALİTELİ MERMER ORADAN ÇIKIYOR”

Başköy’de arıtma tesisinin kurulması ya da başka bir yerden su getirilmesiyle anlaşmanın sağlanabileceğini de kaydeden Erol Efendioğlu, köydeki mermer ocağının ekonomik anlamda sağladığı katkıya dikkati çekti. Efendioğlu, “Türkiye’de o bölgede 105 milyar dolarlık mermer var. En kaliteli mermer oradan çıkıyor. Suya çözüm yoksa bu işi yapmayız. Ancak çaresi var. Adı geçen maden ocağı orada 500 bin lira ortaya koyuyor. Yapılması gereken ne ise onu yapacaklar” dedi.

“CHP NEDEN BU İŞİN İÇİNDE?”

CHP’nin Başköy’de yaşanan tartışmanın taraflarından biri olduğunu dile getiren Erol Efendioğlu, tepkilerin Hükümet’i zor durumda bırakmak için başlatıldığını da kaydetti. Efendioğlu, “CHP neden bu kadar bu işin içinde? CHP’nin argümanı azaldı. Çevrecilikle muhalefet yapıyor. Çevreyi bulandırarak bunları yapıyor. Kabak bizim başımıza patlıyor. İnsanların ekmeği ile oynamak doğru mu?


Köylü gerçekten madene mi, yoksa başka şeye mi karşı?” dedi. Köyde yaşanan huzursuzluğun her geçen gün arttığını da kaydeden MADSİAD Başkanı Efendioğlu, önlem alınmaması halinde yaşananların büyük çaplı eyleme dönüşeceğini öne sürdü. Efendioğlu, “Köy halkı ikiye bölündü. Madeni isteyen köylüler eziyet görüyor. Davullarla gecenin bir vakti kapılarına dayanılıyor. Seçimlere kadar olaylar daha da artar. Sonrasında devam eder. Kendimizi anlatmak için harekete geçeceğiz” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2013, 18:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0