banner102

Bursa Termal Turizmin Başkenti Oluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tabakhaneler ve İpekiş bölgesine yapmayı planladığı termal kür merkezleri, İstanbul’da düzenlenen ‘2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde vizyona çıktı.

Bursa Termal Turizmin Başkenti Oluyor
 Bursa’nın termal zenginlikleri ve hazırlanan projeler hakkında sunum yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği tarafından Türkiye’nin ilk Avrupa Tarihi Termal Kenti olarak kabul edilen Bursa’yı termal turizmin başkenti haline getirecek projelerde adım adım ilerlediklerini söyledi. 
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Piri Reis Harita Gayrimenkul ve CBS Derneği iş birliğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle düzenlenen 2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda yapıldı. Kentsel dönüşümün tüm boyutlarıyla ele alındığı zirvenin “Yerel Yönetim Uygulama Örnekleri” konulu oturumunda söz alan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Sıcaksu Tabakhaneler Bölgesi ile İpekiş’te hayata geçirmeyi planladıkları projeler ile bu projelerin Bursa ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar hakkında bilgi verdi.
Her iki bölgede hayata geçirmeyi planladıkları dönüşümlerde termal zenginliği en iyi şekilde kullanmayı planladıklarını anlatan Vardar, “Bursa, 10 ülkeden 25 termal şehir ve organizasyonun yer aldığı Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği tarafından 2013 yılında Fransa’daki meclis toplantısında, Türkiye’nin ilk Avrupa Tarihi Termal Kenti olarak kabul edildi. Son yıllarda insanlar sağlıklı hallerini daha uzun yıllar devam ettirebilmek, yaşlanmalarını geciktirmek ve hastalıklarını tedavi edebilmek için yapay ve kimyasallardan uzaklaşıp, doğal metotlara yönlendi. Doğal tedavi unsurlarından en önemli ve en yaygın kullanılanı da termal kaynaklardır” diye konuştu.
Konuşmasında termal turizm noktasında dünyanın önde gelen ülkelerindeki tesislerden örnekler veren Vardar, Almanya -Bad Füssing, Avusturya - Obernberg, Fransa -Vichy, Budapeşte ve İsviçre - Therme Vals örnekleri ile termal turizmin önemine vurgu yaptı. Bursa’da halen termal suların, geleneksel usullerle kullanıldığını ve bu kullanım şeklinin mülk sahiplerine, işletmecilere ve Bursa’ya ciddi bir kazanç sağlamadığını dile getiren Vardar, “Yapılan istatistiklerde sıradan bir turistin gittiği ülkeye 800 dolar, sağlık turistinin ise 8 bin 500 getirisi olduğu düşünüldüğünde, tesisleşmenin sahibine, işletmecisine ve Bursa’ya sağlayacağı katma değer açıkça görülüyor” dedi.
Bursa’da son yıllarda yapılan sondajlarla 5’i araştırma 6’sı üretim olmak üzere 11 kuyu açıldığını, 25’i yeni tesis olmak üzere 45 termal tesise altyapı hizmeti götürüldüğünü ifade eden Vardar, “Termal turizm yatak kapasitesi 7000’e çıkarıldı. Saniyede 300 litre debili bu suyu kullanacak modern tesisler olmadığı için, petrolünü işleyemeyen orta doğu ülkeleri gibi çok değerli bu doğal kaynağı kullanamıyoruz. Bursa’da sondajlarla elde edilen 40-90 derece sıcaklıktaki termal su, toplam 14 bin yatak kapasiteli birçok tesisi besleyebilecek miktardadır. Bursa'nın kalkınmasında mevcut termal kaynak altyapısının ve medikal altyapısının doğru ve planlı bir şekilde kullanılabilmesi, 1500 yıllık “Termal Kent” kimliğinin gerçek anlamda yeniden hayata geçirilmesi için öncelikli olarak Sıcaksu Koruma Alanında ve 3. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında kalan içinde 2 adet sondaj kuyusu bulunan Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alanının sağlık turizmine hizmet edecek nitelikte termal kür merkezlerini barındırabilmesi amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Hak sahipleri ile birebir görüşmeler yaparak, hisseleri oranında proje paydaşı olmayı ya da kamulaştırma talebinde bulunma tekliflerini sunuyoruz. Öncelikle kamulaştırma talep eden hak sahiplerinin işlemlerine başladık. Belediye Başkanlığımız tarafından ‘Termal Kür Bölgesi Konsepti ile Sıcaksu Projesi’ alanında devam eden çalışmaların haricinde özel mülkiyete ait İpekiş'in bulunduğu alan termal kür merkezi olarak projelendirildi. Projemiz, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da onaylandı” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 17:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0