‘Belediyenin işi zor’ (ÖZEL HABER)

Başbakan’ın Bursa’da yeni bir aşamaya taşıdığı kentsel dönüşüm çalışmaları tartışmaları da beraberinde getirdi.

‘Belediyenin işi zor’ (ÖZEL HABER)
banner98
 Özel HABER: Filiz KAHRAMAN

Başbakan’ın Bursa’da yeni bir aşamaya taşıdığı kentsel dönüşüm çalışmaları tartışmaları da beraberinde getirdi. Osmanlı İnşaat ve Gayrimenkul’un sahibi Osman Tokgöz, ‘Vatandaşı mağdur etmeden planlı konut yapılması çok zor görünüyor’ dedi.

500 MİLYARLIK DAİRE VERİLMELİ’17 Ağustos’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Yıldırım’da katıldığı törenle Türkiye genelinde başlayan 3. Kentsel Dönüşüm Projesi gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Altından kalkılması zor bir işe başlanıldığını söyleyen Osmanlı İnşaat ve Gayrimenkul firmasının sahibi Osman Tokgöz, kentsel dönüşümde vatandaşın mağdur edilmemesi gerektiğine dikkati çekti. Tokgöz, “İnsanlar 20 sene çalışıp 2-3 kat ev yapmış. Gelir sağlıyor. Cadde üstünde evi olanlar 1,5 milyon lira istiyor mülküne. Müteahhit bu değerdeki yere ne verecek? Bu değerdeki yere en az 400-500 milyarlık daire vermeli. Nasıl kalkacak bunun altından? Belediye, inşaat yapılacak yerlere nasıl imar çıkaracak? Nasıl olacak bu iş?” dedi.

VATANDAŞI ANLAMAK LAZIM’

Bursa için maliyeti yüksek bir projenin hayata geçirilmek üzere olduğunu belirten Osman Tokgöz, “Vatandaşın davasını anlamak lazım. 1.5 milyonluk yere 2 daire verilirse ‘Adalet bunun neresinde’ diye sorulur. Aynı değerde 1.5 milyonluk daire vermeye belediyenin gücü var mı? Tabi bunların yanında özellikle yerlerin değerini belirlemek için işin uzmanlarından bağımsız komisyonlar kurulmalı. Mülki amir kontrolü altında olmalı” diye konuştu.

MESLEK ODALARI KARIŞMASIN’

İnşaatçının, meslek odalarının değil belediye tarafından yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Osman Tokgöz, “Belediyenin yaptığı projeye göre inşaat yapılmalı. Belediye, denetimlerini sık yapmalı. Devlet denetimi olmalı. Projeler çok önemli. Çevre düzeni, sosyal tesisleri kaliteli olmalı. Ancak böyle özel proje olursa hem inşaatçı kazanır hem de vatandaş kazanır. Yoksa plansız yapılar özellikle vatandaşı mağdur edecektir” ifadelerini kullandı.

EMLAKÇI İÇİN KANUN ŞART’

Emlak sektöründe yaşanan sıkıntılara da işaret eden Osman Tokgöz, komisyonla çalışan emlakçıların sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Tokgöz, “Müteahhitler, internet ve reklamlar üzerinden direkt müşteriye satış yapıyor. Komisyonla çalışanların kazançları yüzde 50 düşüyor. Diğer taraftan emlakçı gidiyor daireyi gösteriyor. Müşteri, fiyat indirmek için emlakçının haberi olmadan yer sahibiyle irtibata geçiyor. Emlakçı, kazanacağı paradan da oluyor. Bunların önüne geçilebilmesi için caydırıcı kanun uygulamasına ihtiyaç var” açıklamasını yaptı.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2013, 12:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0