YILDIRIM'DA GÜNDEM MOLLAARAP VE KENTSEL DÖNÜŞÜM!

Bazen ilçelerdeki gündem ilgili konuları takip etmek için meclis toplantısına katılıyorum.
Gerçi artık eskisi gibi meslektaşlarım meclis toplantılarına katılmasa da, haberi merkezinden almak ve yorumları yerinde dinlemek etkili oluyor.
İşte bende bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Bursa'nın merkez ilçelerinden birisi olan ve siyasetin merkezi olarak tanınan Yıldırım'da belediyenin meclis toplantısına katıldım. Malumunuz Mollaarap Mahallesi’nde toprak kayması sonucu tahliye edilen evler ve gündemdeki konular konuşuldu.

Öncelikle bu meclis toplantısında Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin gündemle ilgili her konuyu, en ince ayrıntısına kadar detaylarıyla açıkladığını söyleyelim.Yani akıllarda hiç bir soru işareti kalmadan, gündem konuları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Özellikle Molllarap Mahallesi’nde yaşanan sıkıntının sebebi ve sorunun çözümü ile ilgili neler yaptıklarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Malumunuz orada bir inşaat firması belediyeden 2 yer için ruhsat alarak 700m2 inşaat izni alır. Sonrasında ise inşaatın başlaması için özellikle kazıklı temel noktasında, temeli atmadan hafriyat dökümüne başlayınca, toprakta kısmen kaymalar oluşması sonucunda evlerde çatlaklar oluşur. İşte bu aşama sonrası ile ilgili Başkan Edebali, belediye ekiplerinin bu konu ilgili 23 Ekim'de bu çalışmayı durdurduğunu söyledi.
Sonrasında yapı kontrol ekipleri gerekli tutanağı tutarak, Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunulur.
Sonuç olarak bir inşaat firması bir yer yapacak diye, 75 dönümlük bir yerde 83 dairenin kullanılamaz hala gelmesine sebep oldu.
Yine Yıldırım Belediyesi Meclis Toplantısı’nda, belediye başkanı İsmail Hakkı Edebali, Mollaarap’da ki bu üzücü olaydan sonra, belediye ekiplerinin seferber olduğunu söyledi.Konuşmasında 83 aile için kira yardımı başlattıklarını, kiralanacak evlerin bulunması içim emlak odasından yardım istediklerini ve bu mağduriyet bitene kadar ailelere 1000’er liralık kira yardımında bulunulacağını söyledi.Yine ev bulamayan aileleri ise otellerde misafir ettiklerini iletti. Ayrıca okula giden öğrencilerin servis noktasında bile Belediye olarak tüm eksiklerini karşıladıklarını söyledi.

Evet bu yaşanan olaylardan sonra özellikle müteahhitlerin bir inşaata başlarken ne kadar hassas olmaları gerektiğini görmüş olduk.
Siz temeli atmadan hafriyatı inşaat alanına getirmenin bedeli daha çok olabilirdi.
Allah'tan toprak kayması tam olmadı ya tam olsaydı?
Bunun hesabını kim verebilirdi?
Ya kaybettiğimiz canlar olsaydı...
Allah muhafaza....
Bu hayatta her şey para değil!
Özellikle gözlerini para bürümüş müteahhitlere sesleniyorum!
Biraz kendinizi sorgulayın ve insanların haklarına ve hukuklarına tecavüz etmeyin.
Bu arada yaşanan bu kötü olaydan da bir ders çıkartılmıştır inşallah.


Yine bu yaşanan olayda, Yıldırım Belediyesi’nin 7/24 ekipleriyle birlikte Mollaarap Mahalllesi’nde kamp kuran ve oradaki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına sessiz kalmayan ve onlara yardımcı olan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve tüm belediye çalışanlarını tebrik ediyorum.
İnşallah bir daha böyle üzücü olaylarla karşı karşıya kalmayız.
Not: Bu olayla ilgili müteahhit firma ile ilgili sürecin hukuki anlamda takipçisi olacağımızı iletmek isterim.
Gelelim Yıldırım'da kentsel dönüşümde neler olduğuna!
Başkan Edebali, bu konuyla ilgilide Yıldırım’da Meclis üyelerine detaylı bir sunum yaptı.
Özellikle mahallelerdeki kentsel dönüşümle ilgili mahallenin %80 'i izin verdiğinde bu dönüşümü başlattıklarını iletti. Yani halkın desteğini almadan, kentsel dönüşüme izin vermediklerini söyledi. Bu kapsamda Yıldırım İlçesi’nde, bazı mahallelerle ilgili örnekler vererek herkesi bilgilendirdi.

Mesela Mevlana, Ulus, Çınarönü, Karapınar, 152 Evler, Arabayatağı gibi mahallelerin bazılarında kentsel dönüşümün başladığı ve bazı mahallelerde de kentsel dönüşüme destek verdiklerini söyledi.
Ama bazı mahallelerin ise kentsel dönüşüme destek vermedikleri için orada kentsel dönüşüm başlamayacağını iletti.
Bu açıklamayı duyunca bende şaşırdım!
Bir aile neden kentsel dönüşümde kendi evini yaptırmak istemez ki, sorusu aklıma geldi.
Özellikle deprem bölgesi olan bir ülke olduğumuzu düşünürsek ne kadar büyük bir hata yaptığımızı anlamış oluruz.
Ama ne hikmetse birileri kendi binalarının, kendisine mezar olmasını bekliyorlar herhalde.
Bizler buradan tüm vatandaşlarımıza sesleniyoruz.Kendi hayatınız hiç bir şeyden önemli değil. Gerekirse paradan bile!
Evet Başkan Edebali kentsel dönüşüm istemeyen mahallelerden birisi olarak Kaplıkaya Mahallesi’ni örnek verdi..
Ayrıca Başkan Edebali’nin Yıldırım'ın % 33'ünün kentsel dönüşüm alanı olarak belirlendiğini açıklamasının da önemli bir detay olduğunu söyleyelim.Yıldırım’da özellikle yolun altı olarak tarif edilen Mevlana, Ulus, Yavuz Selim ,Çınarönü gibi Mahallelerde yerlerde kentsel dönüşüm başlaması ve bazı yerlerinde açılması da önemliydi. Özellikle yine Millet mahallesinde yapılan, yeni kentsel dönüşüm yerleri sonrası hem mahallelerde daha yaşanabilir yerler ve sosyal donatı alanları noktasında halkın daha çok yüzünün güldüğünü söyleyebiliriz.
Ayrıca bu yeni yerleşim yerleri sonrasında oradaki ev fiyatlarında da ciddi artış olduğunu iletelim. Örnek olarak Yıldırım İlçesi’nde, Millet Mahallesi’nde 500 bin liraya daire satıldığını düşünürsek, yazdıklarımızın ne kadar haklı olduğumuzu söyleyebiliriz. Sonuç olarak bizlerde Yıldırım’da daha yaşanabilir bir Yıldırım için çalışan ve mücadele eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’ye çalışmalarında başarılar dileriz. Bu anlamda Yıldırımda hizmetin her geçen gün arttığını iletebiliriz. Allah yardımcısı olsun.
İnşallah Yıldırım’da bundan sonra, eskiden olduğu gibi çarpık yerleşme noktasında herhangi bir yanlış uygulama görmeyiz.
Selam ve dua ile.
YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0