Bozbey Ekokent hakkında konuştu

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, AKP Nilüfer İlçe Başkanı Alpaslan Yıldız’ın bazı basın yayın organlarında yer alan, “Ekokent Projesi” ile ilgili eleştirilerinin, teknik açıdan yanlış olduğunu söyledi.

Bozbey Ekokent hakkında konuştu
banner98
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, AKP Nilüfer İlçe Başkanı Alpaslan Yıldız’ın bazı basın yayın organlarında yer alan, “Ekokent Projesi” ile ilgili eleştirilerinin, teknik açıdan yanlış olduğunu söyledi.

Başkan Bozbey yaptığı açıklamada, dünya ölçeğinde ilgi çeken ve işbirliği davetleri alan örnek projenin, yeterli bilgi, birikim ve deneyime sahip teknik insanlar tarafından hazırlanıp yürütüldüğünü kaydederken, düzenlenen halk toplantılarında planın tartışmaya açıldığını da ifade etti.

Bozbey, AKP İlçe Başkanı Yıldız’ın, 1/1000 Ölçekli Kayapa Toplu Konut Alanı ve Görükle Mera Mevkii Uygulama İmar Planı çalışmaları ile ilgili planın biran önce Büyükşehir Meclisi’nden geçmesi için çaba göstermesi gerekirken, kamuoyunu yanlış ve yalan bilgilerle yanıltmaya çalıştığını söyledi.

Teknik bilgiden yoksun olan Yıldız’ın yakınında bulunan Meclis üyelerine ve teknik kişilere danışması halinde bu yanlışa düşmeyeceğinin altını çizen Bozbey, “Nilüfer'in insan odaklı planlarını ve projelerini bilmeyen, takip etmeyen, sadece siyaset uğruna yalan yanlış ifadeleri herkesin önünde söyleyebilen, bu kenti tanımayan birilerini ve anlayışı Nilüferliler iyi bilirler ve bunları unutmazlar” ifadelerini kullandı.

Ekokent Projesi’yle ilgili ayrıntıları bir kez daha aktaran Nilüfer Belediye Başkanı, ilçenin batısında yaklaşık 1000 hektarlık bir alanda eko-kent (uydu kent) niteliğinde bir prestij bölgesi oluşturulması amacıyla, üst ölçekli plan kararları doğrultusunda uygulama imar planı çalışmalarına başlandığını hatırlattı. Bozbey, “Bu kapsamda söz konusu alanın 435 hektarlık bölümünde Kayapa Toplu Konut Alanı Uygulama İmar Planı bulunmasına rağmen topografyaya uymayan ve uydu kent niteliği taşımayan bu bölgenin de planlama çalışmasına dahil edilmesi öngörülmüştür. Söz konusu bölgenin imar planı yaklaşık 16 yıl önce yapılmış olmasına rağmen bölgeden sadece 10-15 parsel için ruhsat alınmış, bunların bir kısmında da inşaatlar gerçekleştirilmemiştir. Bu durum söz konusu planın, plan kararlarını gözden geçirme gereğini ortaya koymaktadır” dedi.

KATILIMCILIĞI İLE ÖRNEK PLAN
Başkan Bozbey, bölgenin planlama çalışmasında sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir kent kavramı göz önünde bulundurularak, Bursa kent merkezi ile entegre, yüksek altyapı ve çevre standartlarına sahip, kent içi ulaşımda yayalara ve bisiklete öncelik veren, kendi içinde merkezi olan, insan ve çevre sağlığına öncelik veren istihdam yaratan, kentsel projelerin uygulanmasında yine bu önceliği taşıyan, kişi refahını artıran, kır-kent gelişme birlikteliğini dikkate alan, güçlü bir erişilebilirliğin sağlandığı, yeni bir kent ve komşuluk kültürünün oluşturulduğu yaşam alanlarının amaçlandığını belirtti. Bozbey, projenin bu kapsamda hazırlanan Türkiye’deki örnek planlama çalışmalarından biri olduğunun altını çizdi.

Bozbey projenin başlangıç aşamasını da şöyle aktardı: “Nilüfer Ekokent Projesine 2010 yılında, mühendis, mimar ve şehir plancılarından oluşturulan bir komisyon tarafından başlanılmıştır. Bu proje ekibi içinde belediyemiz Meclis üyesi ve bürokratları, Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi ve bürokratları, TMMOB’a bağlı meslek odalarının temsilcileri yer almaktadır. Projenin başlangıcından itibaren her aşamasında yukarıdaki gruplara yazılı davetler yapılarak, süreç hakkında bilgi verilmiş, görüş ve önerileri alınmıştır. Türkiye de bu güne kadar böyle katılımcı bir anlayışla plan yapılmamıştır. Bu plan katılımcılığı ile de örnek olmuştur”.

BÜYÜKŞEHİR VETO ETMEDİ
Söz konusu proje ile ilgili bölgedeki uygulamanın durdurulması yönünde Nilüfer Belediye Meclisi’nce 05.05.2010 gün ve 12 sayılı kararın alındığını, bu kararın onaylanmak üzere Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na iletildiğini anlatan Başkan Bozbey, “Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nce 17.06.2010 gün ve 516 sayılı karar ile “Söz konusu Meclis Kararı hakkında karar almaya gerek olmadığından Belediyesi’ne iadesine” karar verilmiştir. Dolayısıyla gazete haberinde bahsedildiği gibi plan çalışmasının veto edilmesi kararı değil, gerek olmadığından iadesi kararıdır” dedi.
Büyükşehir Belediye Meclis Kararı doğrultusunda, söz konusu bölgeden gelen imar durumu taleplerinin uygun olarak değerlendirildiğini, inşaatına başlamak isteyenlere de imar izni verildiğini vurgulayan Başkan Bozbey, “Yıldız’ın iddiasında yer aldığı gibi, Kayapa’da 2009 yılından itibaren imarlı arsalara ruhsat verilmemesi gerçeği yansıtmamaktadır” ifadesini kullandı. Projeyle ilgili süreci de anlatan Başkan Bozbey, 25.01.2012 tarihinde plan ihalesinin gerçekleştirildiğini, birçok örnek projesi bulunan Prof. Dr. Hüseyin Kaptan ile çalışmalara başlanıldığını aktardı. Bozbey, “Belediye yönetiminin isteği doğrultusunda planları hazırlaması iddiası hocamıza yapılan büyük bir haksızlık ve saygısızlıktır. Hocamız ve ekibinin titiz bir çalışma sonucu hazırlamış oldukları plan, Belediye Meclisimizin 03.04.2013 tarih ve 295 sayılı kararı ile uygun bulunarak onaylanmak üzere Bursa Büyükşehir Belediye Meclisine gönderilmiştir” açıklamasını yaptı...

Bozbey bu aşamada Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri ve bürokratları, meslek odalarının temsilcileri, Uludağ Üniversitesi’nin ilgili bölümleri ve Kent Konseyi temsilcilerine yazılı davetler gönderilerek, BAOB’ta geniş katılımlı bilgilendirme toplantısı düzenlendiğini anımsattı. Bozbey, “Ayrıca söz konusu plan bölgesinde yer alan Kayapa ve Görükle bölgelerinde Prof. Dr. Hasan Kaptan ve benim de katıldığım 2 adet halk toplantısı düzenlenerek plan kararları tartışılmıştır. Toplantıları terk ederek kaçtığımızı iddia eden Yıldız’ın aksine, toplantı sonrasında da kalarak hocamızla birlikte vatandaşlarımızın sorularını yanıtladık” dedi.

Yine iddia edildiği gibi 3 emsal’e göre inşaat izni verilmesinin söz konusu olmadığını aktaran Bozbey, “Bölgede yapı yoğunlukları 0.90 – 1.20 - 1.50 olarak belirlenmiştir. Yaklaşık 1000 hektar büyüklüğündeki planlama bölgesinin Bursa Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve onaylanan 1/5000 ölçekli nazım plan kararlarına göre belirlenen nüfusu 200.000 - 250.000 civarında olduğundan 1/1000 ölçekli plan nüfusu da buna paralel olarak 216.000 olarak önerilmiştir. İddia edildiği gibi, bu bölgede olması gereken nüfusun 30.000 olması gerekirken 240.000 olması ifadeleri gerçeği yansıtmıyor. Hatta, kamuoyunu da yanlış yönlendirmekten başka bir şey değildir” açıklamasında bulundu.
Plan çalışmalarının her aşamasının katılımcı bir süreçte gerçekleştirildiğinin altını çizen Başkan Bozbey, “Planın kamuoyuna farklı yansıtılmaya çalışılması anlaşılamadığı gibi bir diğer anlaşılmayan konu ise 7 aydır Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne onay için gönderilmiş olan plana ilişkin Büyükşehir Belediyesi tarafından bir açıklama yapılmayıp medyada plan üzerine tartışılmasıdır. Oysa, planın her aşaması Büyükşehir Belediyesi ile paylaşılmış, örnek katılımcı bir planlama çalışması yürütülmüştür. Karar verici konumundaki Büyükşehir Belediyesi’nin suskun kalarak, planı onay konusunda yetkisi bulunmayan bir siyasi parti ilçe başkanlığınca konunun yazılı ve görsel basına yanlış bilgilerle taşınması da düşündürücüdür” dedi.

İddia edildiği gibi bölge halkının ruhsat verilmemesine ilişkin Nilüfer Belediyesi’ne herhangi bir tepkisi ya da talebi bulunmadığını vurgulayan Başkan Bozbey, “Aksine Nilüfer Ekokent Planı’nın biran önce onaylanarak yürürlüğe girmesi yönünde yoğun istek söz konusudur. Bu talebe karşılık 7 aydır bekleyen planla ilgili bir açıklama yapmadığı için belediyemiz vatandaşları artık Büyükşehir Belediyesine yönlendirmektedir” diye belirtti.
Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2013, 17:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0