Türkiye genelinde medya alanında örgütlü en üst çatı kuruluşu olduğunu belgeleyen Gazeteciler Konfederasyonu, bunu “Türkiye” ismini alarak perçinledi.
“Türkiye” ismini alarak basın sektöründe Türkiye’nin en üst çatı örgütü olduğunu tescilleyen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 4. başkanlar kurulu toplantısı Uşak’ta bu sabah başladı. 70’in üzerinde gazeteciler cemiyeti ve basın derneğinin başkan ve temsilcisinin katıldığı gerçekleşen toplantının açılışında konuşan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “Ülke olarak çok hassas, acılarla yüklü, zor bir dönemden geçiyoruz. Bölücü terör örgütünün saldırılarında şehit düşenlerin derin acısını yaşıyoruz. Konuşmama başlamadan önce, birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize, demokratik hayata yönelik terör saldırılarını lanetliyor, aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak Mayıs 2014’te Ankara’da yapılan birinci genel kurul toplantısının ardından faal bir çalışma dönemine girildiğini ifade eden TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Mesleğimizin onurunu korumak ve hak ettiği saygın konuma ulaşmasını sağlamak için örnek bir güç birliği yaptık. Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında bir araya geldik. Türkiye genelinde örgütlü 8 federasyon ile bu federasyonlara üye ve Konfederasyona yetki veren 86 basın meslek kuruluşunun gücünü her platformda gösterdik.Ne mutlu bizlere ki Türkiye genelinde medya alanında örgütlü en üst çatı kuruluş olduğunu belgeleyen Gazeteciler Konfederasyonu, bu niteliğini ‘Türkiye’ ismini alarak perçinledi. Şimdi sizlere artık ismimizin ‘Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’ olduğunu müjdelemekten büyük gurur ve mutluluk duyuyorum.”
Konuşmasında Basın İlan Kurumu’nun basın derneklerine yönelik yardımlarına ilişkin bilgi de veren TGK Genel Başkanı ve Basın İlan Kurumu Denetim Kurulu Üyesi Nuri Kolaylı, “Basın İlan Kurumu’nca 2011 yılına kadar sadece 9 basın derneğine yardım yapılırken, 2011 yılında girişimlerimizle, BİK Şubesi bulunan illerdeki gazeteci derneklerinin yardımlardan yararlanmasını sağladık. Böylece 2012 yılında 34, 2013 yılında 35, 2014 yılında da 38 gazeteci derneğine yardım yapıldı. Bununla yetinmedik, kurum şubesi olmayan illerdeki cemiyetlerimizin de yardımlardan yararlanması için yoğun girişimlerde bulunduk. BİK Genel Kurulunun Şubat 2015 tarihli toplantısında, yardım kapsamı daha da genişletilerek, BİK şubesi bulunmayan illerdeki gazeteci derneklerinin de yardımlardan faydalanmalarına imkan sağlandı. Böylece 2015 yılında Türkiye genelinde 77 basın derneğine yardım yapıldı. Son olarak geçtiğimiz ay alınan kararla, 2015 yılında yapılan yardımların önceki yıllarda yapılanlara oranla yetersiz kaldığı göz önüne alınarak, yardım miktarı yüzde 50 oranında arttırıldı. Bu kararla birlikte Türkiye genelindeki 77 basın derneğine ek yardımlar yapıldı” dedi.
ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR
Konuşmasında basının meselelerinden de bahseden Kolaylı, mesleki düzenleme ihtiyacı konusunda şunları söyledi:
“Sorunlarımızdan ilki, bizleri temsil etmeyen, meslek ilkelerimizi bile bilmeden ortaya çıkıp gazeteci olduğunu iddia eden insanların varlığıdır. Basın mesleği birçok yönüyle gözde olması sebebiyle maalesef kötü niyetlilerin hedefi haline geldi.Önüne gelen herkes gazete açıyor… Eline fotoğraf makinesi veya kamera geçiren, gazeteci olduğu iddiasıyla ortaya çıkıyor. Bu insanlar, basın mesleğini, kendi çıkarları uğruna iş takibi, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanıyorlar.
Herkesin şikâyetçi olduğu bu durumun ortadan kalkması için dünyadaki uygulamalar da dikkate alınarak, gazetecilik mesleğini yasal bir platforma oturtmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu sorunun çözümü için Tabipler Odası gibi, Baro gibi özel bir yasa ile gazetecilik mesleği düzenlenmeli, cemiyetlerimiz ve derneklerimiz meslekte söz sahibi konuma gelmelidir. Yapılacak yasal düzenlemelerle, meslek odalarımızın basın ve yayının her aşamasında etkili olması bir diğer önceliğimiz olacaktır. Örneğin Basın Kartları Komisyonu, Basın İlan Kurumu Yönetim ve Genel Kurul üyelikleri, Reklam Kurulu ve Radyo Televizyon Üst kurulu üyelikleri gibi sektörümüzle doğrudan ilgili kuruluşlarda aramızdan temsilcilerin etkin görev almasını istiyoruz.”
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Basında yaşanan ve tüm toplumu olumsuz etkileyen bir diğer sıkıntının da Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basın özgürlüğünün kısıtlayıcı maddeler olduğunu kaydeden Kolaylı, “İfade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir” dedi.
Avrupa Birliği uyum süreciyle başlayan yargı reformu kapsamında, hukuk ve ceza alanındaki temel kanunlarda değişiklikler yapılsa da, bu alandaki değişikliklerin beklenen seviyede olmadığını savunan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Demokratikleşme ve temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından bu güne kadar yapılan tüm bu düzenleme ve iyileştirmelere rağmen ifade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır.”
Gazeteciler Konfederasyonu “Türkiye” İsmini Aldı
Gazeteciler Konfederasyonu “Türkiye” İsmini Aldı
EditorTürkiye genelinde medya alanında örgütlü en üst çatı kuruluşu olduğunu belgeleyen Gazeteciler Konfederasyonu, bunu “Türkiye” ismini alarak perçinledi.“Türkiye” ismini alarak basın sektöründe Türkiye’nin en üst çatı örgütü...
Yorumlar