Bursa'da 5 Yeni Deprem İstasyonu!

Bursa'nın Osmangazi İlçe Belediyesi, olası depremi izlemek amacıyla 5 ayrı noktaya deprem veri istasyonu kurdu.

 Bursa'da 5 Yeni Deprem İstasyonu!
banner98
 Bursa'nın Osmangazi İlçe Belediyesi, olası depremi izlemek amacıyla 5 ayrı noktaya deprem veri istasyonu kurdu. GPRS sistemlerinin bağlanması ardından, bu merkeze veri akışının sağlanmaya başladığı açıklandı. 

Deprem kuşağında birinci derecede yer alan Bursa'da, Osmangazi Belediyesi'nin Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile birlikte yaklaşık 1 yıldan bu yana yürüttüğü çalışmalar sonucu, Osmangazi İlçesi'nde, Demirtaş Yüzme Havuzu, Armutköy, Hamitler Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi, Mollafenari ve Merinos Parkı'nın hemen yanına 5 ayrı deprem veri istasyonu yapıldı. Bu istasyonlardan, Merinos Parkı yanındaki tören ile açıldı. Burada konuşan Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Dr. Muammer Tün "Bu istasyonlar aracılığı ile, Bursa ve çevre illerde meydana gelecek depremler eş zamanlı olarak deprem ağıyla paylaşılacak. Farklı zeminlerdeki deprem tepkilerini alabilmek için 5 farklı noktaya istasyon kurduk" dedi. İstasyonların yerlerini belirlerken, yerleşimin yoğunluğu ve zemin türlerini dikkate aldıklarını ifade eden Tün, "Örneğin, Mollafenari Mahallesi biraz kayalık zemine sahipken, Demirtaş daha yumuşak bir zemin. Kurduğumuz sistem, 3G modem üzerinden veri akışı sağlayarak, ana binada bulunan sisteme aktaracak" dedi. 

Burada konuşan Osmangazi İlçesi'nin Ak Partili Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Türkiye, dünyadaki deprem afet riski en yüksek ülkelerden biri. Kentimiz de, Türkiye'nin en bütük fay hattına çok yakın bir mesafede bulunuyor. Marmamara depreminin acılarını, Allah bizlere bir daha yaşatmasın. Osmangazi Belediyesi olarak, olası bir deprem afetini yaşamadan, depremle ilgili sistemi kurup devreye aldık." diye konuştu. 

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR 

Osmangazi İlçesi'nde hizmete giren 5 ayrı deprem veri istasyonundan 3'ü, güneş enerji paneliyle aynı zamanda kendi elektriğini de üretiyor. İstasyonlardan elde edilecek veriler, kurulacak alarm sistemi sayasinde depremin oluşmaya başladığı andan itibaren ana binadaki sisteme iletilecek. Verilerin ana merkeze ulaşması ile birlikte, erken uyarı sistemleri devreye girecek. Bu sayede, erken uyarı sistemi ile entegrasyonu sağlanmış bulunan sistemler devreye girerek, şehrin elektrik, su ve doğalgaz gibi alt yapı elemanlarının kesilmesi sağlanacak. Böylece, deprem sonrası ikinci bir faciaya neden olan yangın, su baskını ve benzeri tehlikeler ortadan kalkmış olacak. Sistem, ayrıca binalarda oluşacak hasarın kayıt altına alınmasını sağlarken, elde edilecek veriler sayesinde, kentsel dönüşüm kapsamsındaki Bursa'da konutların depreme karşı dayanıklılığı hakkında da fikir sahibi olunmasına katkı sağlayacak.
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2013, 18:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0