Yüksekte Çalışmada İş güvenliği

 Son günlerde gündemde olan konulardan biri de iş sağlığı ve güvenliğidir. Çünkü iş kazalarındaki bariz artışlar dikkati çekmektedir. Bu iş kazalarının çoğu ölümlü ya da ağır yaralanma şeklinde meydana gelmiştir. Meydana gelen iş kazalarının çoğu da inşaatlarda olmuştur.

         Birkaç tanesini hatırlayalım; inşaat asansörünün düşmesi, fırtınalı havada dış cephe iskelesinin çökmesi, Kadıköy’de 14. kattaki geçici balkonun çökmesi, 11. Katta çalışan ekibini kontrol eden taşeronun düşmesi… Satırlarca yazmak mümkün ama iç karartmayalım. Bu örnekler çok yakın tarihte olanlardan sadece birkaçı.

         İnşaatlarda iş güvenliğine yönelik çok acil ve ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Bu konu üzerine daha önce de dikkat çekmiştim. İnşaat müteahhitlerineve şantiye sorumlularına; iş güvenliği eğitimleri almadan çalışma ruhsatı verilmesinin önüne geçilmelidir. Daha işin başında bilgilendirme ve bilinçlendirme yapılmalıdır. Hapis ve para cezaları da arttırılmalıdır. İnşaatlar müfettişler tarafından daha sık denetlenerek uygunsuzluklar için gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.

         İnşaat iskelelerinin büyük bir çoğunluğu nizami değildir. Yönetmelik hükümlerine uygun olmayan iskeleleri kullanan inşaatların faaliyetleri durdurularak inşaat mühürlenmelidir. Uygun iskeleye geçen inşaatlara çalışma izni verilmelidir.

         Yüksekte çalışanların ayrıca yüksekte çalışma eğitimi almaları sağlanmadan yüksekte çalışmalarına müsaade edilmemelidir.  Yüksekte çalışan işçilerin, yüksekte çalışmalarına mani olacak bir sağlık probleminin olmadığına dair doktor raporu alınmalıdır

Eğer inşaatta alt işveren( taşeron ) çalışacaksa aynı prosedürün onlar tarafından da yerine getirilmesi esas işveren tarafından istenmelidir. Aksi takdirde olacak bir iş kazasının sonucundan taşeronla birlikte müteselsilen sorumlu olacaktır.

İnşaatlarda görev yapan iş güvenliği uzmanlarının denetimlerinde daha titiz davranmalı, tespit ettikleri riskleri ve onların önlenmesi için yaptığı önerilerileri, onaylı deftere yazmaları gereklidir. Öneri defterine yazmayıp sözlü olarak yapılan uyarılara, uyulmadığı takdirde meydana gelecek iş kazasından sorumlu tutulacaklarını unutmamalıdırlar.

İnşaatlarda kullanılan kaldırma ve iletme araçlarının periyodik bakımlarının yetkili servislere yaptırılması gereklidir. Ayrıca bu araçların periyodik teknik kontrol raporlarının yetkili kişi ve kuruluşlar tarafından yaptırılması sağlanmalıdır. Bu araçları kullanacakların da akredite kuruluşlardan belgeli olması gerektiği unutulmamalıdır.

Çalışanların tamamına iş güvenliği bilincini aşılayacak eğitimler verilmelidir. Denetimlerde aksatılmadan sürekli olarak yapılmalıdır.

Bu sektörde iş güvenliği        denilince akla ilk olarak baret ve şantiye girişine asılan toplu ikaz levhaları geliyor. Böylece iş güvenliği yerine getirilmiş sayılıyor. Bu anlayışın değişmesi için herkesin elinden gelen gayreti göstermesi gerekmektedir.

Haftaya buluşuncaya kadar sağlıklı, güvenli ve kazasız çalışmalar dilerim. 

YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0