Kategoriler

Uzmanlardan sonbaharda beslenme uyarıları

Sonbaharda beslenme nasıl olmalı? Sonbaharda beslenirken nelere dikkat etmeliyiz? Diyetisyen Berna Ertuğ, sonbaharda koyu sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu gibi sonbahar renklerinden oluşan besinlerin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini belirtti.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, sonbahara özel sağlıklı yiyecekler hakkında bilgi verdi.

“Hastalıklarla savaşmak için beslenme çok önemli”

Sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında tavsiyelerde bulunan Ertuğ, “Beslenmede en önemli öğe sebze ve meyveler, her renk ve çeşidi ile yeterli miktarda tüketilmesi gereken besinlerdir. Günlük beslenme alışkanlıkları ağırlıklı olarak, meyve ve sebzenin mevsime özel çeşitlerinden oluşmalıdır. Mevsim değişimine bağlı hastalık sürecine karşı vücut direncini güçlendirme özelliği bulunan sonbahar sebze ve meyvelerinde, mevsimine özel ve doğadaki gibi koyu sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu renkler hakimdir. Bu birbirinden farklı ve eşsiz renkteki besinler, hastalıklarla savaşan fitokimyasallardan zengin özelliklere sahiptir” dedi.

“Sonbaharın meyve ve sebze zenginliğinden yararlanın”

Diyetisyen Ertuğ, sonbahar meyveleri arasında; üzüm çeşitleri, incir, mürdüm eriği, kızılcık, hünnap, böğürtlen, frambuaz, kuşburnu, elma, nar, armut, mandalina, portakal, greyfurt, muz, ayva, cennet hurması, kivi, muşmula ve kuşburnunun yer aldığını belirterek, "Sebzeleri ise; kereviz, yer elması, pırasa, beyaz lahana, kırmızı lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, ıspanak, şalgam, pancar, beyaz turp, siyah turp, kırmızı turp, havuç, balkabağı, tere, maydanoz, marul, biberiye, mantar, domates, patlıcan, taze fasulye, börülce, mısır, dolmalık biber, salatalık, acur, kabak, fesleğen, tere, pazı, roka, maydanozdur" diye konuştu.

İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kızılcık

Ertuğ, şöyle devam etti:
“Kızılcığın yüzde 10’u Eylül-Aralık ayları arasında taze olarak satılır. Geri kalan kısmı kurutulmuş veya meyve suyu olarak bulunabilmektedir. Kalori bakımından düşük, antioksidan açısından ise yüksek besin değeri ile özellikle kalp rahatsızlıkları, diş eti hastalıkları, ağız ve mide ülserleri, idrar yolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidir. Elma, en güçlü antioksidanlardan biri olan flavonoidleri içerdiği için, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini düşürür. Cilt sağlığına da olumlu etkisi vardır. Cildin yapısını onarır ve genç kalmayı sağlar. Ara öğünlerde tarçın ve yoğurtla beraber hafif tatlı niyetine tercih edilebilir.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GENEL
MESLEKİ VE YAZARLIK KARİYERİ İLE KONUŞULUYOR
GÜNCEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıllık enflasyon, yaz itibariyle düşüşe geçecektir
GENEL
MEB: 20 bin öğretmen ataması yapılacak
DÜNYA
Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek
BURSA HABERLERİ
MOSDER'den fuar değerlendirmesi
BURSA HABERLERİ
MÜSİAD'dan Bursalı gençlere tecrübe paylaşımı
GENEL
Türk Hava Kuvvetleri NATO Uzay Sempozyumu'nda
EKONOMİ
Bankaların net kârı 153,5 milyar lira oldu
GENEL
Irak'ın kuzeyine hava harekatı: 16 terörist etkisiz
GENEL
Son 21 yılda 5 bin 500 evdat yadigarı ayağa kaldırıldı