Kategoriler

Rengarenk desenlerle süslediği tahta kaşıkları satarak gelir elde ediyor

Daha önce evlerimizde, düğünlerde yer sofraları olurdu, hep bu kaşıklarla yemek yenilirdi. Günümüzde ise hediye amaçlı kullanılıyor.

Hacımurat Mahallesi'nde yaşayan bir çocuk annesi Atabey (60), çocukluğunda annesinden "el aldığı" kaşık boyama geleneğini yok olmaması için ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor.

Dedesi ve anneannesinden miras kalan çam sakızından yapılma kalıpları yıllardır kullanan Atabey, vernik kullanmadan çam yağıyla parlattığı kaşıkları desenlerle süsleyip özenle boyuyor.

Ayşe Atabey, AA muhabirine, bu işi ilçede sadece kendisinin yaptığını belirterek, "Eskiden anneannem ve annem başta olmak üzere Taraklı'da herkes yapardı. Baskılar anneannemden ve dedemden kaldı, onları kaybolmasın diye altın gibi elimde tutuyorum." dedi.

Mesleği yok olmaması için devam ettirdiğini anlatan Atabey, "Kış aylarında kaşıkların zımparasını, baskısını ve boyamasını hazırlıyorum, yazın da güneşli havada yağlamasını yapıyorum. El alışkanlığı olan biri günde 300 ila 500 kaşık yapabilir. Babamlar Bolu taraflarına panayıra giderdi, dönüşte ellerinde bir tane bile kaşık kalmazdı." diye konuştu.

Atabey, işini yaparken rahatladığını da belirterek, "Daha önce evlerimizde, düğünlerde yer sofraları olurdu, hep bu kaşıklarla yemek yenilirdi. Günümüzde ise hediye amaçlı kullanılıyor." dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
POLİTİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokayev'le görüştü
EKONOMİ
İlk çeyreğin işsizlik rakamları açıklandı
GENEL
14 hükümlünün cezası kaldırıldı
GENEL
Sınav stresine karşı püf noktaları
BURSA HABERLERİ
31 Mart'tan sonra Mudanya Belediyesi'nde neler değişti?
BURSA HABERLERİ
Nilüfer’de mesleki eğitim için iş birliği
BURSA HABERLERİ
Bursa Kestel’e turistlerden yoğun ilgi
BURSA HABERLERİ
Nilüfer'de kaçak yapıyla mücadele mesajı
BURSA HABERLERİ
BTÜ'den lojistik sempozyum
BURSA HABERLERİ
İnegöl'de vefat eden zabıta memuru Şengün için tören düzenlendi