banner102

Bursa'da Grip İlacı Krizi

Son 1 aydır etkili olan grip salgını dolayısıyla Bursa'da ilaç kabusu yaşanıyor.Grip salgını sebebiyle yoğun talebin yaşandığı son günlerde, grip ilaçlarına eczanelerden ulaşmak mümkün değil.

Bursa'da Grip İlacı Krizi
Son 1 aydır etkili olan grip salgını dolayısıyla Bursa'da ilaç kabusu yaşanıyor.

Grip salgını sebebiyle yoğun talebin yaşandığı son günlerde, grip ilaçlarına eczanelerden ulaşmak mümkün değil. Oseltamivir etken maddesi ile üretilen Tamiflu ve Oseflu almak için eczanelere giden vatandaşlar ilaçların olmadığını görünce, eli boş dönüyor. Bazı uzmanlar gribin bu derece yayılmasında bu ilaçların ilaçların piyasada bulunmamasının etkili olduğunu iddia ediyor. Grip ilaçlarının da eczanelerde bulunamama sebebinin fiyat uçurumu olduğunu söyleyen Bursa Eczacı Odası Başkanı Kubilay Aydın, grip ilaçları konusunda Bursa'da ciddi bir sıkıntının olduğunu söyledi. 830 eczanenin hizmet verdiği Bursa'da vatandaşların son 1 aydır grip ilacına ulaşamadığına dikkat çeken Aydın, "Özellikle ithal ilaçlarda sıkıntılar yaşanıyor. Bursa'da 300-350 kalem ithal ilaçta, bu sıkıntı var. Bunun en önemli sebebi fiyat politikalarıdır. Normal şartlarda 10 kutu satan bir eczane, artık bunun 10 katını, 20 katını satıyor. Ama ilaç kalmadı. Bursa'da Tamiflu bulunmuyor. Oseflu ilacı da depolarda çok az sayıda var" dedi.

"FİYAT FARKI KALDIRILMALI"

Bu ilaç sıkıntısının çözümü için yurt dışından gelen ilaçlara yurt dışındaki fiyatlara yakın fiyat düzenlenmesi yapılması gerektiğini belirten Aydın, "Bu geçici bir çözüm. Burada olması gereken yerli ilaç politikalarını gözden geçirilmesidir. Dışa bağımlılığın olmaması gerekiyor. Daha da önemlisi dünyada ilaç, yeniden sorgulanmalıdır. İnsanın en temel hakkı yaşam hakkıdır. İnsan ilaca ulaşamıyorsa, yaşam hakkını elinde alıyorsunuz" diye konuştu.

"REKOR TALEP VAR, İLAÇ YOK"

Bu sene grip salgını sebebiyle rekor bir ilaç tüketiminin olduğunu ifade eden Aydın, "Bu salgınla birlikte bu ilacın tüketimi arttı. Yıllara bakarak mesela, geçen sene bu ilaç 2 bin kutu sattıysa bu salgınla 10 bin 20 bin kutu sattı diyebiliriz. Yaklaşık bu salgın 1 aydır var. İlaç sıkıntısı bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Bu yüzden grip konusunda vatandaşlar gerekli tedbirleri almalıdır" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2014, 11:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0