BAŞBAKAN, BURSA'DA KİMLERE MESAJ GÖNDERDi?

 Herkesin merakla beklediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen 17 Ağustos 2013 tarihini geride bıraktık. Bu özel günün aslında çok büyük bir önemi var bizler için. 17 Ağustos günü yaşadığımız acı bir hatıramız vardı aklımızda... Marmara Depremi’nde kaybettiğimiz binlerce vatandaşımızın acısının ardından ‘Deprem öldürmez ama binalar öldürür’ gerçeğiyle karşı karşıya kalmıştık. Sonrasında da ne kadar çaresiz olduğumuzu anlamıştık.

İşte bu gelişmeler ışığında aradan 15 yıl geçmesine rağmen yaşananlara seyirci kalmayan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan büyük bir adım attı. Hatta siyasi olarak bizi etkileyen bir adım olsa da Türkiye’de kentsel dönüşümü başlatarak bu sorunu bir nebze azaltacağını ifade etmişti.

***

İşte bu önemli gelişmelerin ışığında hayata geçirilen ve 45 ilde 90 bin konutu kapsayan dev kentsel dönüşüm çalışmalarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılımlarıyla Bursa'da başlandı. Şimdi buraya kadar gelişen olaylarda her şey normal görünebilir. Ama Başbakan Erdoğan’ın neden Bursa’yı tercih ettiğini, Bursa ziyareti öncesiyle sonrasında nelerin yaşandığına bakarsak ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız.

***

Kentsel dönüşümle ilgili Başbakan, diğer büyükşehirlerin yerine neden Bursa’yı tercih etti? Bu gelişmeyi nasıl yorumlamamız gerekiyor acaba? Aslında bu büyük organizasyonu başlatan ve bir anlamda ev sahipliği yapan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin için ‘Büyük bir projeye imza attı’ diyebiliriz. Ancak yine ‘ama’lar var… Onları sizlerle paylaşayım... Öncelikle Başbakan’ın konuşmalarındaki birkaç önemli detayı sizlerle paylaşmak istiyorum. İnce Medya olarak bizler de tüm ekip arkadaşlarımız ve köşe yazarlarımızla programı baştan sona izleme fırsatı bulduk.

***

Program öncesi başlayan sağanak yağmuru görünce içimden ‘Bu yağmurda kaç kişi gelecek? Bu program vasat geçer mi?’ diye düşünmüştüm. Ama ne olduysa dakikalarca bardaktan boşanırcasına yağan yağmur aniden kesildi. Ardından da inanılmaz bir sıcak...

Evet, Başbakan özel helikopterle Bursa'ya gelmeden 1saat önce Bursa programını takip eden kurmayları pistte göründü. Gelen kişiler arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Başbakan danışmanlarından Yiğit Bulut ve kalabalık bir ekip vardı. Bizler de o andan istifade ederek gelen misafirlerle konuşma fırsatı bulduk...

Başbakan’ın üst seviyede güvenlik tedbirlerinin alındığı Afet Koordinasyon Merkezi’nde hazır bekleyen helikopter alanına iniş yapması bekleniyordu. Ne var ki Başbakan’ı taşıyan helikopter ani bir manevra yaparak Bursa şehir merkezini dolaştı. Kendisi için ayırılan yere ise sonrada iniş yaptı.

***

Gelelim Başbakan'ın Yıldırım ilçesinde Mevlana Mahallesi’nde verdiği mesajlara...

Konuşmasına dünyadaki gelişmeler ve özellikle Mısır’da yaşanan olaylarla ilgili önemli ve çarpıcı açıklamalarla başladı. Mısır’da yaşanan olaylara duyarsız kalan dünyaya haykırdı tabiri caizse.

Ve sonrasında herkesin merakla beklediği siyasi mesajlar… Başbakan’ın özellikle kentsel dönüşümle ilgili “Bursa’da kibrit kutusu gibi evler ve gökdelenler istemiyoruz” sözleri çok manidar geldi bana. Başbakan’ın bu açıklamasıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye direk olarak mesaj verdiğini düşünüyorum.

***

Başbakan Erdoğan, bir mesaj da Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’e gönderdi.

Keskin’e dolaylı mesaj gönderme nedeni ise Keskin’in bazı mahallelerde çok katlı binaların yapımına izin verdiğinin bilinmesi olarak yorumlandı. Bir de Özgen Keskin’in ismini Başbakan hiç telaffuz bile etmedi nedense?

Sonuç itibariyle Başbakan, Bursa’da iyi mesajlar vermek için değil tersine ‘Herkes kendine çeki düzen versin’ anlayışıyla bir takım açıklamalar yaptı. Bu arada Başbakan, Bursa’yla ilgili “Önümüzdeki dönemde Osmanlı ve Selçuklu mimarisine uygun yapıları görmek istiyorum” dediğinde AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın yaşadığı mutluluk da görülmeye değerdi. Tabi ki bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de bir elini çenesinin altına koymuş derin derin düşünüyordu filozoflar gibi. Acaba Başbakan, bu mesajları vererek yanlış yapan belediye başkanları için önümüzdeki yerel seçimlerde başka kişileri mi değerlendirecek hep beraber göreceğiz. Malum Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı geçen isimlerden biri de Sedat Yalçın. İleride bu tabloyu çok daha net olarak göreceğiz.

***

Gelelim Başbakan’ın 17 Ağustos programına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in durumuna… Bakan Faruk Çelik’le günler öncesinde yaptığım yüz yüze görüşmemde, “Başbakan’ın programına katılacak mısınız?” sorusunu yönelttim. Duruma göre katılabileceğini söylemişti ve kendisi bu programa katıldı. Şimdi diyeceksiniz ki “Katıldı da ne oldu?” Hemen açıklayayım… Başbakan Erdoğan önümüzdeki günlerde iddialara göre kabinede ciddi bir revizyona gidecek. Yerel seçimler öncesinde de büyükşehir belediye başkan adaylarını Ekim ayı itibariyle her hafta sonu bir ilde açıklama yaparak kamuoyuna duyurduğunda işler bir anda değişecek. İşte bu noktada Bakan Çelik’in Bursa’da olması ve Başbakan’ın programında konuşma yapması “Acaba Bakan Çelik Bursa'ya geri mi dönüyor?” sorusunu akıllara getirdi. Bizden söylemesi…

***

Aslında Başbakan Erdoğan son Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda Türkiye genelinde 30 büyükşehri alarak yüzde 70'lik oy oranına ulaşılması gerektiğini söylemişti. Devamında ise “Bizim siyaset anlayışımızda makamları en iyi yönetecek arkadaşlar birbirlerini tercih ederek koltuk sevdalısı olmadıklarını her zaman göstermiştir” mesajını ermişti... İşte bu noktada Bakan Çelik, Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olursa herhalde bu yarışta en öne çıkan isim olacaktır. Tabi ki bunu bir varsayım olarak söylüyorum. Ama bir gerçek var ki Başbakan’ın, bu seçimlerde özellikle büyükşehir belediye başkan adaylarını sık eleyip karar vereceğini hissediyorum. Neler olacağını hep beraber göreceğiz.

Bu programın en şanslı isim ise Bursa’ya yeni atanan Vali’miz Münir Karaloğlu’ydu. Başbakan’ın, ismini zikrederek Van’da yaptığı çalışmaları hatırlatmasının kendisini onore ettiğini düşünüyorum. Aslında Başbakan’ın bu hareketiyle “Türkiye’de diğer çalışan valileri de takip ediyoruz” mesajını çıkarmamız gerekiyor. Ama bu gelişmeyi farklı yorumlayan kişiler de olmadı değil. Nasıl bir yorum yaptılarsa! İlin mülki amir statüsünde olan birisini siyasetin de üstünde gören bazı kişilerin olduğunu duyunca şaşırmadım değil. Sonuçta siyasi olarak Bursa’nın patronu AK Parti Bursa Milletvekili ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tır. Vali Bey’in durumunu başka yerlere çekmenin de haksızlık olduğunu düşünüyorum.

Bu köşe yazımın biraz uzun olduğunu biliyorum ama affınızı istiyorum. Hakkınızı helal edin. Bu arada Başbakan için verilen yemekte neler yaşandığını ve diğer tüm gelişmeleri ilerleyen haftada sizlerle paylaşacağım. Allah’a emanet olun. Saygılarımla...

YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0